Het Swish Pattern in NLP: Verander Ongewenst Gedrag

Swish pattern

Het Swish Pattern in NLP: Verandering van Ongewenst Gedrag

Het Swish Pattern is een krachtige techniek binnen NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) die wordt gebruikt om ongewenst gedrag te veranderen en positieve gedachten en reacties te versterken. Met behulp van het Swish Pattern kun je negatieve associaties en patronen vervangen door positieve, productieve en gewenste reacties.


Wat is het Swish Pattern?

Het Swish Pattern is ontwikkeld als een interventietechniek binnen NLP om verandering te creëren op het niveau van onbewuste gedachten en reacties. Het richt zich op het vervangen van ongewenst gedrag, beperkende overtuigingen of negatieve reacties door nieuwe, gewenste patronen. Het doel is om de interne representaties in ons brein te veranderen, zodat we automatisch positieve en productieve reacties hebben op specifieke situaties.


Hoe werkt het Swish Pattern?

 1. Identificeer het ongewenste gedrag of de negatieve reactie die je wilt veranderen. Het kan iets zijn zoals het ervaren van angst, gebrek aan zelfvertrouwen of het hebben van onproductieve gedachten.
 2. Creëer een gewenste vervangende respons die je wilt ervaren in plaats van het ongewenste gedrag. Stel je voor hoe je zou willen reageren op de situatie, welke gedachten je zou willen hebben en welke positieve emoties je wilt voelen.
 3. Visualiseer het ongewenste gedrag of de negatieve reactie levendig voor je, alsof je er op dit moment mee geconfronteerd wordt.
 4. Creëer een krachtige, mentale afbeelding van de gewenste respons. Maak deze afbeelding groot, helder en levendig. Breng de gewenste respons dichterbij, maak hem groter en helderder.
 5. Maak een snel "swish" -beweging waarbij je de ongewenste afbeelding vervangt door de gewenste afbeelding. Stel je voor dat de ongewenste afbeelding snel krimpt en naar de achtergrond verdwijnt, terwijl de gewenste afbeelding snel groter en prominenter wordt.
 6. Herhaal dit proces meerdere keren, waarbij je de "swish" -beweging steeds sneller maakt. Doe dit totdat de gewenste afbeelding automatisch en direct verschijnt wanneer je de trigger van het ongewenste gedrag tegenkomt.


Voordelen van het Swish Pattern

 • Gedragsverandering: Het Swish Pattern stelt individuen in staat om ongewenste gedragingen te veranderen en positieve reacties te ontwikkelen.
 • Snelle interventie: Het Swish Pattern kan snel worden toegepast en leidt tot directe veranderingen in de mentale reacties.
 • Zelfsturing: Door het Swish Pattern te gebruiken, kunnen individuen zelf de controle nemen over hun gedrag en reacties.


Praktische tips voor het gebruik van het Swish Pattern

 • Oefen regelmatig: Herhaal het Swish Pattern regelmatig om de gewenste veranderingen te verankeren in je onbewuste geest.
 • Maak het levendig: Maak de mentale beelden zo levendig en krachtig mogelijk om de effectiviteit van het Swish Pattern te vergroten.
 • Wees geduldig: Verandering kost tijd, dus wees geduldig en volhardend bij het toepassen van het Swish Pattern.


Conclusie

Het Swish Pattern is een effectieve NLP-techniek die wordt gebruikt om ongewenst gedrag te veranderen en positieve reacties te versterken. Door middel van het creëren van nieuwe mentale beelden en het toepassen van de "swish" -beweging, kun je ongewenste patronen vervangen door gewenste reacties. Het Swish Pattern stelt individuen in staat om zelf de controle te nemen over hun gedrag en reacties, waardoor ze positieve veranderingen in hun leven kunnen bewerkstelligen.