Wat kan je met NLP?

NLP leren helpt je op meerdere vlakken je een betere versie van je zelf te maken. NLP is concreet en praktisch direct toepasbaar

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een verzameling van technieken, uitgangspunten en overtuigingen die veel gebruikt wordt voor het bereiken van persoonlijke groei. Zo wordt NLP onder andere gebruikt voor trainingen om het functioneren te verbeteren van leidinggevenden en medewerkers, middels seminars, groepstrainingen of in een individuele cliënt-coach-relatie.

Sommige NLP-technieken lenen zich voor een verhelderde en natuurlijker communicatie en vinden daarom hun ingang in verschillende disciplines. Dit loopt uiteen van management en verkoop tot marketing. Maar ook werd NLP getraind als een verhoortechniek in rechercheopleidingen van de Nederlandse politie. NLP wordt ook ingezet ter verbetering van de samenwerking tussen collega’s of voor een betere communicatie met cliënten. Verder wordt het toegepast voor het verbeteren van de motivatie en het verhogen van prestaties in de sport.

NLP is bestemd voor IEDEREEN en kan zowel in de professionele als persoonlijke context gebruikt worden.

NLP in management en coaching van medewerkers

NLP kun je goed gebruiken als je manager, adviseur of consultant bent en dan met name voor effectieve coaching en aansturing. Denk maar eens aan zaken zoals leiderschap, motivatie, conflict hantering en zelfmanagement.


NLP en verkoop

Ook voor verkopers zijn goede contactuele en communicatieve vaardigheden onmisbaar. Een succesvol klantcontact hangt immers samen met jouw vaardigheid om snel af te kunnen stemmen op de golflengte van de klant om vervolgens de klant bewust mee te leiden naar een spannend koopmoment waar hij/zij geen nee tegen kan zeggen.


NLP en Onderwijs

In onderwijssituaties kun je NLP gebruiken voor het verbeteren van de leerprestaties van leerlingen/studenten, uitbreiden van jouw presentatie vaardigheden en effectieve leerlingenbegeleiding.

NLP en gezondheidszorg

Natuurlijk kent NLP ook verschillende toepassingen in de gezondheidszorg. Als je als arts of verpleegkundige bereid bent aan te sluiten bij de belevingswereld van je patiënten, zul je veel sneller een vertrouwensrelatie weten op te bouwen. In de Britse gezondheidszorg bijvoorbeeld wordt NLP gebruikt als methode voor het op een juiste manier verkrijgen van een positief contact met de patient.

NLP en hulpverlening

Ook als therapeut of hulpverlener kun je NLP gebruiken als krachtige aanvulling op je eigen behandelwijze. Toepassingen van NLP zijn te vinden in de psychotherapie. NLP wordt ook als een op zichzelf staande therapie toegepast of als aanvulling op bestaande therapieën. Hierbij is te denken aan het overwinnen van plankenkoorts, eenvoudige fobieën, zelfhulp, depressie of verslaving.

NLP en persoonlijke groei

NLP leren helpt je in je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt een goed idee wie je zelf bent, hoe je denkt en hoe je de dingen doet die je doet. Het leert je op een fijne manier scherper en helder naar “zaken” te kijken zodat je kunt kiezen hoe je reageert. Je leert om anders met emoties om te gaan en zo het gevoel te krijgen dat je niet meer door emoties wordt “overvallen”.

Nog meer toepassingen van NLP: binnen vergadersituaties en werkoverleg, in relaties of in het kader van je persoonlijke groei en persoonlijk welbevinden.

Kortom, je kunt het toepassen in iedere situatie waar je op één of andere manier te maken hebt met communicatie tussen jezelf en de buitenwereld.