Alfred Korzybski

Alfred Korzybski

Alfred Korzybski was een Amerikaanse- Poolse linguïst en grondlegger van werkveld Algemene Semantiek. Alfred Korzybski is de bedenker van de aan NLP gerelateerde vooronderstelling “de kaart is niet het gebied” wat zoveel betekent als dat de mens niet in staat is om de werkelijkheid waar te nemen maar alleen een mentale kaart voor ogen heeft. Dit is maar ten dele wat Alfred Korzybski schreef.

Wat Alfred Korzybski werkelijk vertelde.


A map is not the territory, but, if correct, it has as similar structure to the territory, which accounts for its usefulness.
(Science and Sanity, Alfred Korzybski, 1994 (5th edition).  IGS, Englewood, New Jersey.  Page 58.  Italics as in the original text)Het gaat niet zozeer over dat de mens niet in staat is om de werkelijkheid waar te nemen maar alleen een mentale kaart voor ogen heeft maar over hoe bruikbaar deze kaart is in ons dagelijks leven om een onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en de perceptie van de waarheid. Een bruikbare kaart van Nederland brengt je van Zwolle naar Amersfoort. Als de kaart niet meer klopt, zal de bestemming minder makkelijk te vinden zijn. Dus in het dagelijkse leven hebben de meeste mensen in veel dingen een bruikbare kaart voor zichzelf “geschreven” Daar waar mensen niet meer op de voor hun juiste bestemming komen is het “herschrijven” van de kaart een goed plan.

De belangrijkste les uit het werk van Alfred Korzybski is dat mensen reizen met verschillende kaarten en dus van mening kunnen verschillen over die kaart. Wat veelvuldig blijkt is dat de discussie gaat over de verschillen in die “mentale” kaart zonder dat men van elkaar weet dat ieder zijn eigen kaart heeft. In plaats van elkaars kaart te willen verrijken door de verschillen uit te leggen, mondt het nog wel eens uit in een verbale vechtpartij.
Reactie plaatsen