Mapping Across in NLP: Het Overbrengen van Positieve Hulpbronnen | NLP Kennisbank

Mapping Across

Mapping Across in NLP: Het Overbrengen van Positieve Hulpbronnen

In NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is "Mapping Across" een techniek die wordt gebruikt om positieve hulpbronnen van de ene context naar een andere context over te brengen. Het is een krachtige methode om gewenste gevoelens, capaciteiten en strategieën te versterken en toe te passen in verschillende aspecten van ons leven. In dit artikel bespreken we wat Mapping Across inhoudt, hoe het werkt en hoe het kan worden toegepast in NLP om persoonlijke groei en verandering te bevorderen.


Wat is Mapping Across?

Mapping Across is een NLP-techniek die gebaseerd is op het idee dat we positieve hulpbronnen die we in een bepaalde context ervaren, kunnen overbrengen naar andere contexten waarin we ze nodig hebben. Het gaat om het bewust creëren van een associatie tussen de gewenste hulpbronnen en een specifieke trigger, zodat deze automatisch geactiveerd kunnen worden in een nieuwe situatie.


Hoe werkt Mapping Across?

Het proces van Mapping Across omvat verschillende stappen:

  1. Identificeer de gewenste hulpbronnen: Denk aan een specifieke context waarin je een positieve hulpbron ervaart, zoals zelfvertrouwen, motivatie of ontspanning. Identificeer de specifieke kenmerken, gevoelens en gedachten die geassocieerd zijn met deze hulpbron.
  2. Identificeer de doelsituatie: Denk aan een andere context waarin je dezelfde positieve hulpbron wilt ervaren. Het kan een situatie zijn waarin je je momenteel minder zelfverzekerd voelt of waarin je meer motivatie nodig hebt.
  3. Creëer een anker: Creëer een anker, zoals een specifieke aanraking, gebaar of geluid, dat geassocieerd wordt met de positieve hulpbron. Dit anker fungeert als de trigger om de hulpbron automatisch te activeren.
  4. Test en versterk het anker: Activeer het anker terwijl je je in de gewenste situatie bevindt. Merk op hoe de positieve hulpbron automatisch geactiveerd wordt en hoe het je gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloedt. Herhaal dit proces meerdere keren om het anker te versterken.
  5. Overbrengen naar de doelsituatie: Breng het anker over naar de doelsituatie. Activeer het anker terwijl je je in de doelsituatie bevindt en merk op hoe de positieve hulpbron automatisch geactiveerd wordt en je ondersteunt in het bereiken van je doelen.


Toepassingen van Mapping Across

Mapping Across kan op verschillende manieren worden toegepast in NLP:

  1. Zelfvertrouwen vergroten: Je kunt Mapping Across gebruiken om zelfvertrouwen dat je ervaart in een bepaalde context over te brengen naar andere situaties waarin je meer zelfvertrouwen wilt hebben.
  2. Motivatie versterken: Door Mapping Across toe te passen, kun je motivatie die je ervaart in een bepaalde activiteit overbrengen naar andere taken waarin je meer motivatie nodig hebt.
  3. Stressvermindering: Mapping Across kan helpen om ontspanning en kalmte die je ervaart in een rustige omgeving over te brengen naar stressvolle situaties.
  4. Het veranderen van belemmerende overtuigingen: Je kunt Mapping Across gebruiken om positieve overtuigingen en hulpbronnen over te brengen naar situaties waarin je belemmerende overtuigingen hebt.


Conclusie

Mapping Across is een waardevolle techniek in NLP waarmee je positieve hulpbronnen kunt overbrengen naar andere contexten en situaties. Door bewust gebruik te maken van ankers en associaties, kun je de gewenste hulpbronnen automatisch activeren en je gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden. Met Mapping Across kun je zelfvertrouwen vergroten, motivatie versterken en belemmerende patronen doorbreken. Het is een effectieve manier om positieve verandering en groei te realiseren.