Wordt het de sportschool of toch de bank?
24 februari 2019 
3 min. leestijd

Wordt het de sportschool of toch de bank?

Conflicten in onszelf. Wie kent ze niet. Ik denk dat er weinigen zullen zijn die zeggen :”Nee, nooit van gehoord, laat staan dat ik ze heb”. Je wilt naar de sportschool maar de bank is ook erg aantrekkelijk. Immers je  meest geliefde programma begint over 5 minuten. “Zal ik nog een koekje nemen of toch maar even iets gezonds?” De voorbeelden zijn in de regel niet iets wat je leven tot een hel kunnen maken, hoewel ik moet toegeven dat het best eens het geval kan zijn als je vaak met je gewicht worstelt.

Ik kan me voorstellen dat je in je coachings of counselingspraktijk mensen op bezoek krijgt die vergelijkbare problemen ondervinden maar misschien wel van een andere orde en met een grotere impact. “Ik wil graag een andere baan en echt eens doen wat ik wil maar aan de andere kant is het idee van financiële onzekerheid te beangstigend.” of “Ik moet echt carrière maken anders vinden anderen dat ik een loser ben terwijl ik eigenlijk gewoon optimaal wil profiteren van mijn tekentalent en graag schilderworkshops wil geven” of “Ik hou van mijn partner en vind onze relatie geweldig maar ik zou ook vrij willen zijn”. Ik weet zeker dat je er zo nog 10 kunt bedenken.

Ook kunnen interne conflicten leiden tot serieuze gezondheidsklachten zoals burnout. Dit schrijft www.allesoverburnout.nl er over:

Voor burn-out vatbare mensen vinden dat ze teveel moeten, vooral van zichzelf. Voor erkenning en waardering van hun inzet en kwaliteiten zijn ze echter gefocust op anderen. Blijft erkenning uit, dan ontstaat er een inwendig conflict. Dat makkelijk wordt afgeschoven op de omgeving. Mensen vervallen in een lijn van bewuste en onbewuste activiteiten die veel energie kosten en spanning oplevert. Met als gevolg: burn-out.

Mensen ervaren vaak het interne conflict als twee aparte delen die elke hun eigen gang willen gaan en je ziet mensen in de non-verbale communicatie vaak de bekende handbewegingen maken, alsof je letterlijk en fysiek iets afwegen. “Het is alsof een deel van mij…. wil en een ander deel … wil doen.” zou zomaar iets kunnen zijn wat ze zeggen

Graag wil ik je laten kennis maken met een NLP techniek die je help om bij interne conflicten nieuwe inzichten te krijgen. De moeite waard om eens op jezelf uit te testen of op één van je cliënten.

Volg de onderstaande eenvoudige stappen:

 1. Bepaal uit welke twee delen het interne conflict bestaat en benoem ze in twee korte zinnen
 2. Strek je handen voor je uit, ongeveer op schouderhoogte terwijl je ellebogen losjes tegen je lichaam “hangen” en los zijn van de stoel, mocht je zitten.
 3. Maak van elk deel een visuele voorstelling en zet de één op de linker en de ander op de rechter.
 4. Kijk eens naar beide delen. Hebben de delen een vorm, hoe voelen ze aan, vertellen ze je iets, lijken ze op iemand..misschien?
 5. Vraag nu eerst aan het deel wat je negatieve consequenties oplevert wat de positieve intentie (bedoeling) is van het deel. Wat wil het voor je doen en vraag bij elk antwoord :”en wat is daar de positieve intentie van?”. Net zolang dat je hebt ontdekt wat de positieve intentie van het deel is voor jou. Hoe wil het jou ten dienste staan.
 6. Doe dit nu ook met het andere deel.
 7. Wat je waarschijnlijk hebt ontdekt, als je de instructies hebt gevolgd, is dat beide delen eigenlijk hetzelfde positieve doel hebben en je willen helpen.
 8. Kijk nu nog eens naar de delen en vraag aan elk deel welke eigenschappen het tot zijn beschikking heeft die het andere deel kunnen helpen nog effectiever te zijn.
 9. Bedenk nu nog een derde deel wat je in de ruimte tussen je handen visualiseert en die over alle eigenschappen beschikt die beide delen hebben.
 10. Bedenk nu hoe beide delen samen kunnen vloeien in dat derde deel en hoe prettig het is wanneer beide delen weer één zijn.
 11. Breng beide handen langzaam naar elkaar toe en laat alle drie delen samensmelten tot één geheel en totdat er een nieuw beeld ontstaat.
 12. Integreer het nieuwe beeld en geef je onbewuste ruimte om het beeld op te nemen.
 13. Bedank alle delen dat ze met je hebben willen communiceren.
 14. Denk nu eens aan een gelijksoortige situatie die je binnenkort zou kunnen meemaken. Hoe reageer je daar nu anders op?

Dit is zomaar één van de technieken die je leert in een NLP Practitioner opleiding en was voor mij een absolute eye-opener toen ik mijn practitioner volgde in de dingen die mij toentertijd bezig hielden. Het gaf ruimte en vooral een goed gevoel terwijl ik daarvoor mij irriteerde, me gefrustreerd voelde en meer. Nu nog steeds pas ik de techniek voor mij zelf toe als ik een beslissing moet maken en het nog niet zo goed weet of als er zomaar weer een inwendig conflict is ontstaan zonder dat ik er zelf erg in had.

Veel succes en inzicht!

Over de schrijver
Reactie plaatsen