Het vinden van je Passie
14 juli 2016 
1 min. leestijd

Het vinden van je Passie

Door Eric Sijbesma

Al sinds 12 jaar hoor ik dag in, dag uit hoe belangrijk het is om je passie te vinden en de reacties die je vaak hoort hoe moeilijk het is om je passie dan te vinden. Alsof je een kilo passie koopt bij de supermarkt maar het al tijden is uitverkocht en in bestelling staat bij de passie-boer.

En altijd dacht ik :”kom op joh! Zo moeilijk kan het niet zijn. Passie is dat gevoel van passie :-). Iedereen herkent dat toch!” Door de jaren heen heb ik geleerd dat het toch niet zo makkelijk is als gedacht.

Ik, persoonlijk, ben gek op het uitvinden van hoe dingen werken. Geef me een nieuwe gadget zonder gebruiksaanwijzing en ik kan dagen zoet zijn om uit te vinden hoe het werkt en wat je er allemaal mee kunt En wat je er niet mee kunt. Het ontdekken van iets nieuws en het zoeken naar de grenzen van dat nieuwe en te ontdekken wat er gebeurt als je toch de grens overgaat.
En op het moment dat ik dit schrijf en aan zo’n situatie denk, voel ik een onbeschrijfelijk gevoel van opwinding en een diep verlangen om dit nu te doen.

En er langer over nadenkend, schuilt er een metafoor in het werken zonder gebruiksaanwijzing. In sommig gevallen is een gebruiksaanwijzing een prima ding. Het legt je in de meeste gevallen in duidelijke taal uit wat je moet doen. En hierin schuilt nu net het gevaar. Je volgt de stappen van een ander en als het ware wordt je gevangen in het model van de wereld van de bedenker of van de gebruiksaanwijzing. Voor een nieuwe tv best ok dat je weet hoe van kanaal moet veranderen en dat je er geen brood mee kunt roosteren maar ik ben ervan overtuigd dat een gebruiksaanwijzing van een ander voor je eigen gedachten, je brein niet goed kan zijn.

Voor mij is passie werken zonder gebruiksaanwijzing, het zoeken naar “new worlds where no one has baldly gone before” Het geeft die kick, die energieboost die je als het ware vooruit schiet om te doen wat je MOET doen. Dat is voor mij passie.

Iedereen kent en herkent dat gevoel wel op één of andere manier en om je passie te vinden volg je dat gevoel. Waar had je dat in het verleden, waar heb je dat als je denkt aan de dingen die wachten in je toekomst en hoe voelt dat nu. Passie kent geen context. Passie creëert context.

Zoek naar je eigen gebruiksaanwijzing. Je passie “is already there”

Over de schrijver
Reactie plaatsen