Jouw Geheime Wapen tegen Autoritaire Collega's
02 juli 2023 
3 min. leestijd

Jouw Geheime Wapen tegen Autoritaire Collega's

Heb je ooit het gevoel gehad dat je wordt overrompeld door een autoritaire collega op het werk? Je bent niet alleen.  Zoveel mensen lijken beter te willen omgaan met de ene autoritaire collega of leidinggevende. Maar wat als ik je vertel dat je een geheim wapen hebt om deze situaties aan te pakken? Dat wapen is NLP. What else? Hier zijn enkele krachtige NLP-strategieën die je kunt gebruiken.

Duik in hun Hoofd

Yes! Ook autoritaire mensen zijn niet zomaar autoritair. Er is een reden voor hun gedrag hoe vervelend ook en misschien hoe grensoverschrijdend het soms kan zijn. Misschien voelen ze zich onzeker of angstig. Door hun perspectief te begrijpen, kun je hun gedrag beter aanpakken. Dus, duik in hun hoofd en probeer te begrijpen wat hen drijft. En let op, het begrijpen maakt het niet automatisch ok. Wat het wel oplevert is dat door het te begrijpen je makkelijker de juiste strategie kan bedenken hoe ermee om te gaan en wat jij kunt doen. 

Spreek de Taal van Assertiviteit

Wees niet bang om je stem te laten horen. Met NLP leer je hoe je assertief kunt communiceren zonder agressief te zijn. Maak je punt duidelijk, stel je grenzen en uit je gevoelens op een respectvolle manier. 

Stel je voor dat je een collega hebt die constant jouw ideeën overneemt in vergaderingen en deze presenteert als de zijne. In plaats van dit te laten gebeuren, kun je de taal van assertiviteit spreken door het volgende te zeggen:

"Jan, ik waardeer je enthousiasme en inbreng in onze vergaderingen." Ik merk echter op dat er momenten zijn waarop de ideeën die ik inbreng, worden gepresenteerd alsof ze van jou zijn. Ik weet zeker dat dit niet jouw bedoeling is, maar ik zou het op prijs stellen als we in de toekomst duidelijk kunnen maken wiens ideeën het zijn. Dit zal bijdragen aan een meer open en respectvolle communicatie binnen ons team."

In dit voorbeeld maak je je punt duidelijk, maar doe je dit op een respectvolle manier. Je uit je gevoelens en behoeften, stelt grenzen en geeft de andere persoon de kans om zijn gedrag te veranderen zonder hem aan te vallen of te beschuldigen. Dit is de essentie van assertieve communicatie.

Bouw een Brug van Begrip

Rapport opbouwen is een essentiële NLP-techniek. Het gaat om het creëren van een band van wederzijds begrip en respect. Toon empathie, luister actief en zoek naar gemeenschappelijke grond. Dit kan helpen om de spanning te verminderen en een positieve werkomgeving te creëren.

Draai het Perspectief om

Herkadering is een krachtige NLP-techniek die je kan helpen om situaties op een andere manier te bekijken. Probeer de positieve intentie achter het negatieve gedrag te zien. Dit kan je helpen om minder emotioneel te reageren en meer oplossingsgericht te denken.

Stel je voor dat je een manager hebt die altijd de leiding neemt in projecten, zonder ruimte voor input van anderen. In plaats van je gefrustreerd of ondergewaardeerd te voelen, kun je het perspectief omdraaien en deze situatie zien als een kans om te leren en te groeien.

Bijvoorbeeld, je zou kunnen zeggen: "Ik merk dat je veel ervaring en kennis hebt in het leiden van deze projecten, en ik zou graag meer willen leren. Zou je openstaan voor het idee dat ik de volgende keer een deel van het project zal leiden, met jouw begeleiding? Op deze manier kan ik groeien in mijn rol en kunnen we samenwerken om het beste resultaat te bereiken."

In dit voorbeeld draai je het perspectief om door de situatie te zien als een kans om te leren en te groeien, in plaats van als een probleem. Je benadert de autoritaire persoon op een respectvolle manier en stelt een oplossing voor die voor beide partijen voordelig is. Dit is een krachtige manier om met autoritaire mensen om te gaan en tegelijkertijd je eigen professionele ontwikkeling te bevorderen.

Zorg voor Jezelf

Omgaan met autoritaire mensen kan stressvol zijn. Vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Neem tijd voor ontspanning en zelfzorg, en zoek ondersteuning als je die nodig hebt.

Stel je voor dat je een collega hebt die constant over je grenzen heen gaat, je taken geeft die niet bij je functie horen en je overlaadt met werk. In plaats van je overweldigd en gestrest te voelen, is het belangrijk om voor jezelf te zorgen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Ik waardeer je vertrouwen in mijn capaciteiten en ik ben altijd bereid om te helpen waar ik kan." Echter, ik merk dat de extra taken die ik krijg, mijn werklast aanzienlijk verhogen en het moeilijk maken om mijn eigen taken effectief uit te voeren. Ik stel voor dat we samen een manier vinden om de taken eerlijker te verdelen, zodat we allemaal ons beste werk kunnen leveren."

In dit voorbeeld zorg je voor jezelf door je grenzen aan te geven en te communiceren over je behoeften. Je komt op voor jezelf op een respectvolle manier en zoekt naar een oplossing die voor iedereen werkt. Dit is een essentieel onderdeel van zelfzorg in de werkomgeving, vooral bij het omgaan met autoritaire mensen.

Met deze NLP-strategieën in je arsenaal, ben je beter uitgerust om te navigeren door de uitdagingen van het omgaan met autoritaire mensen op de werkvloer. Dus, ga ervoor en neem de controle terug! En leer NLP :-) in onze NLP Practitioner.

Over de schrijver
Reactie plaatsen