Waarom jezelf ‘afpellen als een ui’ de grootste onzin ooit is (en je alleen maar verder van jezelf brengt).
10 januari 2025 
in Opinie
4 min. leestijd

Waarom jezelf ‘afpellen als een ui’ de grootste onzin ooit is (en je alleen maar verder van jezelf brengt).

“Je bent geen ui. Stop met afpellen.”


Wat blijft er over als je blijft pellen?

Ik moet eerlijk bekennen: ik krijg een lichte allergie van zinnen als “je moet jezelf afpellen, laag voor laag, totdat je je ware kern bereikt.” Niet omdat ze per se kwaad bedoelen, maar omdat ze zoveel mensen op een dwaalspoor zetten. Het klinkt spiritueel en diepzinnig, maar als je er even bij stilstaat, ontdek je de valkuil: als je een ui blijft afpellen, wat houd je dan over? Precies, niets.

En toch blijven mensen hierop aangaan. Waarom? Omdat het aantrekkelijk klinkt: jezelf helemaal ‘losmaken van alles wat je tegenhoudt’ om bij dat ultieme, pure zelf te komen. Maar wie zegt dat je ‘pure zelf’ verstopt zit achter al die lagen?

Waarom het afpellen van je ‘lagen’ gevaarlijk kan zijn

Laten we eerlijk zijn: je overtuigingen, ervaringen en emoties zijn geen last die je moet afwerpen. Ze zijn een essentieel onderdeel van wie je bent. Natuurlijk zitten er patronen of gedachten tussen die je niet helpen, maar alles weghalen? Dat is als een huis dat je volledig sloopt omdat er een muur niet helemaal goed staat. Geen enkel fundament blijft overeind.

Ik herinner me een cliënt, Marijke, die zich compleet vastdraaide in het idee dat ze ‘bij haar kern’ moest komen. Ze vertelde me tijdens een sessie:

    “Ik heb al zoveel lagen afgepeld, maar ik voel me alleen maar meer verloren. Wat is mijn kern eigenlijk? Ik weet het niet meer.

Haar zoektocht naar haar ‘pure zelf’ had haar niet dichter bij zichzelf gebracht, maar juist verder weg. Marijke’s probleem was niet dat ze te veel lagen had, maar dat ze nooit had geleerd om die lagen te begrijpen en te omarmen.


Wat zegt de wetenschap over dit soort ‘afpellen’?

De psychologie biedt een interessante kijk op deze kwestie. Onderzoekers zoals Carl Rogers (de grondlegger van de cliëntgerichte therapie) benadrukken dat persoonlijke groei niet gaat over het afbreken van wie je bent, maar over zelfacceptatie en het integreren van je ervaringen.

In een artikel van Harvard Health wordt beschreven hoe zelf acceptatie leidt tot een grote emotioneel welzijn. Het accepteren van zowel je positieve als negatieve kanten – leidt tot meer psychologisch welzijn dan het proberen te elimineren van ‘ongewenste’ delen van jezelf. Met andere woorden: het probleem is niet dat je ‘lagen’ hebt. Het probleem is dat je denkt dat die lagen niet bij je mogen horen.


Wat NLP je leert over je lagen

In een NLP-training gaan we totaal anders te werk. We zeggen niet: “Laten we alles afpellen tot je bij je kern komt.” We zeggen: “Laten we kijken naar wat je al hebt, en dat versterken.”

Hier zijn een paar belangrijke principes:

    1.    Elk gedrag heeft een positieve intentie.

Zelfs dat vervelende stemmetje in je hoofd heeft ooit een doel gediend. Misschien beschermde het je tegen teleurstelling. Het gaat er niet om die stem weg te halen, maar om hem een nieuw, helpend doel te geven.

    2.    Je bent meer dan je beperkende overtuigingen.

Beperkende overtuigingen zijn geen deel van je kern die moet worden afgepeld. Ze zijn slechts verhalen die je jezelf bent gaan vertellen. NLP helpt je om die verhalen te herschrijven.

    3.    Persoonlijke groei gaat over toevoegen, niet verwijderen.

In NLP kijken we naar wat je sterker maakt. Welke kwaliteiten kun je meer inzetten? Welke nieuwe patronen wil je ontwikkelen? Je bent geen werk in sloop, maar een werk in uitvoering.


Hoe pak je dit praktisch aan?

Wil je stoppen met afpellen en eindelijk bouwen aan jezelf? Stel jezelf dan deze drie vragen:

    1.    Wat werkt al goed?

We zijn vaak gefocust op wat er mis is, maar vergeet niet: er zijn al dingen in je leven die fantastisch werken. Herken ze, en bouw erop voort.

    2.    Welke patronen wil je veranderen?

Niet alle overtuigingen helpen je. Identificeer één overtuiging die je beperkt, en stel jezelf de vraag: Wat zou ik geloven als ik wél verder zou komen?

    3.    Welke nieuwe kwaliteiten wil je ontwikkelen?

Denk niet in termen van wat je kwijt wilt, maar van wat je wilt toevoegen. Wil je meer zelfvertrouwen? Sterkere communicatievaardigheden? Maak daar je focus van.


Mijn uienloze waarheid

Jij bent geen ui. Je hoeft niets weg te halen om ‘bij je kern’ te komen. Alles wat je bent, maakt je wie je bent. Persoonlijke groei gaat niet over afbreken. Het gaat over opbouwen.

Wil je ontdekken hoe je dat doet? De eerste stap is eenvoudig: stel jezelf de vraag wat en wie je wél wilt zijn. En onthoud: je bent al meer dan genoeg. 😊

EN

Als trainers is het voor ons ondenkbaar om je laag voor laag ‘af te pellen’ – dat voelt als het systematisch afbreken van wie je bent, en dat vinden we ethisch niet oké. Jij bent geen werk in sloop. Je bent een compleet mens met unieke ervaringen, overtuigingen en kwaliteiten, en die verdienen juist versterkt en geïntegreerd te worden. Wij zijn er om je te helpen bouwen aan jezelf, niet om je fundament af te breken. Groei draait om toevoegingen, niet om verwijderingen, en dat is precies waar wij als trainers voor staan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen