Congruentie: De Kunst van Integriteit en Harmonie

Wat is Congruentie: De Kunst van Integriteit en Harmonie

Wat is Congruentie?

Congruentie is de harmonieuze afstemming van wat je denkt, voelt en doet. Wanneer je congruent bent, weerspiegelen deze drie elementen dezelfde gemoedstoestand waarin je je bevindt. Het is een pure staat van zijn, vrij van interne conflicten. Je kunt bijvoorbeeld congruent verdrietig, boos of blij zijn.


Voorbeelden van Congruentie

Een persoon die oprecht blij is met zijn verjaardagscadeau is congruent. Hij zal zich opgewonden en gelukkig voelen en zal ook uiten dat hij heel blij is met het cadeau. Hij ervaart dan een pure staat van blijdschap. Op dat moment is hij verbonden met zichzelf en zijn omgeving, en hij is volledig in het moment.


Incongruentie: Wat is het?

Bij een incongruent persoon is er een verschil tussen wat hij/zij zegt, doet en voelt. Bijvoorbeeld, er treedt incongruentie op wanneer iemand teleurgesteld is in zijn cadeau (gevoel) terwijl hij toch vertelt (gedrag) dat hij er blij mee is.


Hoe Herkennen We Incongruentie?

Incongruentie kan worden herkend aan verschillende signalen, zoals:

 • Modale werkwoorden van noodzaak: "ik moet…"
 • Wanneer iemand zegt: "proberen" in plaats van "doen".
 • Wanneer iemand aarzelende bewegingen en gebaren maakt of als iemand een aarzelende stem heeft.
 • Wanneer iemands daden niet zijn/haar woorden reflecteren of ze zelfs tegenspreken.

Het Verhogen van Onze Congruentie

Wil je iets heel graag doorzetten vol zelfverzekerdheid, maar voel je je incongruent doordat je bijvoorbeeld angst voelt om voor schut te staan? Het is beter om de angst om voor schut te staan te voelen en dat ook zo te uiten. Op die manier komt zelfverzekerdheid vanzelf in plaats van die angst, maar dan wél congruent.


De Kracht van Congruentie

Je kunt overal mee wegkomen als je congruent bent. Het tegenovergestelde is ook waar: zeg je iets terwijl je stemgebruik, lichaamshouding, gevoelens en gedachten niet hetzelfde uitstralen, dan ben je niet effectief. Mensen denken dan: 'ieuw!'


Congruentie en Integriteit

Eerlijke communicatie is zeggen wat je echt wil. Niet pleasen maar vragen om wat je echt wil. Dat kan bijvoorbeeld zijn: nee zeggen als iemand je auto nodig heeft. Dan kun je op de volgende manieren integer en congruent nee zeggen:

 • Bedankt voor het vragen, en nee.
 • Ik begrijp het en nee.
 • Je zou gelijk kunnen hebben, en nee.
 • Ik zie dat hetvoor jou zou kunnen werken, en nee.
 • Ik geef om je, en nee.
 • Ik ben bang om nee tegen je te zeggen, en het antwoord is voorlopig nee.

Oefeningen voor Congruentie

Oefening 1: Verkennen van Congruentie

Deze oefening helpt je om de interne en externe signalen van congruentie te identificeren.


 • Denk aan een moment waarop je je volledig congruent voelde. Duik in die ervaring of herinnering.
 • Identificeer de interne en externe signalen. Hoe voelde je je? Hoe zag je eruit? Hoe gedroeg je je? Wat zei je? Waar voel je het nu als je eraan terugdenkt?
 • Herhaal deze stappen met verschillende congruente ervaringen om te ontdekken welke signalen consistent zijn.

Oefening 2: Herkennen van Incongruentie

Probeer incongruentie te herkennen in je dagelijkse interacties. Dit kan je helpen om te begrijpen wanneer iemand een verborgen agenda heeft of zich ergens niet op zijn gemak voelt.


Reageren op Incongruentie

Wanneer je incongruentie bij iemand anders opmerkt, kun je op verschillende manieren reageren. Je kunt bijvoorbeeld helpen om de positieve intentie van het gedrag te identificeren en nieuwe, congruente manieren te vinden om die intentie uit te drukken.


Congruentie is een krachtig concept

Congruentie is een krachtig concept dat ons helpt om authentieker en effectiever te communiceren. Door bewust te zijn van onze gedachten, gevoelens en acties, en ervoor te zorgen dat deze op één lijn liggen, kunnen we een dieper niveau van integriteit en zelfbewustzijn bereiken.