Hoe was je dag?

“Hoe was je dag?”. Het lijkt zo’n onschuldige vraag te zijn maar in de potentie kan deze vraag de derde wereldoorlog ontketenen in je relatie. Volgens mij herkennen de meeste mensen wel de situatie dat je partner thuis komt en je uit interesse vraagt :”Hoe was je dag?”. “Goed.” is het korte antwoord.  En, uit een soort automatisme, de bekende wedervraag :”Hoe was jouw dag?” en waarop jij vervolgens ronduit begint te vertellen hoe je dag was. Met wie je geluncht hebt, met wie je hebt gesproken en hoe de vergadering ging en welke gesprekken je had bij de kinderopvang.

Je ziet je partner hardop zuchten, met zijn of haar ogen rollen of gewoon weglopen of onderbreekt je door te zeggen :”Ik heb een drukke dag gehad, ik ben zo één en al oor. Maar nu even niet.”

En dan ontploft de boel! Gedachten als :”Boeit het dan helemaal niet.”, “Ben ik niet belangrijk genoeg.” En alle ingrediënten zijn er om een slechte avond te hebben. Veel relaties hebben last van dit fenomeen en er is een oplossing voor.

NLP Chunken levert betere gesprekken op.

In NLP bestaat er een begrip met de naam “chunken” en “chunk grootte”. Het gaat erover dat de meeste mensen een voorkeur hebben hoe ze het liefst informatie ontvangen maar ook informatie verzenden.  Vind je grote chunks lekker dan hou je van informatie in hoofdlijnen en vind je kleine chunks lekker dan hou je van gedetailleerde informatie. Dus lekker veel details en een rijke beschrijving van wat er allemaal gebeurd is.

Dus is je partner een grote chunker dan krijg je veelvuldig het antwoord “goed” op de vraag :”Hoe was je dag?”. Maar ben jij een kleine chunker dat zul je op diezelfde vraag een stortvloed van woorden gebruiken om je verhaal te vertellen. Je kunt waarschijnlijk zelf wel invullen dat jullie uiteindelijk compleet langs elkaar heen praten.

Je kunt hier gemakkelijk voor altijd een einde aan maken door het net even iets anders te gaan doen.
De volgende keer dat met je partner in dat beroemde gesprek terecht komt, beantwoord dan de vraag ook in grote chunks. Gewoon een simpel :”Die van mij was ook goed” Je gaat hoogstwaarschijnlijk merken dat de derde wereldoorlog deze week niet uitbreekt.

Maar om nu altijd dit soort korte gesprekken te hebben, lijkt mij ook niet leuk. Beter is om wanneer je een week lang hebt geoefend om in grote chunks te praten, je partner deelgenoot te maken van het feit dat mensen een voorkeur hebben voor grote of kleine chunks informatie en hoe je partner dit ook kan leren.  Zo kun je van elkaar leren wanneer je behoefte hebt aan de korte versie of lekker de tijd neemt om te luisteren naar elkaars lange versie. Immers een relatie blijft een beetje geven en een beetje nemen.

Chunken is één van de technieken die je in NLP leert. Het levert je dus een waardevolle techniek op om weer even op dezelfde golflengte te komen. Dat is natuurlijk niet alleen handig in relaties maar ook in de gesprekken die je hebt met je collega’s, ouders of je teamgenoten.

In onze NLP Practitioner leer je deze techniek naast allerlei andere handige technieken die je helpen om succesvoller te worden in je leven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen