20 Redenen waarom je NLP moet leren
21 maart 2019 
in Blog
8 min. leestijd

20 Redenen waarom je NLP moet leren

Redenen waarom je NLP moet lerenVaak is me gevraagd wat goede redenen zijn om NLP te leren. Dit zijn er maar liefst 20. Dus reden genoeg om NLP zo snel mogelijk te leren. Hier zijn de 20 redenen waarom je NLP moet leren.

Door NLP leer je hoe communicatie echt werkt

NLP wordt al vanaf het begin gebruikt om communicatie te doorgronden. Niet alleen communicatie met anderen maar ook communicatie met onszelf. Immers degene tegen wie je het meeste praat is….natuurlijk jezelf. En inmiddels is iedereen ervan overtuigd dat je maar beter goed tegen jezelf kunt praten zodat je positiever in je leven staat en je de beste versie van jezelf kunt zijn.

NLP geeft je het gereedschap om niet alleen communicatie met anderen te doorgronden maar ook om de communicatie met JOU te verbeteren. En geloof me, zodra je dit weet, is je leven voor altijd anders.

Door NLP leer je doelen stellen die je ook haalt

Sommigen werken al jaren met de SMART formule en komen toch keer op keer tot de ontdekking dat er iets ontbreekt. Sommigen stellen helemaal geen doelen en laten hun leven voornamelijk over aan het lot of aan de omstandigheden. En toch verlangt iedereen, op zijn tijd, naar succes. En succes is niet alleen geld verdienen. Succes kan ook een goede ouder zijn, een goede partner zijn of gewoon je goed voelen. En inmiddels is wel duidelijk dat doelen stellen daaraan een wezenlijke bijdrage geeft. Door NLP leer je een methode die doelen stellen niet alleen makkelijker maakt maar ook de kans verhoogt dat je doelen gaat halen i.p.v. dat je tussentijds maar stopt. En opeens ga je ervaren dat doelen stellen SEXY is en nog LEUK ook.

Door NLP krijg je snel inzicht in hoe de ander denkt

Wat zou het toch geweldig zijn als je exact zou weten wat de ander denkt. Helaas kunnen we dat nog steeds niet . Gedachten lezen is nog steeds niet echt mogelijk maar het zou al een stuk helpen als je zou weten hoe de ander denkt zodat je jouw communicatie precies kan inpassen in de denkwereld van de ander. Wat denk jij? Zou dat de communicatie tussen jullie verbeteren. Exact, ik denk het ook. NLP geeft je een aantal mooie inzichten om precies dat te kunnen achterhalen. Nog meer redenen waarom je NLP moet leren.

Door NLP leer je effectiever te communiceren

Doordat NLP je leert hoe communicatie werkt is het een kleine stap om deze kennis te gebruiken om effectiever te gaan communiceren. Doordat je begint af te stemmen op de ander en voor jezelf bepaald of dit voor jou goed is, ga je merken dat communicatie met anderen een stuk makkelijker begint te worden. Je weet straks de juiste vragen te stellen om de juiste informatie boven tafel te halen

Door NLP leer je rapport te maken

Je wilt weten wat het verschil tussen een goede en slechte verstandhouding is. Het antwoord leidt al snel naar het woord “rapport”. En het resultaat van rapport is dat gevoel wat je hebt wanneer je iemand voor het eerst tegenkomt en denkt :”WoW, wat een geweldige persoon en wat een leuk gesprek”. Weet je hoe jullie dat gedaan hebben? De kans is groot dat jullie de kracht van rapport hebben ervaren en het mooie ervan is dat wanneer je weet hoe je rapport maakt, het bewust kunt inzetten om relaties te verbeteren, te krijgen en mensen op een mooie manier kunt gaan beïnvloeden. Zelfs de mensen met wie je ogenschijnlijk niet snel een klik zou hebben vallen voor je rapport vaardigheden. Bedenk jezelf eens hoe handig dat is.

Door NLP leer je de non-verbale signalen van anderen te herkennen

Gedrag van mensen kun je leren lezen en daardoor een idee krijgen wat mensen beweegt en wat ze voelen. Mensen die hier meester in zijn geworden, hebben altijd een streepje voor op anderen omdat ze snel kunnen inschatten welke “tone of voice” ze moeten gebruiken om af te kunnen stemmen op anderen.

En misschien heb jij, onbewust, aan non-verbale signalen van anderen wel een etiketje geplakt wat je direct slecht laat voelen en hierdoor je soms prikkelbaarder reageert dan anders. Het is de moeite waard om te onderzoeken wat non-verbale signalen van anderen met jou doen. Het zou zomaar kunnen dat de ander dat toch echt anders bedoeld.

Door NLP leer je beter met je emoties om te gaan

Iedereen wordt wel eens overvallen door emoties. En dat is prima. Alleen als je overvallen wordt door negatieve emoties dan voelt dat gewoon behoorlijk sh.t. En voor sommigen gebeurt dat regelmatig zonder dat je het gevoel hebt dat je er invloed op hebt. NLP leert je om juist op dit soort momenten je emoties te veranderen. Gewoon omdat het even beter uitkomt. En geloof me je hebt meer invloed op je emoties dan dat je zelf denkt.

Door NLP leer je taal elegant en met precisie te gebruiken zodat je communicatie direct overtuigend overkomt

Je wilt iets en daarvoor heb je een ander nodig om het mogelijk te maken. En je ervaart dat je dat nog niet zo gemakkelijk vind. Juist, veel mensen ervaren dat het niet altijd even makkelijk is om anderen te overtuigen van hun standpunt. En hoe fijn zou het zijn als je daar een stuk beter in gaat worden en tegelijkertijd anderen op een positieve manier kunt beïnvloeden. Het leuke is van mensen die NLP hebben gedaan is dat ze altijd te horen krijgen dat hun communicatie zo goed is geworden en ze helder en duidelijk zijn geworden in uit te spreken wat ze willen en bedoelen.

Door NLP leer je de hypnotische taalpatronen gebruiken die bekende sprekers ook gebruiken

Obama is zo’n geweldige spreker die veel mensen tot de verbeelding spreekt. En wat bleek na onderzoek? Dat zijn speeches vol hypnotische taalpatronen stonden. Taal foefjes die tot doel hadden om je mee te nemen in zijn verhaal en letterlijk te hypnotiseren. De afloop is bekend. Hij werd tot twee keer toe gekozen tot president van US. Stel je voor dat jij dat ook zou kunnen, het zou je leven stuk makkelijker gaan maken, immers anderen tot de verbeelding spreken is iets wat we allemaal graag willen. NLP geeft je “tools’ in handen.

Door NLP leer je iemands denkwereld te beïnvloeden

“Het zaadje is geplant” zegt iemand die zojuist iemand een idee heeft gegeven om iets te gaan doen of veranderen. Meestal gewoon toeval maar met technieken uit NLP ben je in staat om heel bewust de ander te beïnvloeden en ideeën te installeren. Manipulatie? Misschien wel, misschien niet. En handig om bewust te kunnen inzetten als je anderen wilt motiveren of persoonlijk wilt laten groeien.

Door NLP leer je hoe je krachtig kunt onderhandelen

NLP leert je krachtig te onderhandelen over van alles en er toch voor te zorgen dat alle betrokken partijen tevreden zijn. Een makkelijk te leren techniek die je een uitstekende onderhandelaar maakt. En dat is overal te gebruiken immers er zijn dagelijks situaties te bedenken waarin je moet onderhandelen. Zelfs over het avondeten moet je soms onderhandelen en dan is deze techniek bijzonder waardevol.

Door NLP ontwikkel je persoonlijk

NLP geeft je inzicht in jezelf en daar waar je persoonlijk kunt ontwikkelen. Door alleen jezelf al beter te leren kennen, komen er soms inzichten waarom je soms dingen doet zoals je ze doet. En als het je bevalt dan laat je het lekker zo en bevalt het je niet, dan heb je alle mogelijkheden en gereedschap tot je beschikking om verandering blijvend te verankeren. Het mooie is dat je letterlijk anders de wereld gaat bekijken en je gevoel erover ook veranderd. Hoe klinkt dat?

Door NLP leer je hoe je negatieve overtuigingen kunt doorbreken

Iedereen gelooft wel iets en iedereen heeft ook wel overtuigingen over hoe het leven werkt of over hoe mensen werken. Veel overtuigingen krijgen we mee uit onze kindertijd en van onze ouders. Vaak heel goed maar wat nu als deze overtuigingen je in de weg gaan zitten. Stel je voor dat je echt bent gaan geloven dat je nooit dat kwartje kunt worden terwijl je weet dat er meer in je zit of dat je maar normaal moet doen en dat het al gek genoeg is, terwijl jij juist eruit wilt springen, jezelf wilt zijn, expressie wilt geven aan hoe jij je voelt. NLP geeft je mooi die inzichten en technieken om voor eens en voor altijd af te rekenen met die overtuigen en als het ware bevrijding te ervaren. Je gaat letterlijk jezelf worden.

Door NLP leer je snel van angsten af te komen

Bang voor spinnen? Angst om voor groepen te spreken? Angst voor hoogten? Angst om te vliegen? Zomaar een greep van angsten die mensen allemaal kunnen hebben. Iedereen heeft wel een angst ergens voor. En soms kan angst doorslaan en je letterlijk verlammen. Sommigen zijn bang voor de toekomst en ondernemen daardoor niets. Angst zit soms in een klein hoekje met grote gevolgen. Door NLP en haar makkelijk te leren technieken kun je angst vrij worden en de wereld vrij tegemoet treden. Dat geeft lucht en maakt de wereld een stuk lichter.

Door NLP leer je dat nare, negatieve stemmetje de baas te worden

“Niet doen!”, “Het lukt je toch niet”, “Daar ben je niet voor in de wieg gelegd”. Ken je ze. Die uitspraken die je regelmatig tegen jezelf zegt. Zo ja, dan is NLP echt iets wat je snel moet gaan leren want NLP leert je om dat negatieve interne stemmetje om te zetten in een krachtige bondgenoot.

Door NLP leer je conflicten met jezelf en anderen snel op te lossen

Iedereen heeft in het leven wel eens een conflict met anderen ervaren. Jij wilt dat en de ander wil dat. En je komt maar niet tot elkaar. En dat conflict blijft maar sluimeren. Maar ook als je last hebt van een intern conflict kan NLP je helpen. Je wilt solliciteren op een nieuwe baan en de oude baan voelt toch wel erg lekker en vertrouwd. Er is een bijzondere techniek in NLP die je helpt bij het inzicht krijgen in het conflict en al snel worden nieuwe oplossingen zichtbaar voor je. En dan is het een kwestie van de keuze maken die het beste voor je is.

Door NLP kun je vervelende dingen snel in een ander perspectief zien

Alles kan iets anders betekenen dan je denkt en soms kan wanneer je iets vanuit een ander perspectief gaat bekijken, het je zomaar kan gebeuren dat situaties ineens minder erg blijken te zijn dan je vooraf had ingeschat. NLP geeft je tools in handen om snel te schakelen en zaken op hun juiste waarde in te schatten.

Door NLP leer je hoe je van nare gewoonten af kunt komen

Nagelbijten, overdadig snacks, je vingers “kraken”, noem maar op. Van al die nare gewoonten kun je vrij makkelijk af komen zonder lange of moeilijk processen. NLP is wat dat betreft zo makkelijk dat je daarna niet kan voorstellen dat het je zoveel moeite kostte om van die gewoonte af te komen.

Door NLP leer je dat gedachten en overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt.

Je gedachten en je overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt en belangrijker nog hoe je de wereld ervaart. Denk je dat iedereen tegen je dan zul je vaker ervaren dat mensen tegen je zijn, denk je dat iedereen met je mee werkt dan zul je vaker ervaren dat mensen op een prettige manier met je meewerken. Denk je dat niemand te vertrouwen is, zul je vaker ervaren dan mensen niet te vertrouwen zijn, denk je dat iedereen te vertrouwen is, zul je vaker ervaren dat mensen te vertrouwen zijn. Je perceptie wordt bijna altijd realiteit. NLP leert je om gedachten die je gevangen houden in jouw realiteit te veranderen zodat je perceptie veranderd en daarmee je realiteit in de realiteit die je zelf wilt kiezen.

Door NLP leer je hoe je omgeving en media je dagelijks proberen te hypnotiseren en hoe je daar jezelf tegen kunt wapenen.

Hypnose is al eeuwenoud en er zijn echt nog sommige die er niet in geloven. Nou, ik zou dan maar beginnen met geloven want je omgeving en media zoals tv en krant proberen je dagelijks te hypnotiseren. Al is het maar om iets te kopen. Kijk maar eens bij Goede Tijden, Slechte Tijden en bedenk je hoeveel merken je in de serie ziet. Allemaal bedoelt om jou iets te laten kopen.

NLP leert je om je te wapenen tegen deze meester-hypnotiseurs en goed onderscheid te maken tussen informatie die relevant en belangrijk is en informatie die je niet verder helpt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen