Ankeren - Chaining Anchors

Ankeren - Chaining Anchors

Het maken van een ketting van ankers (chaining anchors nlp) is een NLP techniek die kan worden gebruikt indien de gewenste stemming  afwijkt van de huidige stemming. Iemand die zich vaak somber voelt, kan het moeilijk vinden om zich snel vrolijk of blijk te voelen. Natuurlijk is het zo dat mensen die zich vaak somber voelen niet vrolijk kunnen zijn. Ze kunnen alleen soms wat minder makkelijk.

Dus net zoals met doelen kun je het proces van huidige stemming naar gewenste stemming in kleinere stapjes onder te verdelen. Een voorbeeld in het geval van somber zou kunnen zijn: van somber naar kalm, van kalm naar tevreden, van tevreden naar blij.

De techniek van Chaining Anchors (chaining anchors nlp):

Breng het rapport tot stand.

Stel het kader vast (geef aan hoe het proces zal verlopen).

Bepaal de ongewenste huidige stemming (HS).

Kies de vermogende gewenste stemming(GS).

Chaining anchors nlpOntwerp de ketting door de 2 of 3 tussenliggende stemmingen (TS) te bepalen die zullen leiden tot de uiteindelijk gewenste stemming. Uitgaande van 2 tussenliggende stemmingen kun je jezelf de volgende vragen stellen:a. TS1:Wat(welke stemming haalt mij weg van...(HS)b. TS2:Wat(welke stemming brengt mij naar...(GS)


Anker elke stemming afzonderlijk. Begin bij de huidige stemming en ga door tot de gewenste eindstemming (denk aan de breakstate tussen door en test elk anker). Gebruik de knokkels van een hand om de ankers op te plaatsen. Je kunt eventueel gestapelde ankers gebruiken. Zorg ervoor dat de cliënt uit de vorige stemming is voordat de volgende stemming verankerd wordt.

Zet de ketting in werking door anker 1 (HS) af te vuren. Op het hoogte punt van anker 1 vuur je anker 2 (TS1) af, laat je anker 1 los. Op het hoogte punt van anker 2 vuur je anker 3 (HS2) af en laat je anker 2 los. Op het hoogte punt van anker 3 vuur je anker 4 (GS) af en laat je anker 3 los. Let op dat je bij het afvuren steeds 2 knokkels 1 seconde samen vast hebt, dat zorgt namelijk voor de koppeling.
Test: Vuur anker 1 (HS) af. De persoon zou moeten eindigen in de gewenste stemming.

Test:"Hoe voel je je nu over de huidige stemming?".

Future Pace: "Denk aan een gebeurtenis in de toekomst, een gebeurtenis die als het was gebeurd in het verleden, je de huidige stemming zou ervaren en merk op hoe het nu anders is?


Een chaining anchor in NLP (chaining anchors nlp) is een variant op de anker techniek en makkelijk te leren in één van onze NLP opleidingen. Je bent van harte welkom op onze gratis NLP workshopRené R. Holleman
Door

René R. Holleman

op 29 Nov 2021

Beste Eric, Misschien muggenzifterij maar er staan een aantal (spel)fouten in de tekst. "blijk"i.p.v. "blij" Ze kunnen alleen soms wat minder makkelijk. (zin niet volledig)

Reactie plaatsen