Direct impact op je mindset met NLP

De kracht van positief denken met NLP – Zo verander je je mindset

Iedereen kent wel iemand die altijd het beste uit een situatie weet te halen. De persoon die optimistisch blijft, zelfs wanneer het tegenzit. En misschien herken je ook het tegenovergestelde: iemand die in elke situatie problemen ziet en zich vooral richt op wat er fout kan gaan.

Het verschil tussen deze twee houdingen? Positief denken. Het goede nieuws is dat positief denken niet zomaar een talent is, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen – en precies daar komt NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) in beeld.

In deze blog duiken we in de impact van positief denken versus negatief denken, hoe je het verschil herkent en hoe NLP je helpt om een positieve mindset te ontwikkelen.


Hoe herken je positief en negatief denken?

Je kent vast wel deze typische uitspraken:

Negatieve denkers:

  • "Dit lukt me toch nooit."
  • "Het zal wel weer misgaan."
  • "Wat als alles verkeerd afloopt?"
  • "Dat heb ik nog nooit gedaan, dus dat kan ik vast niet."

Positieve denkers:

  • "Ik geef het een kans, misschien leer ik iets nieuws!"
  • "Wat als het wél lukt?"
  • "Ik kan dit stap voor stap aanpakken."
  • "Elke uitdaging is een kans om te groeien."

Wist je dat:

  • Onderzoek laat zien dat 80% van onze dagelijkse gedachten negatief is? Dit komt voort uit een evolutionair overlevingsmechanisme. Gelukkig kun je dit patroon doorbreken met bewuste training.
  • Mensen die regelmatig positief denken hebben een 33% grotere kans op succes in hun carrière.

Herken je jezelf in de negatieve uitspraken? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen – en NLP biedt hiervoor de juiste tools.


Wat is het effect van negatief denken op de lange termijn?

Negatief denken heeft niet alleen invloed op je humeur, maar ook op je lichaam en toekomstperspectief. Langdurig negatief denken kan leiden tot:

  1. Meer stress: Je lichaam blijft in een constante staat van alertheid, wat je cortisolniveau verhoogt.
  2. Gebrek aan motivatie: Je durft minder risico’s te nemen en blijft vaker in je comfortzone hangen.
  3. Gezondheidsproblemen: Studies tonen aan dat negatief denken je immuunsysteem verzwakt en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
  4. Minder sociale kansen: Negatieve denkers trekken vaker negatieve energie aan en missen kansen voor samenwerking en groei.

Daartegenover staat dat positief denken je juist veerkrachtiger, energieker en gelukkiger maakt.

Wist je dat:

  • Mensen die positief denken leven gemiddeld 7 jaar langer, volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Personality and Social Psychology.
  • Positieve denkers ervaren 23% minder stress in stressvolle situaties.

Het goede nieuws? NLP helpt je om negatieve denkpatronen te doorbreken en je hersenen opnieuw te programmeren.


NLP: De studie van succes

NLP wordt vaak de "studie van succes" genoemd. Maar wat betekent dat precies? Toen NLP in de jaren ’70 werd ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder, vroegen zij zich af:

"Wat maakt sommige mensen succesvol en anderen niet?"

Ze onderzochten succesvolle mensen uit verschillende vakgebieden en ontdekten dat succes vaak draait om hoe iemand denkt, communiceert en handelt. NLP is dus gebaseerd op het observeren en modelleren van deze succesvolle patronen.

Een paar invloedrijke figuren die model stonden voor NLP-technieken:

  • Milton Erickson: Een invloedrijke hypnotherapeut die NLP-technieken inspireerde op het gebied van taalgebruik en overtuigingen.
  • Virginia Satir: Een gezinstherapeut die patronen in communicatie en relaties blootlegde.
  • Fritz Perls: De grondlegger van de Gestalttherapie, wiens inzichten over bewustzijn en gedrag diep zijn geïntegreerd in NLP.

Wat betekent dit voor jou? Het betekent dat jij de denkwijzen en gedragingen van succesvolle mensen kunt overnemen om je eigen leven te verbeteren..


Een voorbeeld van modelleren: de fast phobia cure

De Fast Phobia Cure, ook wel bekend als de Fast Phobia Model, is een van de meest bekende technieken binnen NLP. Deze methode werd ontwikkeld in de jaren ’70 door Richard Bandler en John Grinder, de grondleggers van NLP. De techniek is gebaseerd op het modelleren van mensen die op natuurlijke wijze van hun fobie afkwamen.

Richard Bandler was altijd gefascineerd door de vraag waarom sommige mensen op eigen kracht hun angsten overwonnen, terwijl anderen er jarenlang mee worstelden. Om dit te onderzoeken, plaatste hij een oproep in de krant waarin hij mensen zocht die ooit een fobie hadden, maar er op een gegeven moment vanaf waren gekomen.

Door diepgaand onderzoek ontdekte hij dat deze mensen hun angst op een specifieke manier verwerkten:

  • Ze keken terug op hun angstige ervaring alsof ze er van een afstand naar keken, in plaats van er volledig in ondergedompeld te worden.
  • Ze visualiseerden de situatie in zwart-wit, wat de emotionele impact verminderde.
  • Ze vervingen angstige beelden door neutrale of positieve associaties.

Op basis van deze inzichten ontwikkelde Bandler de Fast Phobia Cure, die gebruikmaakt van technieken zoals dissociatie en het manipuleren van submodaliteiten (zoals het aanpassen van kleuren, afstand en helderheid van mentale beelden) om de emotionele lading van een traumatische herinnering te verminderen of zelfs volledig te neutraliseren.


Hoe werkt de Fast Phobia Cure?

De techniek werkt door iemand zijn of haar angstige herinnering vanuit een "buitenstaanderperspectief" te laten bekijken. Door zich mentaal los te koppelen van de angstige situatie en deze te visualiseren als een film op afstand, wordt de emotionele intensiteit drastisch verminderd.

De stappen in de Fast Phobia Cure omvatten doorgaans:

  1. Dissociatie: De persoon visualiseert zichzelf op een scherm terwijl ze naar de gebeurtenis kijken, alsof het iemand anders overkomt.
  2. Afstandscreatie: Het beeld wordt kleiner, verder weg en in zwart-wit gevisualiseerd.
  3. Terugspoelen van de herinnering: De situatie wordt razendsnel achterstevoren afgespeeld, wat helpt om de emotionele impact te ontladen.
  4. Positieve herstructurering: De persoon vervangt het oude beeld door een krachtig, positief beeld.

Wetenschappelijke onderbouwing en effectiviteit

Hoewel er weinig wetenschappelijke studies zijn die specifiek naar de Fast Phobia Cure kijken, zijn er verschillende psychologische principes die de effectiviteit ervan ondersteunen, zoals:

  • Cognitieve herstructurering, waarbij negatieve gedachten opnieuw worden geherformuleerd.
  • Exposure-therapie, waarbij geleidelijke blootstelling aan angstige situaties de intensiteit vermindert.
  • Neuroplasticiteit, de mogelijkheid van de hersenen om nieuwe verbindingen te maken en oude patronen te veranderen.

Wist je dat:

  • De Fast Phobia Cure in slechts één sessie significante verbeteringen kan opleveren voor mensen met fobieën.
  • NLP-trainers deze techniek wereldwijd gebruiken voor angsten zoals hoogtevrees, vliegangst en sociale fobieën.
  • Je deze techniek (en veel meer andere technieken) leert in onze opleidingen?

Positief denken begint bij actie – Ben jij er klaar voor?

Nu je weet hoe krachtig positief denken is en hoe NLP je kan helpen om negatieve patronen te doorbreken, is de volgende stap aan jou. Wil je stoppen met piekeren, je angsten overwinnen en een optimistische mindset ontwikkelen? Het begint allemaal met een keuze.

NLP biedt jou de tools en technieken om je denken te transformeren en het leven te leiden dat je verdient. Of je nu klein wilt beginnen met positieve affirmaties of grote stappen wilt zetten met krachtige NLP-methoden zoals de Fast Phobia Cure – de sleutel ligt in actie.

Benieuwd hoe NLP jouw leven kan veranderen? Ontdek het in onze NLP Practitioner of NLP Master Practitioner en leer stap voor stap hoe je meer positiviteit en succes kunt creëren.

Jouw gedachten bepalen jouw toekomst – wat kies jij vandaag?