Wat zou je doen als je geen onderhoud meer nodig hebt?
18 maart 2019 
5 min. leestijd

Wat zou je doen als je geen onderhoud meer nodig hebt?

Mijn uitzicht op vrijheid, IEMT

Mijn uitzicht op vrijheid, IEMT

Wat zou jij doen als je geen last meer hebt van datgene wat je leven zo lang heeft beheerst??

Dat is waar ik over nadacht toen ik vanmorgen met een kop koffie op mijn terras in de schaduw zat te geniet van het uitzicht over de Spaanse Bergen, de stilte om me heen en alleen het geluid van vrolijke vogels op de achtergrond. Nauwelijks 8 uur in de ochtend en de temperatuur was al heerlijk. Prachtig blauwe lucht, geen wolkje te zien.

Dat was het moment waarop ik me realiseerde hoe dankbaar ik ben dat ik dit mag beleven en hiervan mag en vooral kan genieten. Nu kan je denken, wat is hier zo bijzonder aan. Dat kunnen en doen toch zoveel mensen?

Voor mij gold dat alleen niet. Enkele jaren geleden was mijn leven zoals het nu is ondenkbaar.

Normaal schrijf ik over ervaringen van anderen, maar dit is een blog over mijn persoonlijke ervaring met IEMT die ik graag wil delen.

Een lange tijd, vooral in mijn twintiger jaren beheerste autorij angst mijn dagelijkse leven. En wellicht mensen met een fobie of heftige angst voor iets herkennen het wel dat deze specifieke angst niet alleen bij autorijden blijft. Ik ondervond angsten bij meerdere dingen zoals alleen thuis zijn s ‘nachts, of angst bij het ondernemen van nieuwe dingen.

Veel later als trainer in NLP bleef mijn autorij angst een groot probleem. Ja de Fobia cure, een speciale NLP techniek voor opheffen van fobieën, heeft me enorm geholpen! Dat is 15 jaar geleden alweer. Het hielp me om na 10 jaar weer de auto in te stappen en gewoon te rijden. Ik reed weer. En dat alleen was een enorme bevrijding. Maar om eerlijk te zijn, echt care free reed ik niet. Dagelijks over de snelweg naar kantoor rijden, betekende dat ik dagelijks mijn NLP technieken moest toepassen. Nooit stapte ik zorgeloos in de auto. En meer werk had ik te doen als ik ergens naar toe moest waar ik de wegen niet kende. Tja en dan verhuist je goede vriendin ook nog eens 2 uur rijden van je vandaan…. Allemaal stress. Ook omleidingen en wegafsluitingen zorgde voor acute NLP interventies. Dus ja, als je dan gevraagd werd je buitenlandse collega’s door Nederland te vervoeren, wetende dat je je focus op de interventies moest houden…dat was geen prettig vooruitzicht… En zoals dat gaat met paniekaanvallen, je focust vooral op dat doem scenario wat zich misschien ooit een keer zou kunnen voordoen…. Allemaal verloren energie…die ik om had kunnen zetten in meer productievere dingen. Dat bleef me ook frustreren. Door NLP heb ik mezelf beloofd nooit meer dingen te laten omdat ik er angst voor had. Dus zette ik door, iedere dag weer!

Ook al was ik van ver gekomen gedurende de jaren, dat onbezorgde gevoel was er dus nog niet. Andere technieken zoals hypnose bijvoorbeeld hielpen mij helaas niet om dat laatste beetje ongemak nog weg te nemen. En ja ik reed toch? De ene dag ondervond ik veel hinder, en soms had ik helemaal nergens last van.

Wat was t probleem dan?, hield ik mezelf voor. Ja, als ik het vergeleek met 10 jaar geleden, toen was alleen de passagiersstoel goed genoeg voor mij. Een fobie kon je het inmiddels niet meer noemen. Ik had geen fobische reactie (lichamelijke respons alsof je de angst nu hebt) als ik over autorijden dacht noch als ik in de buurt van de snelweg kwam. En soms had ik er nog last van en overviel het me tijdens het rijden en soms niet. Ik voelde me alleen niet zo prettig en maakte me grote zorgen. Niets wat een NLP techniek niet aankon.

Maar echt lekker voelde het niet. Er ging nog steeds een hoop verloren energie naar autorijden. En hoeveel je er ook over leest, autorij angst is hardnekkig, dus ik accepteerde mijn lot, zoals zovelen met angst dat doen!

Nu 15 jaar later is het bijna niet te geloven dat ik in mijn eentje in mijn Nederlandse auto (kentekenplaat vestigt aandacht wat iemand met een fobie niet prettig vindt) op de drukke snelwegen in en rond Barcelona rijdt zonder überhaupt me ergens zorgen over te maken! En bovendien nog heerlijk vindt ook. Hoe kan dat?

Hoe ik van mijn autorij angst af kwam?

Een paar jaar geleden maakte ik kennis met een nieuwe techniek IEMT, niet te verwarren met EMDR.

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy /Techniek en deze methode heeft inmiddels de reputatie om vaak snel en blijvende resultaten te creëren als gaat om klachten gerelateerd aan angst, fobie en wanneer mensen om niet verklaarbare redenen vaak emotioneel worden in bepaalde situaties.

Ik was zonder het te weten, proefpersoon voor iemand die de techniek aan het leren was. Niets wist ik van deze techniek en onderging de “introductie” oefening waarbij ik moest denken aan iets naars, iets van lang geleden maar waar ik nog steeds last van heb in negatieve zin.

Dat was makkelijk, ik kon heel goed het gevoel van mijn angst en spanning oproepen van het autorijden. Als herinnering wanneer ik dit gevoel ervoer Kwam de tunnel op de A4 naar boven, die tunnel was altijd een probleem gebleven, alleen die tunnel (!) vreemd genoeg. Wel een tunnel waar ik 4x in de week heen en terug doorheen moest. Aangezien ik het al tot in de treuren geanalyseerd had wat ik deed om te zorgen dat ik niet lekker werd in de tunnel en het idee had flauw te vallen kon ik het voor de IEMT oefening heel makkelijk oproepen.

Zes keer werden mijn ogen in drie specifieke lijnen bewogen, terwijl ik aan die vervelende situatie dacht. Al met al duurde het niet langer dan 40 seconden!. En daarna merkte ik op dat als ik terug dacht aan het gevoel dat het nu minder heftig was. Het beeld wat ik had bij de specifieke tunnel leek ook verder weg. Kleiner.

En na deze 40 seconde ging ik weer verder met de orde van de dag, de hele techniek eigenlijk weer vergeten. De uitleg wat het zou doen heb ik ook niet gekregen op dat moment en ik dacht eigenlijk dat het een soort spelletje was.

Maar er was wel degelijk iets veranderd. Die tunnel op de A4 deed me niets meer. Mijn programma om de angst te krijgen draaide ik braaf af, alleen het negatieve gevoel kwam niet meer. En als dat 1 dag of 1 week niet kwam daar had ik nog wel een verklaring voor, maar wat ik ook deed om het gevoel terug te krijgen, het kwam niet, en ook andere stukken en onbekende wegen deden me niets meer. Ik vond het zo raar. Zelfs zonder problemen en eigenlijk heel ontspannen reed ik 2 uur in de spits naar mijn vriendin.

Dat was vreemd ….ik had de link nog niet met IEMT gelegd totdat mijn vriend vroeg, zou het door de oogbewegingen komen……?? Vanaf wanneer heb je er eigenlijk geen last meer van..?

Het kwartje was gevallen, en dat was het moment dat ik besloot trainer in IEMT te worden! Zo’n simpele techniek, en zo’n enorme bevrijding op meerder gebieden in mijn leven. Zelfs wonen in een ander land en alles wat vertrouwd is achter me kunnen laten. En ik geniet met volle teugen van alle nieuwe dingen! Dit had ik zelf nooit van te voren kunnen bedenken! Wat een techniek!

Mijn wens is dat ieder mens care free de dag doorbrengt en focus heeft voor al het moois wat onze wereld te bieden heeft!

Wil je meer weten? Of ben je geïnteresseerd in coaching of het volgen van de IEMT Practitioner cursus in Nederland of Spanje kijk dan op onze site en schrijf je in. Ben je nieuwsgierig geworden of een IEMT behandingen voor jou een oplossing kan zijn, stuur dan een email naar info@nlpacademie.nl.

Met vriendelijke groet
Karin Luis, IEMT trainer bij de NLP Academie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen