Hoe je in 4 stappen de regie terugkrijgt als je even
20 augustus 2018 
6 min. leestijd

Hoe je in 4 stappen de regie terugkrijgt als je even "faalt" in je goede voornemens

Een tijdje geleden ben ik begonnen met intermittent fasting. Om mezelf en mijn stofwisseling een boost te geven. Wat het inhoudt is dat je in de ochtend niet eet, maar, bijvoorbeeld,  begint met een koffie met grasboter en kokosolie. Klinkt smerig, maar is eigenlijk best lekker en geeft je een verzadigd gevoel.

De eerste dagen, of liever gezegd de eerste 2 weken, ontbijt overslaan, waren niet makkelijk. Je krijgt te maken met “honger” gevoelens… Ja ja… ik weet ‘t, in Europa kennen we dat gevoel niet, de kindjes in 3e wereld landen hebben honger… 🙂 Ja klopt!! En mijn gevoel was in ieder geval alles behalve “trek”!!

Als je begint met een doel zetten en opvolgen, dan ben je vaak wel gemotiveerd, maar na een tijdje, in mijn geval al na 2 weken, 🤦‍♀️, zakt je motivatie naar beneden en verval je al snel weer in je oude vertrouwde patroon terug en vergeet je je goede voornemens.

NLP Academie ankerenEn ja hoor, na 2 weken, daar was mijn allereerste excuus: Ik was gisteren jarig en Eric (mijn man) en ik waren lekker twee dagen in een geweldig hotel in Valencia om het te vieren. En ja…ach ik ben jarig, dus we gaan lekker ontbijten, en ooh ja ik ben jarig dus

ik mag ook wat lekkers bij de lunch en lekker koolhydraat rijk, en ik mag ook wijn….en en en en …ik mag alles van mezelf….en daarna slaat het over in …nu maakt het toch niet meer uit, ik ben nu zo aan het zondigen dit lekkere toetje kan er ook nog wel bij.. etc…

Herken je dit??? Vreselijk toch?!

Gelukkig, de dag na je “misstappen”, het “falen”, de “teleurstelling in jezelf”, vandaag dus, heb je altijd weer de keuze en de mogelijkheid om het echt te laten bij deze 2 daagjes zondigen en er gewoon van te genieten en de draad weer op te pakken. Dit is voor veel mensen niet makkelijk, en ook voor mij niet. (Nadat je 1 sigaret weer hebt gerookt, na zo lange tijd krijg je de impuls en de trek weer veel vaker terug en is het makkelijker om weer een roker te worden) En zo ook bij mij, ik kreeg in de ochtend weer enorme honger! Was ik net gewend aan niet eten in de ochtend….balen!

En als je lichaam aangeeft “Hey…ben je niet wat vergeten?!” En signalen blijft sturen, terwijl je als je rondkijkt, overal eten ziet, of mensen ziet eten….heftig!!

Maar hoe zorg ik er nu voor dat ik dan weer terugkom op het juiste spoor?

Heel simpel, ten minste als je NLP Technieken kent!

Het “probleem” wat ik heb, is dat ik mijn lichaam geleerd heb te ontbijten. En net als ik zelf, wordt ook mijn lichaam lui als ik het niet uit de comfortzone laat komen en wat anders laat doen.

Je lichaam slaat vet op zodat het als energiebron gebruikt kan worden als het eten verteerd is. Maar als je regelmatig eet, dan haalt het lichaam direct de energie waarde eruit, en zal dus niet aan de opgeslagen (vet) reserves beginnen.

Het is veel makkelijker zo voor het lichaam. Door niet te ontbijten, krijgt het lichaam geen nieuwe energie binnen en zal het reserves moeten aanspreken. Het lichaam gaat uit de comfortzone en sputtert wat tegen door je gevoel van “honger” te geven.

Bovendien is het openen van de koelkast en de kastjes, ook een gewoonte geworden. Je wordt wakker en gaat eten. (Trek of niet, het hoort nou eenmaal zo). Het gedrag wat je jezelf hebt aangeleerd zal ook niet meehelpen het overslaan makkelijker te maken. Het is gewoon moeilijk 😂

Ik heb nu het voorbeeld genomen met eten, maar je kunt je vast wel voorstellen wat de gewoonte is voor jou waar je verandering in wilt ervaren. Eigenlijk elke verandering op welk gebied dan ook, kost energie en moeite en vooral doorzettingsvermogen om inderdaad te veranderen en je doel te bereiken.

Als je je doel helder hebt, en je gaat ervoor, kom je vanzelf je hindernissen tegen.

….en dan vergeet je soms dat je ook beschikt over hele krachtige hulpbronnen!

Een hulpbron voor mij, bijvoorbeeld,  is het gevoel van doorzetten en het gevoel dat ik het kan!! Sterk en standvastig voelen!

Een gevoel dus!

Dit is wat ik heel graag wilde voelen als mijn lichaam of mijn onbewuste me heel alarmerend vertelt dat het tijd is om te eten!

En dit is wat ik deed (met dank aan Ivan Pavlof)

In NLP kennen we de term “Ankeren”, wat zoveel betekent als het creëren van een stimulus-respons betekent. Er is een stimulus, een trigger, waarop je een respons krijgt in de vorm van een gevoel.

Ik heb mijzelf een anker gegeven voor het gevoel van “standvastig, sterk, doorzetten en het gevoel dat ik het kan”, en elke keer als ik het gevoel weer wil ervaren zorg ik dat ik de stimulus aanwakker!! En dit is zoals het voor mij werkt! Het motiveert me enorm!

Ik ben vandaag weer back on track en heb alle weerstand weer omgebogen, en heb er weer zin in!

Zou je het willen uittesten of het ook voor jou werkt? Ok, hier is hoe je het doet!

Het zijn 4 hele simpele stappen.

Voordat we beginnen:

Bepaal eerst wat voor jou een goede stimulus is, bijvoorbeeld een “gebaar”. Dit kan bijvoorbeeld een gebalde vuist zijn, waar we de emotie die je graag zou willen voelen aan gaan koppelen, zodat het gebaar de stimulus wordt om het gevoel te kunnen voelen. Wil je het nog krachtiger maken, voeg bij het gebaar dan ook een woord toe, bijvoorbeeld “yessss”.

Bepaal vervolgens het gevoel dat jezelf graag zou willen voelen op het moment dat je je doel uit het oog verliest en het makkelijker is op te geven dan door te gaan. Wat zou je helpen om door te kunnen gaan, welk gevoel zal je motiveren om door te zetten?

Zo, als je dit hebt bepaald, is het voorwerk gedaan! Nu gaan we aan de slag!

Stap 1:
Vraag jezelf af wanneer je dit gevoel eerder hebt ervaren, en of er een herinnering bij je opkomt waar je dit gevoel heel sterk hebt ervaren.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je het nu heel makkelijk kunt voelen, wellicht omdat je je nu gewoonweg goed voelt. Mocht je je nu nog niet zo goed voelen, herinner je dan weer heel levendig een moment waar je het in het verleden sterk hebt gevoeld, en voel het nu weer! Kruip in de herinnering en beleef het weer alsof het nu is.

Stap 2:
En als je het gevoel heel sterk kunt oproepen, als het op zijn sterkst is bal je vuist, roep “yesss” en hou je vuist net zo lang gebald tot het gevoel begint af te nemen, dan laat je los.

Stap 3:
Om je gedachten nu echt even op iets anders bewust te richten vraag ik je hoeveel rode dingen je waarneemt om je heen. We noemen dit ook wel een breakstate, het haalt je weg van je gevoel of je gedrag en haalt je dus uit je staat. En dat is goed, want daarna kunnen we testen of het anker werkt voor je.

Stap 4:
We gaan het testen!
Bal je vuist weer op dezelfde wijze aan, zeg “yesss” (hardop of injezelf) en ervaar wat je nu voelt of denkt. Denk je weer aan je herinnering, of voel je het gevoel weer, dan heb je nu je “anker” gezet. Het ballen van je vuist en het woord “yesss” helpen je nu makkelijk het gevoel weer te voelen.

Vanaf dit moment ga je het onderhouden, en elke keer als je het goede gevoel ervaart, bal je je weer je vuist, en roep je “yesss” (hardop of injezelf). Zo kan je het sterker maken, zodat als je het nodig hebt om je doel te bereiken je alleen je vuist hoeft te ballen, en door tegelijkertijd “yesss” te roepen.

Onthou, de kracht zit ofwel in de herhaling en/of het zit in hoe sterk je het gevoel ervaart op het moment dat je het anker plaatst.
Is het anker niet sterk, herhaal de 4 stappen en maak het gevoel sterker! Sterker nog, als je je in een situatie bevindt waar je je zo goed voelt, plaats het anker weer! Bal je vuist en roep “yesss”

Je kunt het niet vaak genoeg doen 😃

Wil je hier meer over leren, en hoe je deze techniek ankeren op andere manieren kunt gebruiken? Neem een kijkje in ons opleidingsaanbod en schrijf je in 💫!!

Succes!!

Laat hieronder weten hoe het is gegaan?

Inspirerende groet
Karin🌺

Over de schrijver
Reactie plaatsen