Wat is IEMT en hoe kan het jou helpen bij emotionele blokkades?
25 februari 2023 
in NLP
2 min. leestijd

Wat is IEMT en hoe kan het jou helpen bij emotionele blokkades?

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy en is een effectieve therapie om emotionele blokkades op te lossen. Deze therapie is ontwikkeld door Andrew T. Austin en richt zich op het verwerken van traumatische ervaringen. In deze blog gaan we dieper in op wat IEMT precies inhoudt, hoe het werkt en hoe het jou kan helpen bij het oplossen van emotionele blokkades.

Wat is IEMT?

IEMT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verwerken van traumatische ervaringen. Deze therapie is gebaseerd op de veronderstelling dat oogbewegingen een belangrijke rol spelen bij het verwerken van emotionele informatie in onze hersenen. Door middel van gerichte oogbewegingen, die vergelijkbaar zijn met die van de REM-slaap, kunnen onverwerkte emoties en trauma's worden verwerkt.

Hoe werkt IEMT?

IEMT werkt door het stimuleren van de amygdala, een deel van de hersenen dat betrokken is bij het verwerken van emoties en trauma's. Door middel van oogbewegingen, die gericht zijn op het verwerken van de emoties die aan een specifieke gebeurtenis zijn gekoppeld, wordt de amygdala gestimuleerd om de emotionele lading van deze gebeurtenis los te laten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om nieuwe, positieve ervaringen op te doen.

Hoe kan IEMT jou helpen bij emotionele blokkades?


IEMT kan jou helpen bij het oplossen van emotionele blokkades en trauma's door het stimuleren van de amygdala en het verwerken van onverwerkte emoties. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om nieuwe, positieve ervaringen op te doen. IEMT kan bijvoorbeeld worden ingezet bij:

  • Angststoornissen
  • Trauma's
  • Depressies
  • Fobieën
  • PTSS
  • IEMT kan ook worden ingezet bij minder zware klachten, zoals bijvoorbeeld faalangst of onzekerheid.


Hoe ziet een IEMT-sessie eruit?

Een IEMT-sessie duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten en begint met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar welke emotionele blokkades er spelen en welke traumatische gebeurtenissen daar mogelijk aan ten grondslag liggen. Vervolgens wordt gestart met de IEMT-sessie, waarbij de therapeut gerichte oogbewegingen maakt. Dit kan zowel staand als zittend plaatsvinden. Na afloop van de sessie wordt er samen geëvalueerd en wordt er gekeken of er nog vervolgsessies nodig zijn.

FAQs


Is IEMT geschikt voor iedereen?

IEMT is geschikt voor vrijwel iedereen die last heeft van emotionele blokkades


Hoeveel IEMT-sessies zijn er nodig?

Het aantal sessies dat nodig is, is afhankelijk van de ernst van de klachten en de individuele situatie. Vaak zijn enkele sessies voldoende om verbetering te ervaren.


Is IEMT veilig?

Ja, IEMT is een veilige en effectieve vorm van therapie. Het is echter wel belangrijk om een gekwalificeerde IEMT-therapeut te raadplegen.


Wordt IEMT vergoed door de zorgverzekering?

IEMT wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te informeren of de behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.


Samenvattend is IEMT een geweldige methode om als coach of therapeut in je gereedschapskist te hebben

IEMT is een effectieve vorm van therapie die zich richt op het verwerken van emotionele blokkades en trauma's. Door middel van gerichte oogbewegingen worden onverwerkte emoties en trauma's verwerkt, waardoor er meer ruimte ontstaat voor nieuwe, positieve ervaringen. IEMT kan worden ingezet bij verschillende klachten, zoals angststoornissen, trauma's, depressies, fobieën en PTSS. Een IEMT-sessie duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten en kan zowel staand als zittend plaatsvinden. IEMT is over het algemeen veilig en effectief, maar het is belangrijk om een gekwalificeerde IEMT-therapeut te raadplegen.

Wil je zelf IEMT leren en IEMT Practitioner worden, kijk op onze IEMT Pagina

Over de schrijver
Reactie plaatsen