Wanneer je meer de gevolgen voelt dan de oorzaken ziet.
04 maart 2019 
4 min. leestijd

Wanneer je meer de gevolgen voelt dan de oorzaken ziet.

Volgens sommigen was de oerknal het begin, volgens sommigen schiep God de aarde in 7 dagen. Wat je ook geloofd, ze hebben allen één ding gemeen. Er is een steeds één oorzaak van ons bestaan. Je zult het waarschijnlijk dan ook met me eens zijn dat alles wat er om je heen gebeurt, alles wat er in je leven gebeurt het gevolg is van iets anders. Misschien iets wat je zojuist besloot, zoals het genieten van warme chocolademelk op een koude winterdag omdat je het koud had of misschien omdat je 20  jaar geleden besloot om je passie te volgen en nu heerlijk aan het genieten bent op een tropisch eiland.

Oorzaak en gevolg is gewoon een deel van alles om ons heen en zoals is de voorbeelden hierboven gewoon lekker. Maar in werk als coach en trainer is er vaak iets anders aan de hand. Wat mensen vaak gemeen hebben is dat wanneer er iets aan de hand is wat minder prettig is en gezocht wordt naar een oplossing het regelmatig voorkomt dat mensen zichzelf hebben gemanoeuvreerd in de gevolg kant van de gebeurtenis: “ik ben gewoon zoals ik ben om mijn ouders vroeger….”,”ik kan geen Engels omdat ze me dat nooit op school hebben geleerd”, “Ik voel me ongelukkig op mijn werk omdat mijn leidinggevende….”,”Ik heb geen tijd voor leuke dingen omdat ik veel werk heb te doen.”

Allemaal voorbeelden van iemand die alleen gespitst is op de gevolgen en dus aan de gevolgkant van zijn/haar leven zit.

Uit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat er als één overtuiging zou zijn die je de kans geeft om je leven te leven zoals jij dat wilt in plaats van dat het leven je overkomt dan is het deze wel: “Ik ben verantwoordelijk voor het creëren van alles wat er in mijn omgeving gebeurt.”  En betekent zoiets als “ik neem verantwoordelijkheid voor alles wat er in mijn leven gebeurt”. Ik kan me prima voorstellen dat je dit nu nog wat “groots” in de oren klinkt maar neem gewoon eens wat tijd om er aan te wennen om tot de ontdekking komen dat je het gevoel hebt dat je meer controle hebt over je leven.

Overigens heb ik geen idee of de overtuiging waar is en moet ik je eerlijk bekennen dat het me ook weinig uitmaakt of het waar is. Het zijn de resultaten die ik haal en de perceptie die ik heb op mijn leven die er voor zorgen dat de overtuiging werkt

Ik weet dat er nu mensen zijn die wat rood aan beginnen te lopen en vurig zich zelf de vraag stellen: “Maar wat nu als ik op straat loop en er valt een piano naar beneden. Is dat dan mijn fout? Of wat als ik aangereden wordt door een auto? Is dat dan ook mijn fout? Wat als ik ernstig ziek wordt? Heb ik daar dan schuld aan?” Allemaal goede vragen en als ik je uitleg dat het hier niet gaat om schuld of goed of fout maar gaat om verantwoordelijkheid, kun je rustig ademhalen en ontspannen. Want wat je wel kunt stellen is dat de alle acties  die je hebt genomen, alle gedachten (bewust en onbewust) die je hebt gehad er toe geleid hebben dat je bent waar je nu bent en maken dat je verantwoordelijk  bent voor alles wat er gebeurt in je leven en dus controle hebt over je leven. En nogmaals ik weet absoluut niet of de overtuiging echt waar is maar het geeft de controle terug over je leven als je de verantwoordelijkheid neemt.

Het probleem met aan de gevolgkant van iets of iemand staan, is dat het je keuzes die je kunt maken extreem beperkt. Namelijk tot één keuze, immers er kan alleen iets veranderen als de oorzaak verandert.

Dit principe begon voor mij te leven toen ik een cliënt mocht coachen die haar passie tot een eigen onderneming wilde maken, maar zich liet tegenhouden doordat haar ouders haar nooit gestimuleerd hadden om iets uit haar leven te halen. Dit was haar duidelijk geworden tijden een aantal counsel sessies en voor haar was dit een echte Breakthrough, “Ik kan niet succesvol ondernemen omdat mijn ouders mij nooit gestimuleerd hebben”. Ik noem dit jezelf vervloeken want het zet je direct aan de gevolgkant van je leven want de enige manier om deze overtuiging op te lossen is om je verleden feitelijk  te veranderen en dat is nog steeds niet mogelijk.

Maar wat zou er gebeuren met dezelfde cliënt als ze naar de oorzaakkant zou stappen en verantwoordelijkheid neemt voor de situatie. Het volgende zou kunnen gebeuren:

“omdat mijn ouders mij nooit gestimuleerd hebben, kan ik niet ondernemen, kan ik wel ondernemen, kan ik rot voelen, kan ik me goed voelen, durf ik geen stappen te nemen, durf ik stappen te nemen, kan ik een coach bellen, kan ik mijn ouders bellen, kan ik nu beter zelfstandig beslissingen nemen…..” Een oneindig aantal keuzes die je andere en nieuwe resultaten kunnen opleveren. Dus wanneer je jezelf aan de oorzaakkant van je leven plaatst krijg je ineens oneindig veel keuzes die je de controle weer teruggeven over je leven en wat daarin gebeurt.

De wijsheid van Walt Disney

Een prachtig voorbeeld van oorzaak en gevolg komt verassend genoeg uit de tekenfilm “Lion King” en is een dialoog tussen Simba en Rafiki. Kijk en geniet!

Hoe zet je je zelf terug aan de oorzaak kant?

Het antwoord is even makkelijk als de vraag. Stel jezelf betere vragen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zichzelf de waarom vraag stellen: “Waarom overkomt mij dit, Waarom moet ik dit meemaken?”, “Waarom kan ik niet zoals hem/haar zijn?” Het antwoord op de vragen houdt je aan de gevolg kant van je leven maar door je zelf andere vragen te stellen, gebeurt het dat je ineens aan de oorzaak kant terecht komt. Dus een betere vraag om te stellen zou kunnen zijn: “Wat kan ik hier van leren?, “Hoe kan ik vanaf hier verder?Wat is er goed aan deze situatie wat ik nog niet heb opgemerkt?” Je zult merken dat je direct andere antwoorden begint te geven die je oneindig veel nieuwe keuzes zullen geven en van waaruit je de richting kunt kiezen die jij wilt.

Dus stel je zelf betere vragen. Iets wat je leert op elke goede NLP opleiding en wezenlijk bijdraagt aan betere communicatie met je zelf en daardoor met anderen. Kijk eens naar de NLP Practitioner en hoe deze opleiding je communicatie kan verbeteren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen