Waarom op zoek naar jezelf verboden zou moeten worden
04 mei 2023 
in Opinie
3 min. leestijd

Waarom op zoek naar jezelf verboden zou moeten worden

We hebben allemaal wel eens gehoord dat we "op zoek moeten naar onszelf" om geluk en vervulling te vinden. Maar wat betekent dit eigenlijk, en is het wel zo'n goed idee om je tijd en energie te besteden aan deze eindeloze zoektocht? In deze blog bespreken we waarom het zoeken naar jezelf vaak niet tot de gewenste resultaten leidt, en wat je in plaats daarvan beter kunt doen. We zullen ook een praktijkverhaal toevoegen om dit te illustreren.


De valkuil van het zoeken naar jezelf

Als je op zoek gaat naar jezelf, kan dit leiden tot een eindeloze spiraal van twijfel en onzekerheid. Want wat als je jezelf nooit echt vindt? Wat als je blijft zoeken en zoeken, zonder ooit tot een bevredigend antwoord te komen? Dit kan resulteren in een constant gevoel van ontevredenheid en het idee dat je nooit echt weet wie je bent of wat je wilt.


Praktijkverhaal: De zoektocht van Laura

Laura was altijd op zoek naar haar "ware ik". Ze probeerde verschillende banen, hobby's en relaties, in de hoop dat ze uiteindelijk zou ontdekken wie ze echt was en wat haar passie was. Maar hoe meer ze zocht, hoe ongelukkiger ze werd. Ze voelde zich verloren en ontevreden, en had het gevoel dat ze nooit echt gelukkig zou zijn totdat ze haar ware zelf gevonden had.

Op een dag besloot Laura om de zoektocht naar zichzelf op te geven en zich in plaats daarvan te richten op haar persoonlijke ontwikkeling. Ze schreef zich in voor een NLP-training en begon te leren over communicatie, doelen stellen en het belang van leven in het nu. Langzaam maar zeker begon Laura te beseffen dat ze niet hoefde te zoeken naar haar "ware ik" om gelukkig en vervuld te zijn. In plaats daarvan kon ze zich richten op het ontwikkelen van haar vaardigheden, het stellen van doelen en het genieten van het moment.


Waarom op zoek naar jezelf niet werkt

Het probleem met op zoek gaan naar jezelf is dat het idee van een "ware ik" vaak ongrijpbaar en veranderlijk is. Mensen veranderen voortdurend, en wat je nu als je 'ware zelf' ziet, kan over een paar jaar totaal anders zijn. Hier zijn een paar redenen waarom deze zoektocht niet effectief is:

  • Het idee van een vaststaande identiteit: Door te zoeken naar een vaststaande identiteit, beperk je jezelf. Je groeit en ontwikkelt je voortdurend, dus een vaststaande identiteit bestaat niet.
  • Externe validatie: Door te proberen jezelf te vinden in de goedkeuring van anderen, verlies je het contact met je eigen waarden en verlangens.
  • Niet in het nu leven: Wanneer je voortdurend op zoek bent naar jezelf, leef je niet in het heden. Je bent te druk bezig met het analyseren van jezelf en het najagen van een ideaalbeeld.


Wat je beter kunt doen: zelfontwikkeling en groei

In plaats van op zoek te gaan naar jezelf, kun je je beter richten op zelfontwikkeling en groei. Hier zijn een paar manieren om dat te doen:

  • Leer jezelf kennen: In plaats van op zoek te gaan naar een vaststaande identiteit, leer jezelf kennen door je gedachten, emoties en gedragingen te observeren. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen patronen en valkuilen.
  • Stel doelen: Richt je op het stellen van doelen en het behalen van resultaten. Dit helpt je om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen.
  • Wees aanwezig: Oefen mindfulness en leef in het nu. Dit helpt je om meer te genieten van het leven en je minder zorgen te maken over het vinden van je "ware ik".

Op zoek gaan naar jezelf kan een frustrerend en ineffectief proces zijn dat vaak niet tot de gewenste resultaten leidt. In plaats daarvan kun je je beter richten op zelfontwikkeling en groei, door jezelf beter te leren kennen, doelen te stellen en in het nu te leven. NLP biedt een effectieve methode om je hierbij te helpen en je te begeleiden in je persoonlijke ontwikkeling. Een NLP Practitioner kan een echte verrijking zijn.

Dus, laat de zoektocht naar jezelf los en begin vandaag nog met het investeren in je eigen groei en ontwikkeling. Maak je geen zorgen over het vinden van je "ware ik", maar richt je in plaats daarvan op het worden van de beste versie van jezelf die je kunt zijn. En onthoud: verandering en groei zijn een constant proces, dus omarm de reis en geniet van elke stap die je zet op weg naar een beter leven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen