Waarom een NLP opleiding doen
26 januari 2023 
in NLP
2 min. leestijd

Waarom een NLP opleiding doen

Stel je voor dat je een goudmijn bent, vol met kostbare edelstenen en rijkdommen. Een NLP opleiding is de kaart en de gereedschappen die je nodig hebt om deze rijkdommen te ontginnen en te benutten. Maar waarom zou je dat willen doen? Wat zijn de voordelen van NLP? En hoe kies je de juiste opleiding? Laat me je meenemen op een reis om de antwoorden op deze vragen te ontdekken.


Wat is NLP?

NLP is een methode die is ontwikkeld in de jaren '70 door Richard Bandler en John Grinder. Zij ontdekten dat succesvolle therapeuten en communicatiedeskundigen bepaalde technieken en taalpatronen gebruikten die hen in staat stelden om snel en effectief problemen op te lossen.
NLP is een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en  is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. 


Waarom zou je NLP willen leren?

NLP kan je leven in veel opzichten verbeteren. Denk aan het verbeteren van je communicatie, het oplossen van problemen, het verhogen van je zelfvertrouwen en zelfkennis. Het is een kans om jezelf te ontwikkelen en te groeien als persoon.

Maar laten we een stap verder gaan. Stel je voor dat je in staat bent om je eigen gedachten en emoties beter te begrijpen en te reguleren. Hoeveel meer zelfvertrouwen zou je dan hebben in sociale situaties? Of stel je voor dat je in staat bent om duidelijke doelen te stellen en deze efficiënt te bereiken. Hoeveel meer succes zou je dan behalen in je carrière en persoonlijke leven? NLP geeft je de vaardigheden om dit te doen.

Er zijn veel redenen waarom het de moeite waard is om een NLP opleiding te doen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:

 • Je leert effectievere communicatie en beïnvloedingstechnieken
 • Je kunt sneller en effectiever problemen oplossen
 • Je kunt beter luisteren en jezelf en anderen beter begrijpen
 • Je kunt je persoonlijke ontwikkeling verbeteren en groeien als persoon
 • Je kunt je relaties verbeteren, zowel privé als zakelijk
 • Je kunt je zelfvertrouwen en zelfkennis verhogen

Hoe kan NLP je helpen in je werk?

NLP kan in veel verschillende beroepen van pas komen, zoals in de coaching, training, management, verkoop, HR, en therapeutische beroepen. Met NLP kun je jouw team beter leiden, effectievere verkoopgesprekken voeren, sneller problemen oplossen en sneller tot een oplossing komen.


Wat leer je in een NLP opleiding?

In een NLP opleiding leer je onder andere:

 • Hoe je effectievere communicatie kunt gebruiken
 • Hoe je beter kunt luisteren
 • Hoe je jezelf en anderen kunt beïnvloeden
 • Hoe je problemen kunt oplossen
 • Hoe je doelen kunt bereiken
 • Hoe je een betere relatie kunt hebben met jezelf en anderen

Daarnaast leer je ook over verschillende technieken en modellen die je kunt gebruiken om problemen op te lossen en doelen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hoe je met gedachten en emoties kunt werken, hoe je met beperkende overtuigingen kunt omgaan, en hoe je met onbewuste processen kunt werken.


Hoe kies je de juiste NLP opleiding?

Er zijn veel verschillende NLP opleidingen beschikbaar, dus het is belangrijk om de juiste opleiding te kiezen die bij jou past. Kijk of de opleiding wordt gegeven door een erkende NLP trainer, of de opleiding voldoet aan de eisen van de NVNLP of ABNLP.  Bekijk of de opleiding een praktijkgerichte aanpak heeft, zodat je de vaardigheden direct kunt toepassen in je werk. Ook is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de groep, zodat je voldoende persoonlijke aandacht krijgt.


Maar bovenal is het belangrijk om te kijken of de opleiding bij jou past. Voel je je aangetrokken tot de stijl van de trainer, de inhoud van de opleiding en de doelgroep? Want zoals een goudmijn niet voor iedereen is, is een NLP opleiding ook niet voor iedereen.

Laten we eerlijk zijn, NLP is geen magische oplossing voor al je problemen, maar het is wel een krachtige tool in je gereedschapskist. Het is aan jou om te beslissen of je deze rijkdommen wilt ontginnen. Durf jij de stap te zetten en je leven te verbeteren met NLP?
Over de schrijver