Van negatieve gedachten naar positieve gedachten: hoe NLP je kan helpen
26 juli 2023 
in NLP
5 min. leestijd

Van negatieve gedachten naar positieve gedachten: hoe NLP je kan helpen

Negatieve gedachten kunnen een grote invloed hebben op je leven. Ze kunnen je somber, angstig en onzeker maken. Ze kunnen je ervan weerhouden om je doelen te bereiken en je gelukkig te voelen.

Als je last hebt van negatieve gedachten, is het belangrijk om te weten dat je niet de enige bent. Veel mensen hebben last van negatieve gedachten, en er zijn manieren om er mee om te gaan.

Een van de manieren om om te gaan met negatieve gedachten is NLP te gebruiken. NLP staat voor Neuro-Linguistic Programming. Het is een methode die je kan helpen om je gedachten, taal en gedrag te veranderen.

NLP is gebaseerd op het idee dat je gedachten, taal en gedrag met elkaar verbonden zijn. Als je je gedachten verandert, verandert ook je taal en gedrag. En als je je taal en gedrag verandert, verandert ook je gedachten.

In dit artikel lees je hoe NLP je kan helpen om je negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten.


Negatieve gedachten. Wie heeft ze niet?

Negatieve gedachten zijn die vervelende stemmetjes in ons hoofd die ons naar beneden halen en ons ontmoedigen. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door kritiek van anderen, tegenslagen in het leven, of door onze eigen onzekerheden. Soms hebben we de neiging om in negatieve denkpatronen te blijven hangen, waardoor ze steeds sterker worden en ons beïnvloeden in ons dagelijks leven.

Maar wees gerust, er zijn manieren om met deze negatieve gedachten om te gaan en ze te verminderen. Een krachtige techniek is het bewust worden van je gedachten en ze uitdagen. Vraag jezelf af: "Is deze gedachte echt waar? Is er bewijs voor of tegen?" Vaak zul je merken dat de negatieve gedachten eigenlijk niet goed onderbouwd zijn en je jezelf onnodig naar beneden haalt.

Een andere nuttige aanpak is het inzetten van positieve affirmaties. Dit zijn krachtige en positieve uitspraken die je jezelf herhaalt om negatieve gedachten te overwinnen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: "Ik ben sterk en ik kan dit aan", of "Ik verdien het om gelukkig te zijn". Door deze positieve gedachten te herhalen, versterk je jouw zelfvertrouwen en veerkracht.

Daarnaast kan NLP je leren om negatieve gedachten te herkaderen, net zoals we eerder besproken hebben. Door je gedachten in een ander perspectief te plaatsen, kun je de negativiteit verminderen en ruimte maken voor positievere denkpatronen. Je leert om anders naar jezelf en situaties te kijken, en zo kun je jezelf bevrijden van de beperkingen die negatieve gedachten met zich meebrengen.

Ten slotte is het belangrijk om geduldig te zijn met jezelf. Veranderen van denkpatronen kost tijd en inzet, dus wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren, en weet dat het een proces is waarbij elke stap vooruit telt.

Kortom, negatieve gedachten zijn iets waar we allemaal wel eens last van hebben, maar ze hoeven ons niet te beheersen. Met bewustwording, positieve affirmaties, herkadering en geduld kun je deze negatieve gedachten verminderen en meer ruimte creëren voor positiviteit en geluk in je leven. Je hebt de kracht om je gedachten te sturen en een positieve mindset te cultiveren!

Hoe NLP werkt

NLP gebruikt een aantal technieken om je gedachten te veranderen. Een van de meest effectieve technieken is het herkaderen. Herkaderen is het proces van een negatieve gebeurtenis of gedachte in een positiever licht te zien. Dit kan je helpen om je gedachten te veranderen en je gevoelens te verbeteren.

Een andere effectieve techniek is het gebruik van suggesties. Suggesties zijn korte, krachtige zinnen die je onderbewustzijn kunnen beïnvloeden. Je kunt suggesties gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten, je angst te verminderen of je motivatie te verhogen.

Hoe NLP je kan helpen met negatieve gedachten

Negatieve gedachten kunnen ons soms flink in de weg zitten, maar gelukkig biedt NLP een aantal krachtige technieken om hiermee om te gaan en ze positief te beïnvloeden. Het begint allemaal met het veranderen van de manier waarop we naar onze gedachten kijken.

Stel je voor dat je een situatie hebt meegemaakt waarin je jezelf veroordeelde vanwege een fout die je maakte. Met NLP leer je hoe je die negatieve gedachte kunt "herkaderen". Dit betekent dat je die gedachte in een ander perspectief plaatst. Misschien besef je dat iedereen fouten maakt en dat het juist een kans is om te leren en te groeien. Door deze nieuwe, positievere benadering kunnen die negatieve gedachten hun kracht verliezen en kun je jezelf bevrijden van zelftwijfel en onzekerheid. Het voelt als een last die van je schouders valt en je kunt jezelf toestaan om positiever naar jezelf te kijken.

Een ander fantastisch aspect van NLP is het gebruik van suggesties. Suggesties zijn als positieve affirmaties die je jezelf kunt geven om je zelfvertrouwen een boost te geven, je angsten te verminderen of je motivatie te vergroten. Stel je voor dat je voor een belangrijke presentatie staat en je voelt je nerveus. Met NLP kun je jezelf krachtige suggesties geven, zoals: "Ik ben vol vertrouwen en mijn presentatie zal vlekkeloos verlopen." Deze suggesties hebben het vermogen om je onderbewuste te beïnvloeden en je te helpen je angsten te overwinnen. Je zult merken dat je diep van binnen sterker wordt en gelooft in je eigen capaciteiten.

NLP helpt niet alleen om negatieve gedachten te verminderen, maar ook om positieve gedachten en gevoelens te laten groeien. Met verschillende NLP-technieken kun je je emoties in evenwicht brengen en jezelf gelukkiger en meer tevreden voelen. Het is net alsof je een innerlijke bron van positieve energie herontdekt, die altijd bij je is.

Dus, of je nu worstelt met zelfkritiek, faalangst of gewoon op zoek bent naar meer positiviteit in je leven, NLP biedt de sleutels tot verandering. Het is als een persoonlijke gids die je leert hoe je jouw innerlijke dialoog kunt veranderen en jezelf kunt ondersteunen op een manier die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden. Sta open voor de kracht van NLP en laat het je helpen om een leven te creëren waarin positieve gedachten en gevoelens de boventoon voeren. Je verdient het om gelukkig en vol vertrouwen door het leven te gaan, en NLP kan je daarbij helpen!

Tips om je negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten

Hier zijn een paar tips om je negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten:

  • Wees je bewust van je gedachten. De eerste stap is om je bewust te worden van je gedachten. Waar denk je aan? Wat zijn je dominante gedachten?
  • Herkader je gedachten. Als je een negatieve gedachte hebt, probeer dan deze te herkaderen in een positiever licht. Wat is de positieve kant van de situatie?
  • Gebruik suggesties. Je kunt suggesties gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten, je angst te verminderen of je motivatie te verhogen.
  • Oefen regelmatig. Hoe vaker je oefent, hoe beter je wordt in het ombuigen van negatieve gedachten.


Wil je meer weten over hoe NLP je kan helpen om met negatieve gedachten om te gaan?

Meld je dan aan voor de NLP 2-daagse training van de NLP Academie! In deze training leer je alles over de basisprincipes van NLP, en hoe je deze kunt gebruiken om je gedachten, taal en gedrag te veranderen. Je leert ook hoe je NLP kunt gebruiken om met negatieve gedachten om te gaan.

De NLP 2-daagse training is een geweldige manier om meer te weten te komen over NLP en hoe je deze kunt gebruiken om je leven te verbeteren. Meld je nu aan en start je reis naar een gelukkiger en succesvoller leven!

Klik hier om je aan te melden voor de NLP 2 Day

Over de schrijver
Reactie plaatsen