Truckjes

Eens in de zoveel tijd krijg ik te horen dat NLP niets meer is dan een verzameling trucjes. En wanneer dat gebeurt, lijkt het net alsof de spreker daarmee een statement wil maken :”NLP is een trucje en daarom kan het niet goed zijn en kan het niet echt zijn”. Ze kijken je vaak dan ook indringend aan alsof ze diep verontwaardigd zijn over hetgeen ze zojuist ontdekt hebben.

En eigenlijk hebben ze gelijk. NLP is een trucje en is zeker niet echt.

Ik kan het me nog goed herinneren. Ik denk dat ik 5 of 6 moet zijn geweest, de grote vakantie was net begonnen en ik verveelde me. En mijn ouders gaven mij de perfecte oplossing om me zoet te houden. Ik kreeg een goocheldoos cadeau met op de doos groot geschreven :”MAGIC WONDERLAND, de leukste doos vol trucjes.” En op de achterkant zal vast zoiets hebben gestaan als: “je kunt makkelijk iedereen laten geloven dat magie bestaat.”. En laten we heel eerlijk zijn ;”magie kan echt bestaan als je erin geloofd”.


Je kunt je vast voorstellen dat ik zo blij was j als een klein kind met mijn nieuwe doos vol trucjes. Ik heb werkelijk iedereen blij gemaakt met mijn nieuw verworven vaardigheden of iedereen gek gemaakt. Ik kan me dat gedeelte niet meer zo goed herinneren. En er zijn ook zeker een paar momenten geweest dat ik jammerlijk succesvol was in het trucje verraden. Dan viel weer het balletje onder de zwarte doek vandaan of er kwam toch een ander konijn uit de hoed dan ik vooraf dacht.
Nu denk ik :”het hoort er allemaal bij. Spelen, werkelijkheid, mogen falen”


Als je klein maakt het niet uit of je trucjes doet. Het hoort allemaal bij hoe we leren. Hoe we de wereld een plek kunnen geven, hoe we ons eigen model van wereld vergroten. En elke ouder stimuleert zijn kinderen om te leren het trucje te gaan beheersen. Maar wat maakt dan toch dat mensen op latere leeftijd zeggen dat trucjes niet werken of trucjes niet goed zijn. Een echt juist antwoord heb ik er niet op. Ik kan er wel naar raden


Als we het over trucjes en NLP hebben dan hebben we het ook vaak over verandering. Verandering van hoe je denkt, hoe je doet, van je overtuigingen, verandering van je gedrag. Dus verandering van jezelf. En verandering gaat langzaam, toch!. Het vervelende is dat veel mensen inderdaad zijn bezeten van het “veranderen gaat en moet langzaam” virus want anders beklijft het niet en is het niet echt. Het is een opvatting die veel mensen vanuit hun ouders hebben meegekregen en op sommige “old skools” regelmatig is verteld. Met name als het gaat over persoonlijke verandering, lijken veel mensen besmet met dat virus.
Maar hoe weten we dit nu eigenlijk zo zeker? En dan blijft het vaak wel stil.

Elke verandering begint met een verandering van mindset.

Je wilt gewoon veranderen omdat hetgeen je naar toe wilt veranderen je leuk, nuttig of leerzaam lijkt en je denkt dat het je mooie dingen in de toekomst gaat opleveren of je hebt een noodzaak gekregen om te veranderen. Je baan is opgehouden, je gezondheid is minder geworden. Je MOET veranderen.

Moet je afvallen dan ga je op zoek naar een personal trainer of een sportschool voor een paar goede tips en trucs. Moet je van baan veranderen dan ga je op zoek naar een loopbaan coach voor een paar goede tips en trucs. Wil je beter leren voetballen dan zoek je een topvoetballer voor een paar goede tips en trucs. Wil je mooie gerechten leren koken, dan ga je naar een goede kookworkshop voor een paar goede tips en trucs.
Iedereen die wil of moet veranderen gaat op zoek naar een paar goede tips en trucs. En het leuke eraan is dat we net zolang blijven zoeken naar die paar goede tips en trucs totdat we truc hebben gevonden die bij ons past en resultaten oplevert.

Wil je of moet je mentaal veranderen of moet je gedrag veranderen dan helpt NLP met……juist ja…..een paar goede tips en trucs. Dus voor de mensen die roepen :”NLP is een trucje”, tja die moet ik echt wel een beetje gelijk geven.

Alleen NLP is NIET het trucje. NLP is de goocheldoos vol met verrassende inhoud, net zoiets als ”MAGIC WONDERLAND, de leukste doos vol trucjes.” die je kunt gebruiken voor mentale
verandering. En het resultaat is vaak verbluffend…SNEL.


En dat kan ook niet anders, want goochelen gaat over snelheid, vingervlugheid en “echtheid” om zo magie te creëren voor jou en de ander. En ook dat is ok want mensen gaan nu eenmaal op zoek naar paar goede tips en trucs als ze willen of moeten veranderen. Dat is geheel menselijk

Over de schrijver
Reactie plaatsen