Toen de aarde nog gewoon plat was
21 februari 2019 
in Blog
1 min. leestijd

Toen de aarde nog gewoon plat was

Vaak hoor ik mensen zeggen:

als  het werkt en resultaat heeft, dan is het goed

en ik moet bekennen dat het zo op het eerste gehoor, best geloofwaardig klinkt. Waarom zou je immers verder kijken naar hoe het werkt als het werkt en je er profijt van hebt. Een overtuiging is geboren.

Zo ook toen de wereld nog plat was. Eeuwen lang hebben we geloofd dat de aarde daadwerkelijk plat was. En waarom ook niet. Het klonk goed, het werkte in de zin dat niemand er last van had en iedereen dacht en zei het. En deze overtuiging ging van generatie naar generatie. Waarom verder kijken? Het is toch goed zo.

Toch waren er een aantal geniale geesten die met gevaar voor eigen leven, verder bleven kijken en aantoonden dat het anders was en de aarde langzaam van plat in rond transformeerde.  En, volgens mij, kunnen we ons geen voorstelling maken dat het anders zou zijn.

Is het je ooit opgevallen iemand die zijn sleutels kwijt is en weer terug vind deze altijd vindt  op de laatste plek waar ze gekeken hebben? Natuurlijk, logisch zul je denken. Je stopt altijd met kijken als je iets terug gevonden hebt.

Door de jaren en eeuwen heen is dit een belangrijke reden geweest van een groot aantal overtuigingen die anderen en misschien jij ook wel hebben gehad en daardoor jarenlang in stand konden blijven.

Je hebt een plausibele verklaring gevonden voor iets wat je is overkomen, een plausibele verklaring voor de omstandigheden en je kreeg ook nog het juiste resultaat. En daarmee stopte ook de reden en noodzaak om verder te kijken.

Dat de wereld plat was, is eeuwenlang een plausibele en gemakkelijke verklaring geweest om de wereld betekenis te geven. Immers een groot deel van de wereld dacht er niet eens over na. Het was zo..punt uit.

Zo is het ook met andere overtuigingen. Ze zorgen ervoor dat je stopt met kijken naar hoe de wereld er uit ziet en hoe de wereld werkt. Misschien anders dan dat je denkt. Misschien beter dan je denkt, misschien slechter dan je denkt.

Wanneer je overtuigingen veranderen, gaat je wereld er letterlijk anders uitzien en kan het je zomaar bevrijden van allerlei ongewenste emoties. Je wereld kan ineens anders aanvoelen.

Dus blijf kijken en zoek uit wat er dan precies werkt zodat je het nog een keer kunt, en nog een keer, en nog een keer. Immers als iets werkt maar je weet niet precies wat er werkt, is veranderen als het niet werkt een “hell of a job” De aarde is gewoon niet meer plat…punt uit

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen