Time Line Therapy
21 maart 2019 
in Blog
3 min. leestijd

Time Line Therapy

Voor degene die al eens een NLP opleiding heeft gedaan die kent vast wel het communicatie model en specifiek het stukje dat beschrijft hoe je gedachten bepalend zijn voor hoe je je voelt en waar je je op focussed.
En als je jezelf dan in een specifieke situatie bevindt waarin je je ongelukkig voelt, en weer terugdenkt aan die gave NLP tijd dan besef je je ook dat de oplossing in je ligt.

Juist in die NLP tijd, werkte je samen met anderen aan jezelf en werd je je bewust van je gedachten en wat het met je deed als ze negatief waren! Maar hoe komt het dat we onszelf toch weer in een situatie bevinden waarin negatieve gedachten hoogtij vieren?
We weten precies waar het aan ligt, en we weten ook dat het een keuze is waarom we ons zo voelen als we doen, en toch doen we er niets aan. en zou het zo maar kunnen dat je je realiseert dat je de laatste tijd wel erg vaak boos of verdrietig bent.

Laatst had ik een client die hier ook last van had,en ze vroeg me of ik haar kon helpen weer wat gelukkiger te zijn over een specifiek onderwerp in haar leven zodat ze zich minder vaak opwond en boos werd.

Ze legde uit dat het haar niet aan NLP kennis schortte en dat ze zich bijna schaamde dat ze hierin vast liep. Ze vond mijn mening over haar in die bepaalde situatie ook erg belangrijk, aangezien ze de overtuiging had dat als je NLP hebt gedaan je nooit meer last kunt hebben van emoties.

Niets is minder waar overigens! Ook als NLP-er of NLP Trainer kom je je eigen emoties tegen. En gelukkig maar want emoties hebben een functie. Het is een signaal van ons onbewuste die je aandacht ergens bewust op wil laten focusen. En bovendien, een emotie zet aan tot actie, waar je bewust me aan de slag gaat. Een emotie is dus een signaal dat laat weten dat er iets aan de hand is wat niet goed voor je is, zodat je er wat aan kunt doen.

Deze context maakt het ook meteen weer duidelijk dat ook NLP-ers zich in situaties kunnen bevinden waar emoties de overhand nemen.
Het verschil tussen een NLP-er en degene die een (soortegelijke) kennis niet bezit, is dat de NLP-er zelf betekenis kan geven aan datgene wat er gebeurd en zelf actie neemt om zich naar de oorzaak kant van zijn of haar leven te brengen. De NLP-er kan eigenlijk nooit meer de schuld buiten zichzelf leggen. (En voor alle duidelijkheid, er zijn heel veel mensen die dezelfde instelling en daadkracht hebben als een NLP-er!)

Dit laatste kan zwaar wegen. Zeker als je het theoretisch allemaal wel weet, maar je daadwerkelijke gedachten niet kan ombuigen naar iets positiefs. En eigenlijk ook niet zo goed weet waar het gevoel of het negatief denken vandaan komt.

Voor mijn client was dit ook van toepassing. Aangezien ze niet echt wist wat de oorzaak was voor haar sterke negatieve gedachten, en op het moment dat ze in mijn praktijk was ook niet echt in contact was met haar negatieve emotie besloot ik in plaats van IEMT (Integral Eye Movement Therapy) een TLT (Time Line Therapy) techniek toe te passen. Beide zijn zeer effectieve en snelle methoden om negatieve emoties weg te nemen of te neutraliseren.

De time line techniek bracht haar terug naar een tijd waarin ze in de baarmoeder zat en wel naar de 2e maand. Ze had geen idee wat er speelde en er kwamen geen beelden, of geluiden naar boven. Ze wist alleen dat daar de boosheid was ontstaan.
Klinkt ook wel logisch want ik zou bewust ook niet terug kunnen gaan naar een gebeurtenis van voor mijn 3e of 4e levensjaar. Zelfs niet met behulp van foto of plakboeken ed, kan ik niet echt herinneren wat er speelde in de tijd van 0 tm 3 jaar, laat staan in de baarmoeder.

Zo ook met mijn client, ze was in eerstse instantie erg verbaasd dat ze terug ging naar die periode, maar aangezien we werken met het onbewuste werken we er symbolisch mee. De Time Line Techniek kan trance opwekken, dus we vragen ons niet af of het werkelijkheid is.
Ik vroeg haar om van een afstand naar de periode te kijken en eens bewust te worden wat ze zou kunnen leren uit die periode.

In gedachten gaat ze over haar tijdlijn en kijkt vanaf een afstand van hoog in de lucht naar de situatie. Haar moeder is zwanger van haar 3e kind en ze heeft een zware zwangerschap. De relatie met haar man en beide ouders, maar ook de buren is slecht en er wordt veel ruzie gemaakt waar ze zich boos over maakt aangezien haar moeder vaak ongelukkig voelt door de ruzies.
Ze merkt op dat het vreemd is dat ze zich heel boos maakt om situaties waar ze zelf geen deel van uitmaakt.

De les die ze hieruit wil trekken is dat ze alleen werkt met die emoties die ze voelt in situaties waar ze iets aan de situatie kan veranderen. En dat ze de ruimte geeft aan anderen om zelf hun eigen situaties te verbeteren naar hun eigen inzicht.

Dat inzicht geeft direct verlichting! Niet alleen in haar huidige situatie maar ook vele situaties die zich afspeelden in het verleden, waar ze zich veel te vaak een oordeel geveld had en mee bemoeid had waar anderen zich in bevonden en zij niets mee te maken had.

Met dit inzicht had ze weer haar controle terug over haar eigen emoties en dus over haar eigen geluk. Dit inzicht stelt haar in staat emoties snel los te laten als zij dat wil.

Zo simpel, te simpel!! Wil je deze techniek ook leren? Neem dan een kijkje in onze agenda op onze site en schrijf je in voor de eerstvolgende Time Line Therapy training!

Over de schrijver
Reactie plaatsen