NLP Training online?? Nee joh dat is niets voor mij!
04 november 2020 
in Blog
2 min. leestijd

NLP Training online?? Nee joh dat is niets voor mij!

Met de lockdown, geen lockdown, strategie van de overheid word ik regelmatig geconfronteerd met de vraag of NLP training wel online kan. Mijn antwoord is altijd geweest, natuurlijk kan dat.
Dus ik vond het wel aardig om een twee-tal mythes onder de loep te nemen. Misschien ben je het er roerend mee eens of roerend mee oneens 🙂
ONLINE TRAINING IS ALLEEN MAAR KIJKEN EN LUISTEREN
Iedereen heeft de afgelopen tijd naar een beeldschermpje zitten turen en heeft een idee gekregen dat online trainingen niets anders is dan kijken en luisteren . En ik moet bekennen, ik heb 4 weken in de veronderstelling geleefd dat het dat ook was. Totdat ik een driedaagse training volgde van een Australier.
Midden in de nacht, tot diep in de ochtend. Vooraf keek ik er een beetje tegenop maar was zo enthousiast over wat ik zou kunnen leren dat ik toch mij over die drempel heb heen getrokken.
En wat was ik daar blij om. Ik heb drie dagen lang van 23:30 tot 9:00 geen enkel moment het idee gehad dat het online was. Ik kon meepraten, mee doen, oefeningen doen met andere cursisten, mee discussiëren, mee visualiseren in visualisatie oefeningen, meditaties. Het kon gewoon allemaal en het was geweldig.
Ik was “flabbergasted” wat er allemaal online mogelijk is en hoe je een online training interactief en leuk kunt maken. Maar het vereist “all in” en niet “half in” of “half out” Gaan met de intentie en de focus op het resultaat. Daar doe je toch uiteindelijk een training voor. Om resultaat blijvend te verankeren in je systeem. All Inn zorgt ervoor dat je niet merkt dat je in een online training zit. Je zit gewoon in een training die net zo leuk en net zo intensief is als alle andere trainingen. Althans, bijna alle andere trainingen.
In mijn onderzoek kreeg ik veelvuldig mijn oude opvatting teruggekaatst. Online training is naar een klein schermpje kijken en geen connectie hebben. Ik weet nu uit eigen ervaring dat het helemaal niet zo hoeft te zijn maar dat intentie, doel en focus op resultaat een online training vele malen effectiever kunnen maken.
NLP is ook modelleren dus voor ons is het een kleine moeite geweest om zo’n training te modelleren en uit te rollen. Maar net zoals in een offline training, is focus en intentie het belangrijkste ingrediënt voor succes. Een bril opzetten van “het is niets voor mij” is als kijken naar de Mona Lisa met een blinddoek op en roepen dat het een lelijk schilderij is zonder de schoonheid te zien van de resultaten die je kunt halen. Want die zijn namelijk helemaal niet afhankelijk van de verpakking maar zijn afhankelijk van de inhoud.
Nummero 2 Ik kan mij niet focussen
Ik vond dit een interessante. En kon niet anders dan tot de conclusie komen dat je dit waarschijnlijk in het echte leven ook niet kunt. Klinkt een beetje bot maar focus is niet afhankelijk van de vorm maar van de inhoud en de vrijheid die je voelt om tijdens een online training te bewegen, gekke bekken te trekken, te lachen, grappen te maken en vooral te ontspannen. Wanneer ik een online training volg, zit ik nog geen 10 minuten. Ik loop met mijn koptelefoon lekker rond, doe mee en luister. Voor iemand met mijn energie en gebrek aan focus, lukt het prima om mij te focussen.
Ik vond ze leuk om eens neer te zetten met mijn eigen ervaring ernaast. Ik ervaar online training volgen net zo effectief als training op locatie en misschien nog wel effectiever dan op locatie.
Is het anders? Ja natuurlijk, dat is een gegeven maar door omstandigheden werken met nieuwe mogelijkheden, flexibel omgaan met nieuwe communicatievormen is denk ik iets wat heel goed past bij NLP en NLP leren.
Over de schrijver
Reactie plaatsen