NLP is “NO WAY” of Life
08 juli 2022 
4 min. leestijd

NLP is “NO WAY” of Life

“NO WAY” of Life


Het is 2002 en ik ben voor het eerst bij Anthony Robins in het het London Excel Centre. Enigszins twijfelend bij het zien van 8000 mensen die dansen, schreeuwen en “maf” doen, begin ik langzaam mee te doen. Het was even wennen maar er gebeurde iets in die zaal wat echt bijzonder was. 8000 mensen die gezamenlijk enthousiast aan zichzelf werkten.

Later hoorde ik dat Tony Robins NLP gebruikte. En op de weg in het vliegtuig naar London besloot ik net zoals als Tony Robins mensen te willen helpen om snel van problemen af te komen. Nog geen 2 uur nadat ik thuis was gekomen heb ik op aanraden van een studiegenoot mij ingeschreven voor een NLP Practitioner. De rest is een beetje geschiedenis want na diverse omzwervingen, 4 trainers trainingen en wat andere opleidingen werd ik Master Trainer. What’s in the name!.


Na 20 jaar ervaring, mensen zien komen en zien gaan, is er steeds 1 ding blijven opvallen. De verschillende manieren van hoe mensen tegen NLP aankijken. En dat is helemaal prima. Ik denk dat van welk gezichtspunt je ook naar NLP kijkt, het toch wel interessant blijft. Maar ik hoor regelmatig dat NLP een way of life is en dan moet ik toch altijd een klein beetje glimlachen.


Persoonlijk ben ik niet zo van die way of life dingen. Het klinkt voor mij altijd een beetje als leven aan de hand van regels en mijn absolute drang naar vrijheid maakt mij altijd erg oncomfortabel met de gedachte dat iets een way of life is. Maar hé, dat is mijn ding, dus zegt niets over dat NLP geen way of life zou kunnen zijn.


Wat er in de afgelopen 20 jaar is gaan schuiven is mijn ambitie om mensen te willen helpen om snel van hun problemen af te komen. Na 20 jaar heb je ongeveer wel een hele hoop problemen aangehoord.

Mijn ambitie heeft steeds meer plaats gemaakt voor een nieuwe ambitie. Namelijk mensen te helpen met het leren van tools en technieken om hun eigen shit op te ruimen, op te lossen en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Dus mensen leren vissen in plaats van vis voor ze te vangen. In al die jaren is dat voor mij toch een stuk duurzamer gebleken.


Door de jaren heen ben ik NLP steeds meer gaan beschouwen als een slimme methode om je leven een stuk aangenamer te maken. Snel van nare gevoelens afkomen, helderder na kunnen denken, anderen kunnen beïnvloeden en een gebruiksaanwijzing hebben voor hoe ik mijn eigen brein meer onder mijn controle krijg. Technieken die je je eigen kunt maken zodat ze standaard tot je repertoire behoren en je lekker kunt leven. En dat is echt geweldig.


Maar er is ook een kant die ik steeds meer verafschuw. De kant van het moreel. De kant waar mensen bij elk mogelijk meningsverschil roepen :”perceptie is projectie”, “de kaart is niet het gebied”, “NLP zorgt voor een betere wereld”, “Als je NLP hebt gedaan, kun je geen ruzie hebben”, “Met NLP is diefstal prima”. Alsof je als NLP-er een soort Boeddha bent geworden die niet lekker als mens fouten kan maken, af en toe grof in de “bek” kunt zijn of gewoon ordinair met met mensen ruzie kan maken. Alsof je voor de rest van je leven een lichtend voorbeeld van pacifisme bent. Ik trek dat steeds slechter moet ik bekennen. En er zullen vast wel wat mensen zijn die nu roepen :”Eric, ga aan jezelf werken” maar ik sla nog even af :-).


Als je kijkt hoe de grondleggers van NLP hebben geleefd en gecommuniceerd met elkaar dan zou je zeggen dat ze NLP zelf niet goed begrepen hebben. Verdacht van moord, cocaine, rechtszaken, roddel en achterklap. Allemaal niet zo geweldig. En sommige roepen “dit is alles waar NLP niet voor staat’ En bij zo’n uitspraak gruwel ik. Weer zo’n moraliserende uitspraak.

Laatst werd er iets van ons gestolen en ik heb een “gepeperd” briefje gestuurd. De reactie die ik kreeg was dat iemand die NLP doet zo toch niet mag reageren want er was toch een positieve intentie. Ja vast wel! Maar graag ook met je tengels van onze spullen afblijven, drop….l


NLP staat helemaal nergens voor. OK het staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en het bestudeert de structuur van de subjectieve beleving en geeft je tools en technieken om die structuur aan te passen om je beter te voelen en zo betere beslissingen te nemen en makkelijker met :”shit” om te gaan.

NLP heeft geen verborgen manifest in de zin dat het ergens voor staat. Het is ook niet bedacht vanuit een filosofie om een betere wereld te maken. NLP is geen Greenpeace of “Bhagwan”


Met NLP ben je nog steeds mens met slechte en overigens heel veel goede kanten. Met de nadruk op mens. Met NLP mag je nog steeds ongenuanceerd ruzie maken, big macs eten, roken, voor je mening opkomen, en alles wat God verboden heeft. Maar wel de consequenties ervan accepteren :-)


Wat NLP wel doet is je tools en trucs geven die je leven een stuk aangenamer kunnen maken en je makkelijker door je leven laten navigeren. NLP helpt om overtuigingen die je niet meer dienen te veranderen, minder emotioneel te worden, vaker goede gevoelens hebben, betere beslissingen te nemen en objectiever naar dingen te kijken die in je omgeving gebeuren. En dan wordt je automatisch misschien wel een beter mens.


Dus is NLP een way of life? Nee, liever niet. Ik bepaal liever mijn eigen way of life. NLP is wel een geweldig hulpmiddel om je eigen way of life te creëren. En als dat bijdraagt aan een betere wereld dan vind ik het goed :-)


Over de schrijver
Reactie plaatsen