Motivatie in 2020!
01 januari 2020 
in Blog
3 min. leestijd

Motivatie in 2020!

Het is 1 januari 2020

Een nieuw jaar en met frisse tegenzin begin ik met mijn eerste blog van het jaar over motivatie. Niet omdat ik daar nou heel veel zin in heb maar het staat om mijn content kalender en dus moet het maar.

Ik heb me immers voorgenomen om elke dag een kort stukje te schrijven over NLP en wat je er mee kunt en om gewoon af en toe mijn ongezouten mening te geven. Geen idee of er ook maar iemand op zit te wachten maar who cares anno 2020..
Dus hier zit ik dan in de woonkamer, klaar om iets te schrijven over motivatie.

Het zal me niet verbazen als je een nieuw doel voor 2020 hebt bedacht. En bij de gedachte aan het eindresultaat je een intens gevoel van geluk of genot voelde en zeker een soort drive had om er nu al heen te willen. Die drive kun je het beste vergelijken met motivatie.

Je hebt een idee waar je heen wilt of wat je wilt bereiken en die bestemming is voor het moment interessanter of beter dan waar je nu bent.

Het kan overigens ook de andere kant uitwerken. Je huidige situatie is zo slecht dat je het liefst met 100 km per uur de tent wilt verlaten. Dat noemen we ook drive.

Door contrast ontstaat motivatie

motivatieDus door het contrast tussen beide situaties ontstaat motivatie. Het contrast tussen beide situaties zorgt dus voor energie en die energie stuwt je voort. De energie noemen we motivatie. Ik denk dat het voor de meeste wel te volgen is.

Dus iedereen is wel gemotiveerd om in 2020 te starten met goede voornemens. Immers er is een contrast tussen huidige situatie en gewenste situatie en dus de meesten voelen zich wel gemotiveerd om te stoppen met roken, eten, werken of om in 2020 rijk te worden, ondernemer te worden of een nieuwe baan te zoeken. So far, so good.

Maar dan, meestal al op 2 januari, verdwijnt die motivatie ook weer als sneeuw voor de zon, door dat zelfde mechanisme. En deze keer heet de vijand “de dingen van alle dag”. Kinderen naar school brengen, koken, werken, collega’s die staat te roeptoeteren. Ook voor de meeste herkenbaar. En de motivatie gaat niet richting de doelen die je hebt gesteld voor het nieuwe jaar maar je motivatie gaat naar de dingen die nodig en belangrijk zijn op het moment. Je faalt jammerlijk om je energie te blijven richten op wat je wilt en komt dus niet zoveel verder. Ik denk voor de meesten ook herkenbaar.

Dus het probleem is vaak niet motivatie te krijgen maar om het te houden. Het lijkt nogal vluchtig en het lijkt erop dat motivatie voor iets op korte termijn het wint van motivatie voor iets op lange termijn. Instant pleasure of instant pain lijkt het altijd te winnen als het om het opwekken van motivatie gaat. Maar eenmaal gekregen of vermeden, doet motivatie als sneeuw voor de zon smelten.

Dus hoe hou je motivatie?

Go all in!

Duik er met alle passie en energie in. Laat alles vallen, zet alles aan de kant om je doel te halen. Het fijne van all – in gaan is dat je sneller een resultaat bereikt en dat motiveert weer.

Visualiseer totdat je een ons weegt

Visualiseer elke dag het eind resultaat. Net zo lang tot je brein het wel weet waar het naar toe moet.
Wat overigens ook erg goed bijdraagt om motivatie te houden is om direct bij het opstaan en vlak voordat je naar bed gaat, je doel op te schrijven. Je gaat dan met de juiste mindset aan de slag.

Investeer geld.

Nu zul je misschien zeggen dat geld niet zorgt voor meer motivatie. En dat klopt ook wel een beetje. Velen kopen aan het begin een kaart voor de sportschool en 11 maanden zien ze de afschrijving van hun bankrekening terwijl ze op de bank zitten.
Maar als je het abonnementsgeld per jaar of voor 2 jaar betaald, doet dat iets met je motivatie en het gevoel te hebben dat het verlies wel erg groot is om te stoppen. Dus je vermijdt al snel om dit niet te doen.
Dus investeer geld in een coach of investeer in een opleiding die je verder helpt. Investeer…..

Zorg voor dagelijkse successen en vier ze met verve.

En vooral “loosen up”.

Dus als je een keer misgaat realiseer je dan dat elke setback de start is van een nieuwe comeback. Het is geheel ok om af en toe even van het pad te lopen, je uit te leven en dan weer terug te keren op het juiste pad.

Keep movin’

Over de schrijver
Reactie plaatsen