Jouw
15 februari 2019 
in Blog
2 min. leestijd

Jouw "Voice of Excuse"

Iedereen zal het waarschijnlijk wel herkennen. De gesprekken  die je in je hoofd voert als je staat voor keuzes in je leven of als je het bereiken van je droom weer even uitstelt.

Wellicht herken je deze gedachten wel!

  • Als ik dit zou doen dan kan ik alles verliezen, overkomt me de grootste rampspoed, hellluuuppp!!!!
  • Als het zo makkelijk zou zijn, dan zou toch iedereen het doen;
  • Voordat ik begin wil ik eerst meer informatie hebben en als ik die heb wil nog meer informatie hebben;
  • Ik heb helemaal geen droom. Hoe bedoel je? Waar ik naar toe wil?

Laten we eens wat dieper ingaan op de bovengenoemde gedachten.

Als ik dit zou doen dan kan ik alles verliezen, overkomt me de grootste rampspoed, hellluuuppp!!!!

Wellicht is deze het makkelijkst te illustreren met een eigen ervaring. Tijdens de lunch, bij een groot bouwbedrijf, hoorde ik mensen praten over het starten van de een eigen onderneming. Ik mengde me in het gesprek en vroeg aan de man wat hem tegenhield om hiermee te beginnen.

Het zou me fantastisch lijken om mijn eigen zaak te hebben, maar dit gaat niet lukken wat ik heb een goed betaalde baan, een fantastisch gezin. Ik zou mijn carrière opgeven. Als het mis zou gaan betrek ik toch mijn vrouw en kinderen in de ellende. Ze zou wel van me kunnen scheiden en dan ben je vervolgens alles kwijt en dan is alles waar ik nu voor heb gewerkt voor niets geweest.

Fascinerend hoe ons brein een mens van hoop tot complete rampspoed kan brengen in nog geen 25 seconden en dat nog terwijl je op dezelfde plaats blijft staan, zitten of liggen.

Het gekke eraan is dat er nergens staat geschreven dat wanneer je dromen wilt vervullen je alles wat je nu dierbaar is direct moet opgeven.

Er zijn zoveel andere mogelijkheden!!!!

Als het zo makkelijk zou zijn, dan zou toch iedereen het doen.

Sterker nog, het is ook zo. De toverformule voor succes is in de basis vrij simpel:

  • Weet wat je wil of waar je wil zijn;
  • Bewust zijn van waar je nu bent;
  • Weten wat je moet doen om daar te komen waar je wilt zijn; EN
  • DOEN!!!!

Simpel maar niet makkelijk. Niet makkelijk omdat we ons hebben getraind dat de weg naar succes lang en moeilijk is en het krijgen van succes vereist diploma’s of ervaring. En toch, als je goed nadenkt over je laatst behaalde succes in de afgelopen 24 uur, volgen we min of meer allemaal de bovenstaande formule. Dus iedereen doet het, inclusief jezelf.

Voordat ik begin wil ik eerst meer informatie hebben en als ik die heb wil ik nog meer informatie hebben.

Je bent begonnen met het verwezenlijken van je droom en je hebt alle informatie ingewonnen die er maar valt te vinden. Je kunt nu eindelijk uitrusten en je gereed maken voor de grote dag. Maar toch heb je het gevoel dat nog niet alles weet en nodig hebt om te starten. Zoek gerust nog naar meer informatie. Voelt het al beter of denk je dat je voldoende weet om te starten? De keuze is aan jou!

There’s no point having such a huge potential, if you do nothing with it” (uit “The naked coach, business coaching made simple”; `david Taylor, 2007)

 

Ik heb helemaal geen droom. Hoe bedoel je? Waar ik naar toe wil?

De meest leuke. Alleen de gedachte dat we onze dromen najagen geeft ons energie maar maakt ons tegelijkertijd ook nerveus. Wat als het mislukt? Een status quo. Graag willen maar toch nerveus. Zoals zo vaak gebeurt er niets wanneer er een status quo is ontstaan. Na een paar keer geef je op en vergeet wat je eigenlijk echt wilt. We wachten op dat ene magische moment. Alle sterren staan goed. Maar ook hier, zoals zo vaak, gebeurt er niets. Immers aan elk geschikt moment kleeft wel een onzekerheid. Voortaan houden we onze dromen maar voor ons zelf.

Totdat je beslist om iets te doen. En dat moment kan nu zijn, als je daarvoor kiest. Hoe je dat doet? Simpel, maak een beslissing!

Wat is jouw excuus?

“wat is jouw excuus voor vandaag om te wachten met wat je echt wilt doen?”

Over de schrijver
Geert Wemmenhove
Door

Geert Wemmenhove

op 02 Mar 2011

Inderdaad allemaal waar! Maar ondanks dat ik je bijdrage waardeer plaats ik de kanttekening dat zelfs deze kennis voor mensen die in een status quo verkeren niet aan hoeft te komen. Ergens zal je toch het besef moeten hebben dat de volgende stap zoveel oplevert dat je het "risico" aandurft. Zoals het Chinese spreekwoord luidt:"De meester verschijnt als de leerling er klaar voor is." NB: Ik ben een starter en ben bijna klaar met mijn voorbereidingen. 1 juli wil ik van start! Heb je nog suggesties voor een startende counsellor/coach/trainer?

Eric Sijbesma
Door

Eric Sijbesma

op 02 Mar 2011

Wanneer mensen in een status quo verkeren is logica vaak niet je beste raadgever. Hoewel de logica logisch klinkt is het gevoel vaak sterker dan dezelfde logica. De volgende stap kan iemand zeker iets opleveren en sommigen zullen daar zeker door gemotiveerd worden, anderen worden gemotiveerd door het besef te hebben dat blijven in de huidige situatie teveel kost. Niet beslissen is dan ook een risico. Een andere wijze uitspraak is dat je beter de meester kunt opbellen dan te wachten tot de meester langskomt. Veel succes bij het starten van je nieuwe onderneming. Een van suggesties die ik je kan geven heeft rechtstreeks met dit artikel te maken. Erken en herken je voice of excuse. Een andere suggestie is om je te bekwamen in marketing en verkoop en zonder excuus actief je klanten op te zoeken mvg Eric

Reactie plaatsen