Ik kreeg de vinger
06 januari 2023 
1 min. leestijd

Ik kreeg de vinger

15 jaar geleden reed ik naar een klant waar ik een consultancy opdracht moest doen. Niet echt bijzonder en reed dan ook half slapend en in gedachten verzonken van Nieuw Vennep naar Houten.


En ergens bij Utrecht kreeg ik in de gaten dat er een zwarte bestelbus achter mij reed. In de spits niets bijzonders, zul je denken maar er was iets aan die bestelbus. 


De bestuurder “gaf me de vinger”. 

Druk gebarend met die middelvinger alsof ik hem het grootste onrecht had aangedaan. In eerste instantie voelde ik mij nog schuldig. Geen idee wat ik had gedaan maar het had hetzelfde effect als je ineens politie met het blauwe zwaailicht achter je ziet, terwijl je weet dat je niets gedaan hebt. Even die adem die stokt.


Dat schuldgevoel maakte bij Houten al snel plaats voor een soort boosheid. Wat een “eikel” Ik besloot de confrontatie maar uit de weg te gaan maar alsof de duvel er mee speelde bleef de zwarte bestelbus maar achter mij rijden. Druk die vinger omhoog stekend.


En ik weet niet hoe het met jou zit, maar er komt soms een moment dat je het helemaal zat bent en zo geïrriteerd in die auto zit dat je geen andere mogelijkheid zit om uit te stappen. En, ja hoor, dat moment kwam. Ik moest tanken en hij natuurlijk ook 😅


Ik stopte, gooide de deur open en liep naar de andere pomp, naar de zwarte bestelbus met iets heel lelijks in gedachten en plots realiseer ik mij dat er iets op het dashboard is geplakt. Een soort roze speelgoed figuur die heen en weer beweegt. Ik krijg het Spaans benauwd en, gelukkig, met een soort slapstickachtige beweging loop ik naar binnen, reken af en smeer ‘m zo snel als ik kan.


Moraal van het verhaal is dat ons brein soms dingen ziet die er niet zijn of ze zo vervormd dat het op iets anders lijkt en je dan overtuigd van zijn dat je dat ook echt ziet. Maar je brein heeft er maar een potje van gemaakt.


In NLP termen noemen we het een vervorming.

 Een fata morgana van het brein. En dat doet het regelmatig. En met NLP leer je slimme technieken om er snel achter te komen of het echt is of een hallucinatie.


Mijn tip? Stel je zelf de vraag :”wat kan dit nog meer betekenen” als je in een soortgelijke situatie terecht komt. Soms red het je vege lijf en houdt het je uit vreemde situaties

Fijn weekend


Eric

Over de schrijver
Reactie plaatsen