Wat heeft Phoenix met hypnose
13 februari 2019 
2 min. leestijd

Wat heeft Phoenix met hypnose

Het is Pasen 2010 en ik zit aan de rand van het zwembad in een hotel in de stad van één van de bekendste hypnotherapeuten van de wereld,Phoenix. Kijkend naar het azuurblauwe water, zink ik al mijmerend weg in diepe gedachten over hoe het allemaal zover heeft kunnen komen.

Toen John Grinder en Bandler, de twee grondleggers van NLP, door Gregory Bateson op weg werden gestuurd naar het afgelegen Arizona, naar Phoenix wel te verstaan, moesten ook zij door dezelfde gedachten overvallen worden.

John vertelde zijn verhaal verder hoe hij en Bandler op weg gingen van het mondaine Santa Cruz in Californië naar Phoenix in Arizona. Ze hadden makkelijk het vliegtuig kunnen nemen en in anderhalf uur in Phoenix kunnen zijn maar besloten om de oude zwarte Lincoln van Bandler te nemen. Zo’n grote Amerikaanse slee met open dak en horens van een Stier voorop. De één al sturend en de ander, terwijl genietend van de rit door alle verschillende landschappen, dieper en dieper mijmerend over wat ze zouden aantreffen, daar in Phoenix, Arizona.

Terwijl ze, in een soms rustig en dan weer snel tempo,dieper in Arizona terecht kwamen wisten ze beiden dat dit betekende dat het bijna zover was. Immers, vertelde Gregory Bateson, hoe dieper je Arizona in rijdt, hoe dichter je bij de plek komt die nu nog steeds in verhalen opduikt als we praten over Milton Erickson. Hoewel ik weet dat sommigen van jullie nog niet weten wie dit is, weet ik zeker dat een aantal van jullie de richting al kennen die ik in ben geslagen. Het zijn diegene die zich nu ontspannen en eens lekker diep ademhalen….kan er voor zorgen dat je nu, net als ik in diepe gedachten verzonken bent.

Volgens de grondleggers van NLP is NLP ontstaan uit het feit dat in de jaren zeventig in Californië hypnose verboden was en Bandler en Grinder hun net ontdekte technieken een nieuwe naam moesten geven. Hypnose maakt dus eigenlijk al vanaf het begin deel uit van NLP en het zou ondenkbaar zijn wanneer het er niet zou zijn. Natuurlijk zullen sommigen nu direct een onbehagelijk gevoel krijgen of een gevoel van :”pfffh, ik geloof er helemaal niets van.”, anderen zullen nieuwsgierig worden.

Hypnose wordt door velen geassocieerd met de beelden die op het netvlies staan van mensen die als een kip op een toneel rondlopen, dingen doen die ze normaal gesproken niet zouden doen en in onderbroek naar huis gaan. Ook ik heb dan de neiging om dat zelfde onbehagelijke gevoel te krijgen en er helemaal niets van te geloven maar realiseer me tegelijkertijd dat dit natuurlijk wel het mysterie rondom hypnose in stand houd.

Terwijl ik me dit realiseer, realiseer ik me dat iedereen wel eens een moment heeft gehad dat het net leek alsof, in gedachten verzonken, de tijd even leek stil te staan en je niet in de gaten had dat je partner of je collega al een tijdje je aandacht probeerde te krijgen of in de auto je pas doorhad dat je een afslag moest nemen en er al voorbij was. Gehypnotiseerd door je eigen gedachten, alsof in trance gebracht door je zelf.

Mijn gedachten dwalen af naar hoe leuk ik het zou vinden om je kennis te laten maken met hypnose en trance en hoe je dit in jouw leven zou kunnen gebruiken in een 1-daagse introductieworkshop “hypnose ontmaskerd” en waarin je leert:

Je leert:

 • grondbeginselen en ontstaan hypnose
 • Hoe je iemand en jezelf in trance brengt
 • Gone in 60 seconds
 • Gebruik van hypnose en trance
 • Toen John en Bandler in Phoenix aankwamen en kennis maakten met Milton Erickson werd al snel duidelijk hoe het echt zat. John vertelde dat zowel hij als Bandler zich nog herinnerden dat ze mee deden met een workshop en dat Erickson een half uur lang instructies gaf over een bepaalde oefening en ze weer terug waren in Santa Cruz om wederom de reis naar Arizona te maken.

  Ook ik ga geregeld terug naar Arizona om als in trance te genieten van het unieke landschap en uit te rusten van de vele dingen die me bezighouden en te ontdekken dat de tijd even heeft stilgestaan.

  Over de schrijver
  Reactie plaatsen