Lopen als een kip zonder kop helpt ontwikkeling hypnose
01 maart 2019 
3 min. leestijd

Lopen als een kip zonder kop helpt ontwikkeling hypnose

hypnose

From the beginnings of the human race, man has endeavored to impose his will and strength upon his fellow for good or for evil.  From the dawn of history, with the use of witchcraft or of wizardry, of revelation through supernatural agencies, with the power of the word or the use of suggestion, he has sought to influence the destiny of others.  From the accidental discovery of a natural phenomenon, through magical powers and magnetic fluids have emerged the refined techniques of the twentieth century, which produce the state known as hypnosis.” – Doctor David Waxman

Je bent in Las Vegas en je bent net gecertificeerd tot Master Trainer Hypnose. Wat doe je dan. Het was dezelfde vraag die ik mezelf een aantal dagen geleden stelde. Hier, in Las Vegas, is de keus echter snel gemaakt, immers rijden de ideeën voor een leuke avond letterlijk voorbij. Het bord met de intrigerende tekst “Before coming consult your doctor, before returning consult your psychiatrist” had direct mijn aandacht. En wat doe je dan? Juist, kaarten boeken voor een show in één van de hotels in Las Vegas. Het bleek dat we in een echte hypnose show waren beland. Zo één waar ze citroenen eten en denken dat het perzik is en waar ze anderen als een kip zonder kop over het podium laten rennen. En na afloop dacht ik:”dit is dus wat mensen leren over hypnose. Niet zo vreemd dat er allerlei vooroordelen ontstaan en sommigen zelfs angst hebben voor hypnose”

Nu kan ik natuurlijk een heel betoog schrijven over wat hypnose is en dat hypnose toch vooral niet datgene is wat je in hypnose shows ziet. En dat is wat ik nu net niet ga doen. Want als je de geschiedenis van hypnose grondig bekijkt zie je dat hypnose shows (in welke vorm dan ook) een grote bijdrage hebben geleverd aan onderzoek naar de resultaten van hypnose en hoe hypnose eigenlijk werkt met als gevolg dat hypnose steeds vaker wordt ingezet bij pijnbeheersing, therapie en als methode voor stoppen met roken en gewichtsbeheersing. Ik bedacht me twee voorbeelden.

Frans Anton Mesmer, door vele benoemd als de vader van hypnose, gaf rond 1750, al complete shows waarbij heling door magneten “da bomb” was. Overigens wist Mesmer allang dat het niet de magneten waren die zorgden voor heling want hij geloofde heilig dat de resultaten het gevolg waren van een onzichtbare straling die iedereen en alles beïnvloedde en het effect werd beïnvloed door de stand van de planeten. “Little did he know” want uiteindelijk, met de kennis van nu, was het niet de straling die zorgde voor heling maar was het Mesmer’s vermogen om mensen in een in een hypnotische trance te brengen zodat mensen gebruik konden maken van de kracht van hun eigen onderbewuste.

Neem nu Vader Gassner, een katholieke priester rond 1740 die zijn ‘shows” opvoerde in de slecht verlichte, bijna donkere kerk waarbij hij met een door een kaars verlicht kruis rond de arme ziel liep en continu suggesties riep in het Latijns zoals:”SLAAP” om vervolgens met het kruis het voorhoofd aan te raken. Door de overtuigingen toentertijd dat priesters in de naam van God hun werk deden, ging iedereen in trance of viel in slaap. Father Gassner was tevens recordhouder in het snel iemand in trance krijgen, net zoals je in shows ziet. Zijn record? Zeven seconden. Zo zie je hoe krachtig de combinatie is van geloof, verbeelding, verwachting en overtuiging. Vier ingrediënten die essentieel zijn voor hypnose.
Zo zie je dat hypnose shows als sinds de jaren 1700 bestaan en hoogstwaarschijnlijk al vele jaren eerder bestonden want ook Valentine Graterakes in Ierland kon er wat van.

Dus je kunt eigenlijk stellen dat hypnose shows in het verleden een belangrijke rol speelden bij de ontwikkeling van hypnose en hoe je hypnose en trance kunt gebruiken doordat deze shows onderwerp van studie werden en mensen interesse kregen in wat er daadwerkelijk aan de hand was. Het gevolg is een rijke verzameling aan literatuur en wetenschappelijk onderzoek. Nu, in deze tijd, zijn hypnose shows gewoon vermaak waarbij mensen een leuke avond hebben. En waarbij degene die loopt als een kip zonder kop een wel bewuste keuze heeft gemaakt om mee te doen.

Wil je weten wat hypnose is en hoe je het zelf kunt gebruiken, informeer dan naar nieuwe data voor onze introductie workshops en maak kennis met hypnose.

Over de schrijver
Reactie plaatsen