Hoe NLP kan helpen bij het verminderen van stress
23 januari 2023 
in NLP
5 min. leestijd

Hoe NLP kan helpen bij het verminderen van stress

Waarom stress niet per se slecht hoeft te zijn

Elke ondernemer weet het. Stress!. Het lijkt er bij te horen.  Maar te veel stress kan ons afleiden en ons doen twijfelen aan onszelf. Gelukkig zijn er manieren om stress te beheersen, zodat het niet uit de hand loopt. Neurolinguïstisch programmeren (NLP) is één van die manieren. Maar voordat we ingaan op hoe NLP kan helpen bij het verminderen van stress, is het belangrijk om te weten dat stress niet per se slecht hoeft te zijn.

In feite kan stress op vele manieren nuttig zijn. Als je je bijvoorbeeld voorbereidt op een sollicitatiegesprek en je hart gaat tekeer als je denkt aan het gesprek met de interviewer, dan is dat normaal. Het betekent dat je hersenen nieuwe informatie verwerken en proberen uit te zoeken hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Dit type reactie wordt "vechten of vluchten" genoemd, omdat als onze voorouders werden achtervolgd door een dier of een vijandelijke krijger, ze ofwel moesten terugvechten of vluchten voor hun aanvaller om te overleven.

Met andere woorden: Stress is niet per definitie slecht! Sterker nog, het kan ons helpen onze doelen te bereiken doordat het ons motivatie geeft en ons alerter maakt dan we normaal zijn als alles goed gaat in ons leven (bekend als "de ontspanningsreactie"). Maar als stress na verloop van tijd intens genoeg wordt - of te vaak voorkomt - kan het schadelijk worden in plaats van nuttig: Mensen die chronisch hoge niveaus van stress ervaren, kunnen later ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen zoals depressie of hartziekten.

Hoe NLP kan helpen bij het verminderen van stress

Nu we weten dat stress niet per se slecht hoeft te zijn, laten we eens kijken naar hoe NLP kan helpen om stress te verminderen. NLP is een manier van communicatie en persoonlijke ontwikkeling die is gebaseerd op het idee dat de manier waarop we onze gedachten beïnvloedt hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.

Als je wat meer weet over NLP, kun je leren hoe je je gedachten en emoties beter kunt beheren en hoe je kunt communiceren op een manier die effectiever is. Dit kan helpen om stress te verminderen, omdat je beter in staat bent om te gaan met moeilijke situaties en om beter om te gaan met de triggers die stress veroorzaken.

Er zijn verschillende manieren waarop NLP kan helpen bij het verminderen van stress. Hier zijn enkele voorbeelden:

NLP kan helpen om negatieve gedachte-patronen te veranderen in positieve. Als je bijvoorbeeld vaak denkt "Ik kan dit niet aan", kan NLP je helpen om die gedachte om te zetten in "Ik kan dit aan en ik zal manieren vinden om te overleven en te slagen". Dit kan helpen om stress te verminderen, omdat je niet meer zo negatief bent over jezelf en je vermogen om met moeilijke situaties om te gaan.

NLP kan helpen om beter om te gaan met triggers die stress veroorzaken. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om te werken met een specifieke persoon, kan NLP je helpen om beter te communiceren met die persoon en om beter om te gaan met de emoties die deze persoon bij je oproept. Dit kan helpen om stress te verminderen, omdat je beter in staat bent om met moeilijke situaties om te gaan.

NLP kan helpen om beter om te gaan met emoties. Als je bijvoorbeeld vaak boos of gestresst bent, kan NLP je helpen om die emoties beter te begrijpen en te beheersen. Dit kan helpen om stress te verminderen, omdat je beter in staat bent om emoties te uiten op een gezonde manier en om beter om te gaan met emoties die je overweldigen.


Concrete voorbeelden van hoe NLP kan helpen bij het verminderen van stress

Laten we eens kijken naar enkele concrete voorbeelden van hoe NLP kan helpen bij het verminderen van stress.


Voorbeeld 1: Een ondernemer die worstelt met time management


Als ondernemer is het belangrijk om efficiënt te werken om ervoor te zorgen dat je alles kunt doen wat je wilt doen. Maar als je het gevoel hebt dat je te veel hooi op je vork hebt en dat je nooit genoeg tijd hebt om alles te doen, kan dit leiden tot stress.


Met NLP kun je leren hoe je je tijd beter kunt beheeren. Je kunt natuurlijk altijd de meest voor de hand liggende dingen doen zoals het maken van een prioriteitenlijst, het beter plannen van je dagen en het leren nee zeggen tegen dingen die niet belangrijk zijn. Maar duurzamer is om te bedenken hoe je stress doet. Misschien maak je het in je hoofd letterlijk groter dan het is en is die stapel werk in je hoofd zo groot geworden als de Eiffeltoren.  Met NLP leer je om je gedachten op orde te krijgen zodat er minder chaos is en prioriteiten stellen ook weer een stuk makkelijker is.  Dus met NLP leer niet om lijstjes te maken maar te zoeken naar een duurzame oplossing om minder stress te ervaren.


Voorbeeld 2: Een ondernemer die worstelt met het behouden van een work-life balance


Als ondernemer kan het moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Als je te veel werkt, kan dit leiden tot burn-out en stress. Maar als je te weinig werkt, kan dit leiden tot financiële problemen en stress.

Met NLP kun je leren hoe je beter om kunt gaan met de eisen van je werk en hoe je tijd kunt maken voor je privéleven. Bijvoorbeeld door beter te plannen, prioriteiten te stellen en grenzen te stellen. Je kunt ook leren hoe je emoties beter kunt uiten en hoe je kunt ontspannen om te voorkomen dat stress te veel wordt. Door beter te leren omgaan met de eisen van je werk en het behouden van een gezonde work-life balance, kun je stress verminderen en beter in staat zijn om te genieten van je privéleven.


Voorbeeld 3: Een ondernemer die worstelt met het geven van presentaties


Als ondernemer kan het soms nodig zijn om presentaties te geven, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of conferenties. Maar als je het gevoel hebt dat je geen goede spreker bent of dat je niet goed om kunt gaan met het geven van presentaties, kan dit leiden tot stress.


Met NLP kun je leren hoe je beter kunt communiceren tijdens presentaties. Bijvoorbeeld door te leren hoe je je zenuwen onder controle kunt houden, hoe je je boodschap kunt overbrengen op een duidelijke en effectieve manier en hoe je om kunt gaan met vragen en onverwachte gebeurtenissen tijdens een presentatie. Door beter te leren omgaan met het geven van presentaties, kun je stress verminderen omdat je meer vertrouwen in je eigen spreekvaardigheid hebt en beter in staat bent om je boodschap over te brengen.

Hoe NLP te gebruiken om stress te verminderen

Als je wilt leren hoe NLP kan helpen om stress te verminderen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Hier zijn enkele opties:

✅ Zoek een NLP-trainer of -coach die je kan helpen om je stress te verminderen. Zij kunnen je helpen om de triggers van je stress te identificeren en om copingmechanismen te ontwikkelen om beter om te gaan met stressvolle situaties.

✅ Zoek een NLP-groep of -community in je omgeving. Door deel te nemen aan een groep of community, kun je leren van anderen die ook leren om beter om te gaan met stress en kun je ondersteuning krijgen van anderen die dezelfde uitdagingen hebben.

✅ Lees boeken of kijk online video's over NLP en stressbeheersing. Er zijn veel middelen beschikbaar die je kunnen helpen om meer te leren over hoe NLP kan helpen om stress te verminderen. Zoek naar boeken of video's die specifiek gericht zijn op stressbeheersing en NLP en leer hoe je deze technieken in je eigen leven kunt toepassen.


Samenvattend kan NLP een effectieve manier zijn om stress te verminderen als ondernemer. Door beter te leren omgaan met je gedachten, emoties en communicatie, kun je leren hoe je beter om kunt gaan met de triggers van stress en hoe je kunt voorkomen dat stress te veel wordt. Door te werken met een NLP-trainer of -coach, deel te nemen aan een groep of community of te leren van boeken of video's, kun je leren hoe NLP je kan helpen om stress te verminderen en beter in staat te zijn om te slagen als ondernemer.

Over de schrijver
Reactie plaatsen