Hoe NLP je kan helpen bij stress?
20 februari 2019 
in Blog
3 min. leestijd

Hoe NLP je kan helpen bij stress?

De wijze waarop je in diverse situaties stress ervaart is iets wat je door je leven heen perfect geleerd hebt. Je weet exact wanneer het tijd is om stress te hebben en de mate waarin hangt weer af van hoe goed je hebt geleerd om je spieren aan te spannen, je wenkbrauwen te fronsen, negatieve dingen tegen je zelf te zeggen en er de meest vervelende beelden bij te bedenken en om je ademhaling te verplaatsen naar hoog in je borst en het tempo van je ademhaling te versnellen.

Je hebt inmiddels ook geleerd wanneer het tijd is om stress te krijgen. Wanneer je te laat dreigt te komen op een vergadering of een belangrijke ontmoeting of wanneer je zoveel taken nog moet doen en de tijd stilletjes aan verstrijkt. Vast ook wel wanneer andere mensen even niet doen wat jij verwacht dat ze zouden moeten doen of gewoon slecht werk afleveren of je leidinggevende doet weer eens moeilijk. Maar misschien ervaar je ook wel stress omdat je zelf niet aan je eigen standaard voldoet. Misschien omdat het gewoon niet perfect is en dat is wat je wilt;perfectie.

Wat het ook mogen zijn wat ervoor zorgt dat je stress krijgt, weet dat stress iets is wat je geleerd hebt om te krijgen. Sommige anderen vertellen je dat stress vaak een oorzaak is van de omgeving is waarin je bent en je snel naar een nieuwe omgeving moet gaan om je stress te verlichten. In mijn beleving wordt stress veroorzaakt meer veroorzaakt door de reactie die je hebt op diezelfde omgeving. Een betere methode is dan ook om anders te leren reageren op stressvolle situaties.

Overwin je stress

Je kunt deze methode gebruiken om stress te verminderen en maakt gebruik van zowel je “mind” als je “body”

Mind

Denk eens aan een iets wat binnenkort en wat  je, alleen al door er aan te denken,je direct stress bezorgt. Maak in gedachte een plaatje van wat er in gedachten staat te gebeuren. Zie jezelf in het plaatje terwijl je omgaat met de stressvolle situatie MAAR deze keer reageer anders, kalm en zelfverzekerd, los van je emotie over wat er gebeurt. En terwijl je in gedachten naar dit plaatje kijkt, vertel jezelf hoe belachelijk het was om je hier druk over te maken en hoe veel beter je al voelt nu je controle hebt over de situatie. Maak het plaatje in gedachten nog maar wat helderder, geef het nog meer kleur en/of zet er een rustgevend muziekje bij zodat je nog meer controle hebt over de situatie en voelt je nog kalmer en ontspannen over de situatie. Maak het plaatje in gedachten groter en trek het plaatje naar je toe en merk hoe het kalme, ontspannen en het in control zijn gevoel steeds sterker wordt.

Body

Hou je aandacht bij het plaatje in gedachten en adem op een ontspannen en natuurlijke manier. Adem diep in door je buik terwijl je langzaam alle spanning loslaat in je lichaam waar je in het bijzonder let op de spanning in je schouders en de spanning in je kaken. Adem in…Adem uit door je neus
Terwijl je op een ontspannen en natuurlijke manier blijft ademen door je buik, kijk naar beneden en vertel jezelf hoe makkelijk het is om ontspannen te zijn ongeacht wat er om je heen gebeurt. Immers leven zit vol met potentieel stressvolle situaties maar er is geen enkele reden om je daar vooraf al druk over te maken. Je bent de baas over de situatie en hoe je je daar over voelt en je kunt je aandacht richten op wat belangrijk voor je is.

Ga nu weer terug naar het plaatje in gedachten en zet het in een kader. Net zoals je een foto in een lijstje stopt. En verschuif nu het plaatje helemaal naar het begin van de horizon, ver weg, net zo ver weg totdat je nog enige detail van het plaatje kunt zien. En terwijl je situatie vanuit de verte ziet en ontspannen en in control bent stop je dit gevoel in het plaatje en verschuif het plaatje weer dichterbij, steeds dichterbij en maak het gevoel van kalmte en in control steeds intenser. Als het gevoel, op een schaal van 0 tot 10 een 6 heeft, maak het gevoel dan zo intens dat het bijna een 10 is.

Schuif het plaat je nu zo dichtbij en stap in het plaatje en geniet van het kalme gevoel. En als je merkt dat je je bijna niet meer kalmer en meer in control kunt voelen, knijp dan je duim en wijsvinger van je linkerhand krachtig samen, hoe voor 20 seconden vast en dan laat los.
Weet dat je nu altijd, door duim en wijsvinger van je linkerhand samen te knijpen, je kalm en in control voelt en elke situatie aankunt.

 

Stress is potentieel gevaarlijk voor zowel lichaam als geest en soms een echte sluipmoordenaar. Sommige zeggen dat je stress nodig hebt om te kunnen presteren en dat is helemaal waar. We hebben allemaal een gezonde dosis stress nodig om ons in beweging te krijgen maar wanneer stress ervoor zorgt dat je moe bent, snel geïrriteerd bent en soms zelfs zorgt voor pijn dan wordt stress gevaarlijk. Als stress niet meer zorgt dat je leven extra pit krijgt en je er een geweldig goed gevoel van krijgt, dan is het tijd om iets aan stress te gaan doen.

 

In onze hypnose introductie workshop bijvoorbeeld leer je zelfhypnose om je zelf makkelijk te ontspannen. Handig om te doen!

 

Over de schrijver
Mieke
Door

Mieke

op 01 May 2011

dank voor weer even mij op het goede spoor zetten.

dennie
Door

dennie

op 20 Aug 2011

Goed stuk. Ben op het moment alleen in alle staten door zakelijke problemen. Ene moment relativeer ik vanwege de vele kansen die er nog liggen, het andere moment zie ik allemaal beren op de weg, zoals faillissement bedrijf en persoonlijk faillissement. Alleen maar piekeren dus. Dat veroorzaakt ook de nodige paniekaanvallen, waardoor het overzicht steeds troebeler wordt. Zijn er meer mensen die hiermee te maken hebben en hoe ga jij hiermee om?

Slaapwijsheid
Door

Slaapwijsheid

op 18 May 2020

Interessant artikel Eric. Hoe stop je met piekeren in de nacht? Ik kan soms echt niet slapen door malende gedachten. De stress giert dan door mijn lichaam. Welke NLP tips zijn er om lekker kalm in slaap te vallen?

Reactie plaatsen