Hoe je kleine gewoonten kunt veranderen met NLP: van automatische piloot naar bewuste actie
21 februari 2023 
in NLP
5 min. leestijd

Hoe je kleine gewoonten kunt veranderen met NLP: van automatische piloot naar bewuste actie

Heb je wel eens het gevoel dat je op de automatische piloot leeft? Dat je dag in dag uit dezelfde gewoonten uitvoert zonder er echt bij na te denken? Dit is helemaal niet vreemd, want ons brein is zo geprogrammeerd dat het ons wil beschermen tegen te veel informatie en keuzes. Maar soms kan het goed zijn om bewust stil te staan bij je gewoonten en deze te veranderen. In deze blog gaan we in op hoe je kleine gewoonten kunt veranderen met behulp van neuro linguistisch programmeren (NLP).

Bewustwording van onbewuste gewoonten

Ons brein is een wonderlijk orgaan dat erop gericht is om ons te beschermen tegen te veel informatie en prikkels. Hierdoor ontstaat er een soort van automatische piloot die ervoor zorgt dat we dag in dag uit dezelfde gewoonten en patronen uitvoeren, zonder er echt bij na te denken. Deze onbewuste gewoonten hebben voordelen, want ze besparen ons tijd en energie en stellen ons in staat om complexe taken uit te voeren zonder erover na te denken.

Maar soms kunnen deze gewoonten ons ook beperken. We kunnen vastzitten in patronen die niet langer dienend zijn voor ons leven, zonder ons daarvan bewust te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch pakken van een sigaret als je gestrest bent, of het onnodig checken van je telefoon tijdens het werk. Dit zijn gewoonten die ons misschien niet langer dienen, maar die we toch blijven herhalen.

Het is belangrijk om je bewust te worden van deze onbewuste gewoonten, zodat je inzicht krijgt in welke gewoonten je beperken en welke je juist verder helpen. Het goede nieuws is dat bewustwording de eerste stap is in het veranderingsproces. Door je bewust te worden van je onbewuste gewoonten, kun je besluiten om deze te veranderen en bewustere keuzes te maken.

Er zijn verschillende manieren om bewuster te worden van je onbewuste gewoonten. Een van de manieren is door middel van meditatie. Door dagelijks te mediteren, kun je meer rust en helderheid in je hoofd creëren, waardoor je beter in staat bent om je eigen gedachten en gewoonten te observeren. Een andere manier is door het bijhouden van een dagboek. Door op te schrijven welke gewoonten je hebt en welke gevoelens deze oproepen, krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en emoties.

Gebruik NLP om kleine gewoonten te veranderen

Neuro linguïstisch programmeren (NLP) is een krachtige methode om je onbewuste gewoonten te veranderen en bewustere keuzes te maken. NLP is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, emoties en gedrag met elkaar verbonden zijn en dat we deze kunnen beïnvloeden door middel van taalgebruik en visualisatie.

Een belangrijk principe van NLP is dat we onze innerlijke dialoog kunnen veranderen om onze gewoonten te veranderen. Onze innerlijke dialoog bestaat uit de gedachten en overtuigingen die we onszelf vertellen. Deze overtuigingen kunnen beperkend zijn en ons tegenhouden om ons volledige potentieel te bereiken. Door onze innerlijke dialoog te veranderen, kunnen we onze overtuigingen en gewoonten veranderen.

Een andere techniek die vaak wordt gebruikt bij NLP is visualisatie. Door te visualiseren hoe je leven eruitziet als je bepaalde gewoonten verandert, kun je jezelf motiveren en je innerlijke dialoog versterken. Dit kan helpen om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en oude gewoonten af te leren.

Een belangrijk onderdeel van NLP is het gebruik van "ankers". Een anker is een stimulus die je brein koppelt aan een bepaalde emotie of staat van zijn. Door een anker te creëren, kun je jezelf op elk gewenst moment in een bepaalde gemoedstoestand brengen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een gewoonte wilt veranderen die gekoppeld is aan een bepaalde emotie. Door het creëren van een anker, kun je jezelf helpen om deze emotie te overwinnen en nieuwe, bewuste keuzes te maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat NLP geen magische oplossing is voor het veranderen van gewoonten. Het vergt tijd, inspanning en toewijding om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en oude af te leren. Maar met de juiste tools en technieken, zoals NLP, kun je de automatische piloot van je brein doorbreken en bewuste actie ondernemen om je leven te verrijken.

De kracht van bewuste actie

Bewuste actie is een krachtige manier om je leven te veranderen en nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Het is een proces van bewustwording, planning en uitvoering. Het begint met het stellen van doelen en het maken van een actieplan. Vervolgens neem je bewuste actie om deze doelen te bereiken.

Een belangrijk aspect van bewuste actie is het stellen van realistische en haalbare doelen. Het is belangrijk om doelen te stellen die uitdagend zijn, maar ook haalbaar en meetbaar. Door doelen te stellen en deze op te schrijven, kun je jezelf motiveren en je voortgang bijhouden.

Een ander aspect van bewuste actie is het maken van een actieplan. Dit plan omvat de stappen die je moet nemen om je doelen te bereiken. Door een actieplan te maken, kun je jezelf organiseren en gestructureerd werken aan je doelen.

Het nemen van bewuste actie betekent ook dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en keuzes. Het betekent dat je je bewust bent van de impact van je acties en beslissingen op jezelf en anderen. Door bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen, kun je jezelf helpen om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en oude gewoonten af te leren.

Een belangrijke tip bij het nemen van bewuste actie is om kleine stapjes te zetten. Verandering kost tijd en het kan ontmoedigend zijn als je te veel hooi op je vork neemt. Door kleine stapjes te zetten, kun je jezelf motiveren en jezelf belonen voor de voortgang die je maakt.

Bewuste actie is de sleutel tot het veranderen van je gewoonten en het bereiken van je doelen. Door bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen, kun je jezelf helpen om de automatische piloot van je brein te doorbreken en bewuste gewoonten te ontwikkelen. Met de juiste mindset en tools, zoals NLP, kun je jezelf helpen om het leven te creëren dat je wilt.

Bewustwording, actie en geduld en 2 technieken

Het veranderen van kleine gewoonten kan een grote impact hebben op ons leven. Door bewust stil te staan bij onze gewoonten en NLP-technieken toe te passen, kunnen we onze automatische piloot doorbreken en bewuste actie ondernemen. Door kleine stapjes te zetten en bewuste keuzes te maken, kunnen we onze gewoonten veranderen en ons leven verrijken.

Er zijn verschillende NLP-technieken die je kunt gebruiken om kleine gewoonten te veranderen. Een van de technieken is het veranderen van je innerlijke dialoog. Onze innerlijke dialoog bestaat uit de gedachten en overtuigingen die we onszelf vertellen. Deze overtuigingen kunnen beperkend zijn en ons tegenhouden om ons volledige potentieel te bereiken. Door onze innerlijke dialoog te veranderen, kunnen we onze overtuigingen en gewoonten veranderen.

Verander je interne dialoog

Een voorbeeld van hoe je deze techniek kunt toepassen is door het veranderen van de manier waarop je over een specifieke gewoonte denkt. Stel dat je bijvoorbeeld elke dag een glas frisdrank drinkt, wat je eigenlijk zou willen veranderen. In plaats van te denken: "Ik moet stoppen met frisdrank drinken", kun je proberen om je innerlijke dialoog te veranderen naar: "Ik kies ervoor om gezonder te leven en mijn lichaam te voeden met gezonde voedingsstoffen. Het drinken van frisdrank past niet bij deze levensstijl".

Door op deze manier te denken, verander je niet alleen je innerlijke dialoog, maar ook je relatie met de gewoonte. Je ziet het niet langer als iets wat je moet stoppen, maar als iets dat niet past bij de persoon die je wilt zijn. Deze subtiele verandering in de manier waarop je over de gewoonte denkt, kan je helpen om bewustere keuzes te maken en de gewoonte te veranderen.

Visualiseer

Een andere NLP-techniek die je kunt gebruiken is visualisatie. Door te visualiseren hoe je leven eruitziet als je de gewoonte hebt veranderd, kun je jezelf motiveren en je innerlijke dialoog versterken. Stel je bijvoorbeeld voor hoe je je voelt als je in plaats van frisdrank water drinkt en hoe dit je lichaam en geest ten goede komt. Door deze beelden te visualiseren, kun je jezelf helpen om je doel te bereiken en de gewoonte te veranderen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van NLP-technieken die je kunt gebruiken om kleine gewoonten te veranderen. Er zijn nog vele andere technieken die je kunt ontdekken en toepassen om je leven te verrijken en nieuwe gewoonten te ontwikkelen.

Nu je hebt ontdekt hoe je met NLP kleine gewoonten kunt veranderen en bewuste keuzes kunt maken, is het tijd om in actie te komen! Kies vandaag nog een gewoonte die je wilt veranderen en gebruik de technieken die je hebt geleerd om bewustere keuzes te maken. Vergeet niet dat verandering tijd kost, dus wees geduldig en blijf gemotiveerd. We wensen je veel succes op je reis naar een verrijkt leven! 💪✨

Over de schrijver
Reactie plaatsen