Hoe je dromen vorm geeft.
16 maart 2019 
in Blog
4 min. leestijd

Hoe je dromen vorm geeft.

Dromen zijn er om ontdekt te worden!

Buenos Dias is bij ons thuis inmiddels de standaard begroeting geworden en ook de steeds groter wordende opwinding begint zo langzamerhand normaal te worden want het is namelijk bijna zover. Iets wat een aantal jaren geleden spontaan als een idee ter wereld kwam, heeft vaste vorm gekregen en krijgt in mei zijn definitieve vorm.

Dromen vorm geven met Disney en NLPEen paar jaar geleden ontstond, ergens tijdens een feestje  het idee om iets in Spanje te gaan  doen. En zoals zo vaak ontbrak het juist aan creativiteit om het iets een echte invulling te gaan geven. Maar toch liet dat gevoel van iets ons niet los. Het gevoel van iets had ons echt gegrepen. Het gevoel beschrijven was in ons geval een stuk makkelijker dan het iets in te vullen. Wat we voelden beide opwinding en de nieuwsgierigheid om echt iets nieuws te gaan doen. Een nieuw begin met iets nieuws. En toen we eenmaal besloten aan dat gevoel gehoor te geven begon de reis op zoek naar iets.

In deze nieuwe blog “hoe je dromen vorm geeft” lees je hoe een simpel proces je snel en gemakkelijk kan leren hoe je, als je ook dat gevoel hebt van iets nieuws willen doen, kan helpen om juist dat iets te gaan bedenken om het vervolgens te maken. Deze strategie leert je hoe je je droom kunt omzetten in realiteit en je droom wilt leven, want ik ga er vanuit dat je droom leven, dagelijks je passie doen, je alleen al dat gevoel geeft van opwinding en, ik hoop, vooral een geweldig leven. Dit proces, dromen vorm geven met Disney en NLP,  is onderdeel van onze NLP Master Practitioner.

Doe gewoon een Disney-tje

Stel je eens voor hoe ons leven er zou hebben uitgezien zonder Walt Disney, de bedenker van Mickey Mouse, Bambi en natuurlijk het op zijn ideeën geïnspireerde Disneyland. Behoorlijk anders denk ik zo. (Dromen vorm geven met Disney en NLP)

Walt Disney stond erom bekend dat hij een nogal unieke methode had om zijn creaties te bedenken en uiteindelijk vorm te geven want hij kon met gemak zich verplaatsten in de rol van Dromer, Realist en Criticus en zo vanuit verschillende invalshoeken naar zijn eigen ideeën kijken. De Dromer, zoals het woord al aangeeft staat voor onbeperkt dromen, vrij van elke vorm van realisme en kritiek. Als mag en alles kan. En ik kan je verzekeren dat een half uurtje vrij dromen over wat je wilt doen in je leven ECHT de moeite waard is. Daarna stapte Disney moeiteloos in de rol van Realist waarbij je voorstelt hoe deze dromen in de echte wereld gemaakt kunnen worden en om daarna eveneens moeiteloos de rol van Criticus aan te nemen. De Criticus toetste dan of de ideeën wel goed genoeg waren, of ze wel handig waren en of ze te verfijnen. Overigens had Disney een gouden regel voor de Criticus: De Criticus bekritiseert NIET de Dromer of de Realist, hij bekritiseert het Plan.

In NLP zijn we die unieke methode de Disney strategie gaan noemen.

En juist dit proces hebben we gebruikt om van iets, iets heel concreet te maken.

Hoe doe jij een Disney?

Stap 1:Wat wil je?

Bepaal je doel. Wat wil je? En let op deze vraag. De vraag :”Wat wil je?” betekent voor jou dat je bedenkt wat je wilt en niet wat je niet wilt. Dus WAT WIL JE?

Stap 2: Kies je ruimte wijs.

Kies vier plaatsen uit die de DROMER, REALIST EN CRITICUS en een NEUTRALE  vertegenwoordigen. Dit kunnen zijn drie stoelen maar ook drie aparte kamers. Ik heb het wel eens in gedachten geprobeerd maar voor mij werkte dit aanmerkelijk minder. Doe je dit proces bij grote brainstorm sessies gebruik dan zeker drie aparte ruimtes.

Stap 3: Droom, Droom, Droom

In stap 3 ga je dromen, heerlijk dromen over wat jij wil. Dus stap in de ruimte van de Dromer. Laat je geest de vrije loop. Alles kan en alles mag, realistisch, niet realistisch, alles kan.  Groot, klein, los van alle risico’s. Wat zou je doen als je niet kan mislukken of wat zou je doen als je al het geld van de wereld zou hebben.

Droom ook alsof je de al hebt wat je wilt. Hoe ziet het eruit, wat voel je en wat zijn je gedachten op dat moment. Maak het kleurrijk, helder en zet vooral de droom eens dichterbij door af en toe in te zoomen op details om dan weer uit te zoomen op het geheel.
Dit is je ultieme kans om je droom zo mooi te maken als jij wilt. Dus droom.

Wat mij hielp in deze stap is om na afloop een visionboard of zogenaamd moodboard te maken. Dus pak pen, papier, plaksel en teken, knip, plak zodat op papier jouw droom komt te staan en hang deze zeker op in je huis om je elke dat te herinneren aan jouw droom

Stap 4: En nu is het tijd voor wat realisme.

In stap 4 is het tijd voor wat gezond realisme dus stap nu in de ruimte van de Realist en denk na over wat je hebt gedroomd en begin jezelf gewoon wat vragen te stellen. Let wel op dat de Realist nog niet kijkt naar mogelijke risico’s of beperkingen die er misschien zijn. De Realist gaat er in eerste instantie vanuit dat alles mogelijk is. Mogelijke vragen die je kunt stellen zijn:

  • Wanneer heb ik mijn droom gerealiseerd?
  • Wie heb ik nodig om mijn droom te realiseren?
  • Wat heb ik nodig om mijn droom te realiseren?
  • Hoe ga ik mijn droom in mijn leven inpassen?
  • Wat is de eerste stap, wat is de tweede stap en wat is de derde stap?
  • Hoe krijg ik feedback op mijn resultaten?
  • Hoe weet ik dat mijn droom gehaald is?
  • Als je genoeg realisme hebt verzameld, is het tijd om terug te keren naar de neutrale ruimte.

 Stap 5: De Criticus.

In stap 5 kun je ongeremd kritisch worden, dus stap in de ruimte van de Criticus en ga vooral bekijken wat er mis kan gaan. Bekijk risico’s, zoek de obstakels die in je weg liggen. Wat kan je tegenhouden? Levert het je voldoende op? Welke veranderingen zijn er nodig in je leven? Is het boeiend genoeg nu en op lange termijn?

De Criticus kan worden samengevat in de volgende zin: Wat ontbreekt eraan, wat heb ik eraan? Heb je voldoende informatie verzameld stap dan weer in de neutrale ruimte.

Stap 6: Tijd voor ordening

In deze stap is het tijd voor ordening van je gedachten. Maak je plan en orden al je gedachten in een voor jou logische volgorde.  Hang je moodboard op en als allerlaatste stap

Stap 7

NEEM ACTIE want iets komt pas in beweging als je letterlijk iets in beweging zet. Hoe klein je eerste stap ook, doe dit direct om je het gevoel te geven dat je onderweg bent.

HAVE FUN met dromen en jouw creatie en Dromen vorm geven met Disney en NLP

Over de schrijver
Linda Claudius
Door

Linda Claudius

op 09 Feb 2014

Toeval bestaat niet! Net op het moment dat ik aan het dromen ben geslagen om mijn leven een andere wending te geven, liefst in een ander land, lees ik jouw mail. Ik ga meteen met de Disney methode aan de slag. Ik zat nog in de fase dromen maar ga nu de volgende stap nemen.... Dank je wel!

Eric
Door

Eric

op 10 Feb 2014

Mooi. Heel veel succes!

Reactie plaatsen