Hoe je beperkende overtuigingen opschud?
15 februari 2019 
1 min. leestijd

Hoe je beperkende overtuigingen opschud?

Je kent ze wel. Overtuigingen. Van die dingen die er voor zorgen dat je ongekende pieken en ongekende dalen bereikt. Die er voor zorgen dat je je snel in veiligheid kunt brengen. Die er voor zorgen dat je dingen laat die je toch stiekem wel graag zou willen doen.
Ontstaan uit gebeurtenissen waar je zelf betekenis aan hebt gegeven of gewoon van iemand anders overgenomen. Tot zelfs generaties terug.

Veel overtuigingen zijn er om ons te dienen en vele houden ons tegen.
Deze oefening bestaat uit drie stappen en heeft als doel om beperkende overtuigingen te veranderen. Dus kies een beperkende overtuigingen waarvan je weet dat als je deze achter je kunt laten je leven anders zal zijn en waarvan je weet dat wanneer je iets anders geloofd dit voor jou en je omgeving goed is.

Stap 1:

Laten we de oorsprong van de overtuiging maar eens flink opschudden. Daag de overtuiging uit door jezelf de volgende vragen te stellen en de antwoorden op te schrijven:
  • Heb ik altijd deze overtuiging gehad?
  • Waar komt deze overtuiging vandaag. Wanneer ben je dit voor het eerst gaan geloven?
  • Is de overtuiging nog steeds geldig. Welke redenen heb je om de overtuiging in stand te houden.
  • Welke bewijzen heb je dat jouw overtuiging waar is?
  • Ken ik iemand die overtuigd is van het tegenovergestelde?
  • Welke bewijzen suggereren dat jouw overtuiging  wel eens onwaar kan zijn?
  • Geef aan welke absurde en belachelijke kanten er aan jouw overtuigingen vast kleven?

Stap 2

Ga op zoek d.m.v een brainstorm sessie naar een alternatieve  positieve overtuiging.
Dit is gewoon een moment van uitproberen totdat je iets gevonden hebt waar je je prettig bij voelt. Zorg ervoor dat je alternatieve nieuwe overtuiging positief is geformuleerd.

Stap 3

Nu gaan we de alternatieve overtuiging integreren. Stel je voor hoe dingen anders zijn nu je overtuigd bent van je nieuwe overtuiging. Stel je voor hoe het voelt, schep er in gedachten over op. Stel je voor dat je datgene aan het doen bent wat je zou doen. Stel je voor dat je met iemand praat en overtuigd bent van je nieuwe overtuiging. Hoe voelt het? Overdenk hoe je nieuwe overtuiging ook een positief effect kan hebben op je omgeving
Over de schrijver
Reactie plaatsen