Hoe Atomic Habits je kan helpen om nieuwe, gezonde gewoonten te vormen
08 januari 2023 
in NLP
5 min. leestijd

Hoe Atomic Habits je kan helpen om nieuwe, gezonde gewoonten te vormen

Goedemorgen, Goedemiddag of Goedenavond,

Natuurlijk afhankelijk van wanneer je dit leest. Namens het hele team van de NLP Academie wensen we je een geweldig 2023. Zakelijk, privé en natuurlijk in goede gezondheid.

Deze keer een boekentip om het jaar af te trappen!. Een boek wat vorig jaar een speciale plaats in mijn leven heeft ingenomen en waar ik zo enthousiast over ben dat ik gewoon graag wil delen.

Ben je al bezig met het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar? We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om nieuwe gewoonten te vormen of oude gewoonten te veranderen, maar we hebben goed nieuws voor je. Er is een boek dat "Atomic Habits" heet en dat kan je echt helpen om gezonde gewoonten te vormen die blijven plakken.

Het doel van Atomic Habits

De essentie van het boek "Atomic Habits" is om te laten zien hoe kleine veranderingen in je gedrag op de lange termijn enorme impact kunnen hebben op je leven. De auteur, James Clear, stelt dat dit komt door het principe van "compound effect", wat betekent dat kleine veranderingen op de lange termijn kunnen leiden tot enorme resultaten. Hij geeft praktische tips en advies over hoe je kleine veranderingen kunt aanbrengen in je gedrag om positieve gewoonten te vormen en om te werken aan het bereiken van je doelen.

Laten we beginnen met het stellen van kleine, specifieke doelen. Waarom is het beter om kleine, specifieke doelen te stellen in plaats van in één keer je hele levensstijl te veranderen? Als je probeert om in één keer je hele levensstijl te veranderen, kan het overweldigend zijn en moeilijk om vol te houden. Kleine, specifieke doelen zijn echter makkelijker te behalen en kunnen je helpen om de momentum op te bouwen om verder te gaan.

Bovendien kan het behalen van kleine, specifieke doelen je een gevoel van voldoening geven en je motivatie verhogen om door te gaan met het vormen van nieuwe gewoonten. Als je bijvoorbeeld je doel hebt om elke dag 10 minuten te bewegen, is dat haalbaar en kan je dit doel gemakkelijk behalen. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven om verder te gaan en wellicht uiteindelijk je doelen te verhogen naar 20 minuten of meer.

Het makkelijk maken om te starten met een nieuwe gewoonte

Waarom is het belangrijk om het makkelijk te maken om te starten met een nieuwe gewoonte? Als het moeilijk is om te starten met een nieuwe gewoonte, kan dit leiden tot uitstel en uiteindelijk tot het opgeven van de gewoonte helemaal. Door het makkelijk te maken om te starten, kun je de drempel verlagen om te beginnen en kan je de momentum opbouwen om door te gaan.

Er zijn verschillende manieren om het makkelijk te maken om te starten met een nieuwe gewoonte. Je kunt bijvoorbeeld je omgeving aanpassen door afleidingen te verwijderen of door het creëren van een aantrekkelijke werkplek. Je kunt ook triggers gebruiken om je te helpen herinneren aan je nieuwe gewoonte en om het makkelijker te maken om te beginnen. Een trigger is iets dat je herinnert aan je nieuwe gewoonte en je aanzet om deze uit te voeren.

Bijvoorbeeld, als je je doel hebt om elke dag te mediteren, kun je een trigger gebruiken zoals het drinken van een kop koffie 's ochtends om je te herinneren aan je meditatie. Door deze trigger te gebruiken, maak je het makkelijker voor jezelf om te beginnen met je nieuwe gewoonte en om deze te integreren in je dagelijkse routine.

Het moeilijk maken om oude gewoonten te verbreken

Waarom is het belangrijk om het moeilijk te maken om oude gewoonten te verbreken? Oude gewoonten zijn moeilijk om te verbreken omdat ze diep verankerd zijn in ons denkpatroon en gedrag. Door het moeilijk te maken om deze gewoonten te verbreken, vergroot je de kans dat je je nieuwe gewoonten blijft volhouden.

Er zijn verschillende manieren om het moeilijk te maken om oude gewoonten te verbreken. Je kunt bijvoorbeeld je omgeving aanpassen door verleidingen te verwijderen of door het creëren van een ondersteunend netwerk van mensen die je kunnen helpen om op het goede spoor te blijven. Je kunt ook accountabiliteit instellen door bijvoorbeeld een contract te tekenen met jezelf of door het delen van je doelen met een vriend of familielid.

Het instellen van accountabiliteit kan je helpen om gemotiveerd te blijven om je nieuwe gewoonten vol te houden en om terug te vallen in oude gewoonten te voorkomen. Bijvoorbeeld, als je je doel hebt om elke dag te bewegen, kun je een vriend of familielid vragen om je te helpen om op het goede spoor te blijven en om je te helpen om je doel te behalen.

Hoe NLP je kan helpen om nieuwe gewoonten te vormen

NLP, of Neuro-Linguïstisch Programmeren, is een techniek die kan worden gebruikt om gedrag en denkpatronen te veranderen. NLP kan je helpen om beter te begrijpen hoe je denkt en hoe je gedrag wordt beïnvloed door je gedachten. Door NLP te gebruiken, kun je beter begrijpen hoe je nieuwe gewoonten kunt vormen en hoe je oude gewoonten kunt verbreken.

Er zijn verschillende NLP-technieken die je kunt gebruiken om nieuwe gewoonten te vormen. Een van deze technieken is het instellen van specifieke doelen. Door het stellen van specifieke doelen, kun je je richten op wat je precies wilt bereiken en kun je beter gerichte stappen zetten om daar te komen. Door je doelen specifiek te maken, kun je ook beter meten of je vooruitgang maakt en wat werkt en wat niet werkt voor jou.

Een andere NLP-techniek die je kunt gebruiken om nieuwe gewoonten te vormen, is het gebruiken van visualisaties. Door te visualiseren wat je wilt bereiken, kun je je doelen beter concreet maken en je motivatie verhogen om ernaar te werken. Bovendien kan visualisatie helpen om obstakels te overwinnen die je tegenkomt tijdens het proces van het vormen van nieuwe gewoonten.

Tot slot kan het gebruiken van affirmaties je helpen om positieve gewoonten te vormen. Affirmaties zijn positieve uitspraken die je herhaalt om je gedachten en gedrag te veranderen. Door affirmaties te gebruiken, kun je je onderbewustzijn trainen om positief te denken en om te geloven in je vermogen om nieuwe gewoonten te vormen.

Conclusie

Kun je nog een mooiere start voorstellen om meteen de concepten uit het boek "Atomic Habits" toe te passen om nieuwe, gezonde gewoonten te vormen die blijven plakken. We hebben gekeken naar hoe je kleine, specifieke doelen kunt stellen, hoe je het makkelijk kunt maken om te starten met een nieuwe gewoonte en hoe je het moeilijk kunt maken om oude gewoonten te verbreken. We hebben ook gezien hoe NLP je kan helpen om nieuwe gewoonten te vormen door het stellen van specifieke doelen, het gebruiken van visualisaties en het gebruiken van affirmaties.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om meer te weten te komen over hoe je nieuwe, gezonde gewoonten kunt vormen en hoe je oude gewoonten kunt verbreken. Als je nog meer wilt weten over hoe je nieuwe gewoonten kunt vormen en hoe je oude gewoonten kunt verbreken, raad ik je aan om het boek "Atomic Habits" te lezen of om meer te leren over NLP :-)

Het kan je echt helpen om gezonde gewoonten te vormen die voor altijd blijven plakken. Het heeft mij in elk geval geholpen om van 2023 een succesvol jaar te maken

Je kunt trouwens het boek gewoon op amazon kopen


Have Fun!


Eric

Over de schrijver
Reactie plaatsen