Hé, ik zie het weer zitten!
19 maart 2019 
3 min. leestijd

Hé, ik zie het weer zitten!

courage-roar_1Soms heb je van die perioden dat je het gewoon even niet meer ziet zitten. Meerdere negatieve dingen stapelen zich in een steeds sneller tempo op. en net als je denkt nu heb ik wel alles gehad wat ik me kan bedenken, wordt er aan de deur geklopt en wordt het volgende gepresenteerd….nee alles behalve dit! denk je dan, dit is de druppel. Werkelijk alles lijkt tegen te zitten, en je hebt er zo, bij wijze van spreken, geen zin meer in. Waarin we dan geen zin hebben laten we dan even rusten, want dit wil niet zeggen dat je er echt uit wilt stappen, maar meer dat het op deze manier niet gaat zoals je wilt.

En de situatie waar je geen grip op hebt bestaat dan uit meerdere dingen, niet alleen in je eigen leven gaan dingen niet zo als het hoort, of zoals je je het beste voelt. maar ook in het leven van de geliefde of van je gezin, of je ouders, of je broer, je zus, of je goede vrienden. En dat komt er dan nog eens boven op als de slagroom op het ijsje.

Hoe ga je hier mee om? De een zoekt zijn heil in drank, drugs of (buitenechtelijke) sex terwijl de ander de weg in slaat van super gezond eten, sappen, vitaminen, meditatie of sport. Vaak begint men heel positief en is in de veronderstelling dat het wel weg gaat, en dat andere tijden komen en morgen alles anders is……..en die morgens schijnen dat toch niet te komen….Heel teleurstellend maarrrr morgen weer een dag…..ellende…… Na een behoorlijke tijd in deze loop te zitten merk je ineens dat de koek echt op is, en er zelfs geen kruimels meer zijn.
Tot overmaat van ramp, de mensen om je heen hebben allemaal een mening, en weten het allemaal beter, en erger nog geven je ook nog eens kritiek en goed bedoelde adviezen over wat jij anders zou hebben moeten doen, of komen met hun veroordeling “ohohoh wat heb je een verkeerde beslissing genomen!, daar vinden wij allemaal wat van, nl dat je in weze een slecht mens bent, of lui”……pfffff Help me never to judge until I walk half a mile in other men’s mocassins ……..is wat er in mijn gedachten op komt.

Hoe ga je hier nou mee om, Hoe kan je deze cirkel toch doorbreken? In de NLP kennen wij de vooronderstellingen, “perceptie is projectie” wat eigenlijk inhoudt dat alles wat je meemaakt een product is van wat je zelf hebt gecreëerd. Vraag je zelf eens af, hoe heb ik deze situatie gecreëerd? Welke dingen speelden er allemaal die hebben geleid tot waar ik nu ben, en welke rol speel ik daar zelf in, wat was mijn gedrag? en hoe zou ik het anders willen zien? Waar kan ik wat aan veranderen, en waar niet? Hiermee haal je je zelf direct uit de gevolgzijde van het leven en neem je de controle weer terug. Weer zoiets uit NLP, cause > effect ( C>E )
Wat kan ik doen om mijzelf uit deze situatie te halen.
Schuif de emoties even opzij en kijk technisch naar wat er gebeurd is, ook naar je eigen gedrag, en wat je zou willen in de toekomst.

In de situatie hierboven, het punt waar je werkelijk de bodem lijkt te raken, is het belangrijk eerst jezelf te helpen, boven alles, en alle puntjes voor jezelf weer even op de i moet zetten, zonder last te hebben van alle emoties die door je heen lijken te vliegen. De veiligheidsinstructies in het vliegtuig zijn voor mij altijd de beste steun in de rug. Zorg eerst dat je zelf het zuurstof masker opzet voordat je een ander helpt, of het nu je kind is of niet!

Begin met controle over je eigen leven terug te nemen, ja dat kan! ik hoor je namelijk al zeggen dat wat een ander doet je niet onder controle hebt.  Nee dat klopt, maar je hebt wel de controle over hoe je er zelf mee omgaat! Blijf je jezelf in de slachtoffer rol gooien, dan zal met de bekende uitspraak perceptie is projectie, dat in die lijn ook geprojecteerd worden. Of haal je alle lessen uit deze gebeurtenissen en zorg je dat jezelf in de toekomst er baat bij zult hebben.

Voor hen die NLP gedaan hebben, is dit weer een leuk moment om de boeken open te slaan en weer even over zaken als oorzaak & gevolg en perceptie is projectie te lezen, en voor degenen die meer willen leren over welke lessen je zou kunnen leren…..ontdek de wereld van Time Line Therapy of IEMT! En leer hoe je negatieve emoties kunt elimineren en het weer ziet zitten.

Hasta luego!

Karin

Over de schrijver
Reactie plaatsen