Fake News over Corona !!!! You just love it
20 maart 2020 
in Blog
1 min. leestijd

Fake News over Corona !!!! You just love it

“Het corona virus is gemaakt door overheden”, “de overheid wil geld uitbannen”, “Het virus is gemaakt door een nieuwe wereldorde”. Complot theorieën of toch waarheid?

Het maakt eigenlijk niet uit zolang jouw brein maar een goede verklaring heeft gevonden voor de situatie. Onze brein is gek op betekenis zoeken en net als het virus zoekt het een “host to stick in”. In dit geval zoekt het naar overtuigingen die diep in je verborgen zitten en waar het de huidige situatie aan kan hangen. Zoiets als een jas en een kapstop. Eenmaal het haakje gevonden blijft het hangen.

Overtuigingen kleuren je gedachten. Als het ware zijn het filters die je gedachten een likje verf geven aan een saaie kamer. Gelukkig doet iedereen het en iedereen op zijn haar unieke wijze. Dus het je een diepgeworteld wantrouwen tegen de overheid zul je waarschijnlijk makkelijker kunnen aannemen dat de overheid een dubbele agenda heeft en kom je in opstand. Heel normaal, denk ik.

Maar waar komt die overtuiging vandaan en is de overtuiging wel gebaseerd op de juiste feiten.

Ken je dat verhaal van “je moet je hoofd niet boven het maaiveld steken” Vast wel. Het betekent zoiets dat als je bovengemiddeld presteert, je vaak wordt teruggefloten door je omgeving of je “even” normaal wil doen.

Ben je met zo’n diepgewortelde overtuiging opgegroeid dan ga je al snel geloven dat het beter is om gemiddeld te blijven.

Maar ken je dat verhaal ook van een klein dorpje in Frankrijk in 1721 waar een stelletje in het maaiveld ligt te rommelen? Dat stelletje wat iets vreselijks is overkomen en maar 1 het kon navertellen? Die “on top” hoorde iets ritselen in het maaiveld en stak zijn hoofd boven het maaiveld. En…woouuusssh….Hoofd eraf. Een fast & clean cut.

Dit is het waargebeurde verhaal van het hoofd boven het maaiveld steken.  Later bij de open haard vertelde opa een mooi verhaal. En opa had een dubbele agenda. Opa wilde zijn kinderen en klein kinderen iets leren. Doe maar normaal! Werk hard, boompje beestje en draag je steentje bij.

Dus in het kort zijn veel van je overtuigingen ontstaan door dit soort sterke verhalen. En ze zijn blijven plakken. Gewoon omdat je mentale immuunsysteem nog geen weerstand had opgebouwd tegen slechte adviezen en dubbele agenda’s.

Hoe leuk zou het zijn om in deze tijd je eigen overtuigingen over de wereld een te bekijken. Te vragen hoe je aan het idee bent gekomen. Is het echt waar of is het een sterk verhaal wat is blijven plakken. Het geeft je gegarandeerd een avond om te lachen over je eigen ideeën van de werkelijkheid.

Want dat is wat overtuigingen zijn. Niets anders dan ideeën over de werkelijkheid. NLP helpt je om overtuigingen makkelijker te doorbreken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen