Dromen waarmaken  is minder leuk dan dat ik dacht
17 maart 2019 
in Blog
4 min. leestijd

Dromen waarmaken is minder leuk dan dat ik dacht

Maak je droom werkelijkheid is nog niet zo makkelijk. Dromen is zo veilig. Je doet je ogen dicht en je droomt. Het fijne ervan is dat het je verplicht tot niets. Je droom tot werkelijkheid maken verplicht je tot alles. Althans zo voelt het. Immers je hebt zoveel te verliezen,  denk ik.

Dromen waarmakenDit jaar besloten we om onze droom, en eerlijk gezegd mijn droom werkelijkheid te gaan maken. Emigreren naar een ander land. Spanje. .. En daar begint het al. Mijn omgeving riep direct :”weet je wel hoe slecht de economie daar is?”, “je spreekt niet eens spaans”, “waar gaan jullie van leven”, “wat als het misgaat?”

En geloof me dit is maar een kleine bloemlezing van alles wat ons voor de voeten is geworpen. En ik kan je eerlijk bekennen dat het me mateloos irriteerde. De continu stroom van tegenwerpingen van allerlei mensen die zelf alleen maar lekker en comfortabel in hun eigen kleine beperkte cirkel rondlopen en nooit eens risico durven te nemen en ik die alles wil opgeven, de veiligheid voorbij op zoek naar nieuw avontuur. Als je emigreert dan durf je pas wat, puh!

Geen wonder dat deze gedachten me irriteerden, dit zou toch iedereen irriteren wanneer je in mijn schoenen zou staan, denk ik zo. Je gaat iets waanzinnigs doen en anderen geven dan direct hun kritiek. Het voelde voor mij als niet serieus genomen worden. En als ik dat voel dan zet ik alles op alles om “to proof them wrong”. Overigens bedacht ik me geen  moment dat deze zelfde mensen het beste met me voor hebben.

Al die stomme wijsheden

De laatste jaren kom je letterlijk overal wijsheden tegen dat je toch vooral je dromen moet waarmaken want elke dag dat je iets tegen je zin in doet of iets wat je een slecht gevoel geeft is niet de moeite waard. Ik ben inmiddels vele coaches, goeroes en anderen tegengekomen die er bij zweerden dat dit de sleutel zou zijn naar een beter leven. Gecombineerd met vooral veel voelen, zoeken naar je zelf, authentiek zijn zijn thema’s die ik het afgelopen jaar de revue heb zien passeren. En ik heb er allemaal van geleerd. Ik weet nu echt wel dat dromen waarmaken  de beste stap is om te maken. Dus SMART uit de kast, bedenken dat ik het leuk en Interessant genoeg vind en maak in een snel tempo mijn doel ISMART.  Plannetje uitwerken, vooral bedenken dat het authentiek moet blijven, dicht bij jezelf blijven Eric,  dicht bij je zelf blijven Eric.

Heerlijk, ik zit straks in Spanje. Cool! Hoe heerlijk is het ook  straks lekker op het strand te zitten, koffie te drinken op een terras, elke dag buiten eten……..En werken. Oeps,  even vergeten dat werken er ook nog bijhoort. Even rekenen…..hoeveel tijd besteed ik aan werk per dag…hmmmmmmm ongeveer 10 uur….ehhhh …eeehhhhh. …..wacht even….. ach wat maakt het toch uit. Je leeft dan nieuwe toch gewoon je droom….. En zo eindigde de discussie met mezelf.

En dan komt de realiteit van je droom omzetten in echte daden. Alles wat je in gedachten al eens een keer hebt gedaan, doe je nu echt. En…….het is nooit zoals je het hebt bedacht. Het is altijd net dat beetje anders. Maar ook frustratie, irritatie, teleurstelling en alle andere emoties zorgen ervoor dat ik dromen waarmaken minder leuk vind dan dat ik dacht. „Aha, je moet genieten van de reis naar je doel toe” heb ik vaker gehoord. „WTF???, hoe kun je nu genieten van de dingen die misgaan? Wat een idiote uitspraak. Kan alleen maar van iemand zijn die weinig in zijn leven heeft waargemaakt!” dacht ik.

Inspiratie tussendoor.

Waar ik in deze fase echt meer aan heb, wat mij de motivatie geeft om door te gaan is het gedicht wat ik jaren geleden tegen kwam:

When things go wrong, as they sometimes will,
When the road you’re trudging seems all uphill,
When the funds are low and the debts are high,
And you want to smile, but you have to sigh,
When care is pressing you down a bit,
Rest, if you must, but don’t you quit.

Life is queer with its twists and turns,
As every one of us sometimes learns,
And many a failure turns about,
When he might have won had he stuck it out;
Don’t give up though the pace seems slow–
You may succeed with another blow.

Often the goal is nearer than,
It seems to a faint and faltering man,
Often the struggler has given up,
When he might have captured the victor’s cup,
And he learned too late when the night slipped down,
How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out–
The silver tint of the clouds of doubt,
And you never can tell how close you are,
It may be near when it seems so far,
So stick to the fight when you’re hardest hit–
It’s when things seem worst that you must not quit.

– Author unknown – 

Het fijne van NLP geleerd hebben is dat het mij het gereedschap heeft gegeven om krachtige en interessante doelen te stellen voor mezelf en zo mijn leven richting te geven en voor dingen te doen die mij energie geven en mij tegelijkertijd krachtig gereedschap heeft gegeven om op een betere manier om te gaan met die sh.t. momenten die je van je doel afhouden, de twijfel die af en toe op komt zetten of je wel op het juiste spoor zit en de bagger emoties die je frequent voelt.

Met behulp van NLP kreeg ik het inzicht dat je ALLES te WINNEN hebt bij het realiseren van je droom. Want er is  één ding wat ik me op dit moment wederom realiseer. Dat ik zo ontzettend veel LEER van nieuwe situaties en LEER van mezelf en hoe goed het voelt nu we bijna bij de finish zijn en straks kan concluderen dat het allemaal de moeite waard is. Wat dan is er ruimte gekomen voor een nieuwe droom. KEEP DREAMING, KEEP GOING. 

You are never too old to set another goal or to dream a new dream. C.S.Lewis

Over de schrijver
roos
Door

roos

op 04 Mar 2014

Hoi eric Dank je voor je verhaal en voor het gedicht. Ik zit een klein beetje in zelfde soort schuitje. Ik heb vorig jaar november besloten dat ik een eigen praktijk voor kinderfysiotherapie ga beginnen. Niet dat een eigen praktijk mijn droom is, maar wel het werken met kinderen. Een dan het liefst op een manier dat bij mij past. Mijn vorige baas raadde het mij heel sterk af, omdat ik niet professioneel genoeg zou zijn. Mijn schoonmoeder zag alleen maar de risico's. Maar tot mijn verbazing waren mijn ouders en mijn man en mijn vrienden helemaal enthousiast. En wie praktijk beginnen is voor mij een enorme stap out of the box. Want ipv op de achtergrond te blijven, waar mijn comfort zone ligt, moet ik nu mezelf laten zien. Dit is leuk maar ook weer doodeng. Tot nu toe heb ik tig keer gezegd waar ben ik aan begonnen en ik stop ermee. Aangezien ik nooit iets heb opgegeven wat ik heel graag wil, ga ik elke keer toch weer door. En telkens een stapje voor stapje dichterbij mijn droom. Als alles mee zit ga ik over een maand beginnen met de praktijk. Ik heb een pand gevonden en weer gaan nu een maand verbouwen. Groetjes roos

Audrey
Door

Audrey

op 05 Mar 2014

Yep! Heel herkenbaar Eric! Toen m'n partner de mogelijkheid kreeg om z'n droom waar te kunnen maken op een mooi Bounty-eiland, waren de reacties van onze familie, vrienden en kennissen ook zeer gevarieerd. Gelukkig was ons gevoel om te emigreren zò sterk dat wij geen reden zagen om het niet te doen. Dit gevoel hield ons continue op de been en weerhield ons om te luisteren naar andermans negatieve uitspraken, angstprojecties en vooral al die ongevraagde adviezen. Zolang je maar geen roze bril opzet, je met beide benen op de grond blijft staan en je zo goed als mogelijk voorbereidt. "Go for it!" Het is in ieder geval een ervaring die niemand je meer kan afnemen.

Mireille
Door

Mireille

op 06 Mar 2014

Wie met beide benen op de grond blijft staan, komt niet ver.Loesje!

Reactie plaatsen