De mythen over emoties.
21 februari 2019 
in Blog
2 min. leestijd

De mythen over emoties.

Emoties, een kort woord met een krachtige inhoud en een evenzo krachtige boodschap op het moment dat je ze ervaart. Ook al zal niet iedereen een duidelijke definitie kunnen geven van wat een emotie is, iedereen zal wel direct weten wat je bedoelt. Je voelt ze immers dagelijks. Soms leuk, soms minder leuk, soms ronduit vervelend.

Er zal je vast wel eens verteld zijn dat je nu toch wel erg emotioneel reageert en je niet bij zinnen was. Sommigen van ons zijn jaren opgevoed dat je toch vooral sterk moet zijn en emoties een teken van zwakte zijn. Vooral mannen zouden toch eens moeten leren om hun emoties te tonen. Zomaar een greep uit bekende uitspraken over emoties.

Gegeven het feit dat het erg gebruikelijk is om onze eigen emoties te beoordelen en te benoemen, zijn er toch een behoorlijk aantal onware overtuigingen en mythen ontstaan over emoties. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende:

Bij elke situatie hoort een juiste manier van voelen.

Niet waar. Emoties zijn niet goed of fout, emoties zijn er. Emoties geven ons informatie over hoe we een bepaalde situatie beoordelen. Verschillende mensen, verschillende emoties, simpelweg gewoon omdat we allemaal andere overtuigingen hebben over ons zelf en over anderen en over hoe de wereld in elkaar steekt. Zelfs als twee mensen wel dezelfde emoties ervaren zal er een verschil zijn in de intensiteit van de emotie.

 

Als ik anderen mijn (negatieve)emoties toon, dan ben ik zwak.

Ook niet waar. Emoties zijn geen teken van zwakte. Iedereen ervaart op zijn tijd negatieve emoties en dat zou betekenen dat we allemaal zwak zijn. Dus het ervaren van negatieve emoties betekent simpelweg dat er iets dwars zit.

 

De emotie wordt heviger als ik er niet direct iets mee doe.

Niet waar. Een emotie en het daarbij behorende gevoel bereikt een piek en neemt dan weer af. Een enkele emotie duurt maximaal 90 seconden.

 

Negatieve emoties zijn slecht en destructief.

Nog een mythe die niet waar is. Het is niet de emotie die slecht of destructief is maar het gedrag wat er op volgt. Bv. Alcohol misbruik, obsessies, risico-vol gedrag en zelf verminking.

 

Alle emoties zijn spontaan, zonder enige reden.

Niet waar. Alle emoties hebben een reden en zijn het resultaat van onze perceptie over situaties.

 

Sommige emoties zijn volkomen nutteloos en idioot.

Wederom niet waar. Alle emoties geven ons waardevolle informatie dus zijn alle emoties erg nuttig. Ze helpen ons bij het bepalen wat we leuk en minder leuk vinden, ze helpen ons om effectief te communiceren (denk maar aan gezichtsuitdrukkingen) en ze zorgen ervoor dat we in actie komen.

 

Als anderen mijn gevoel misplaatst vinden dan moet ik het wel mis hebben.

Ook weer niet waar. Er zijn geen goede of foute emoties dus vanuit dat aspect kunnen emoties niet beoordeeld worden. Je gevoelens zijn jouw gevoelens onafhankelijk wat anderen daarvan zeggen. Onthoud dat elke individu een andere emotie kan ervaren als gevolg van dezelfde situatie.

 

Alle negatieve en pijn gevende emoties moet je negeren omdat ze onbelangrijk zijn.

Niet waar. Negatieve en pijn gevende emoties zijn erg belangrijk omdat ze in staat zijn om littekens achter te laten.

 

Als ik negatieve of pijn gevende emoties voel, betekent dat ik een slecht mens ben.

De laatste mythe die niet waar is. Emoties zijn niet een karakterkenmerk noch zijn ze gedrag, dus kunnen ze ons niet beschrijven als persoon. We ervaren allemaal wel eens dat soort emoties en we zijn niet allemaal slecht.

Zomaar wat om te overdenken.

Over de schrijver
Ruben
Door

Ruben

op 28 Feb 2012

Emoties werken als een GPS als het gaat om wat ik ervaar tijdens gebeurtenissen in elke willekeurige situatie. Ik ben zo blij dat ik voel.

Reactie plaatsen