De allereerste Let’s Talk avond met Michael Pilarczyk ging over succes en leiderschap
20 maart 2019 
in Blog
6 min. leestijd

De allereerste Let’s Talk avond met Michael Pilarczyk ging over succes en leiderschap

Vele goede reacties hebben we mogen ontvangen van de deelnemers.  Iedereen heeft er wel iets uit meegenomen. Voor sommigen was het echter bekende materie en zij hebben het ervaren als even lekker kennis opfrissen en voor anderen was het wel degelijk nieuw en een echte eye-opener.

Bottom line voor mij is dat je een doel in je leven moet hebben om het leven de richting te geven die je leven kleur geeft, en niet te lang te wachten op het juiste moment met het nemen van stappen om het uit te voeren. Dat deed ‘m voor mij!! Alle tips weet ik eigenlijk wel, veel nieuws is het voor mij niet. Of ik alle tips en het hele stappenplan ook in zijn geheel toepas …. ? Dat is een ander verhaal! Nee dus… en dat is waarschijnlijk herkenbaar voor velen! Gesneden koek maar het echt doen en toepassen is soms een ver van ons bed show!

Ook ik hoor mezelf weer zeggen:  “ik neem me voor dat vanaf morgen alles anders wordt…..en ja ik ga beginnen met mijn nieuwe plan…..

Als ik heel eerlijk ben “Nee dus….” Het is nu precies een week geleden en er is niets wezenlijks veranderd. En ja daar heb ik een hoop excuses voor waar ik me van bewust ben!

Terwijl ik hier over na denk, kijk ik een whatsupje van mijn Spaanse vriendinnetje van 19 jaar oud. “ Karin, wat ik je nu ga vertellen, daar word je heel gelukkig van!”

…mijn nieuwsgierigheid is direct getriggered en ik open het berichtje.

ik heb je hulp nodig, maar ooh Karin ik heb geweldig nieuws. Ik ga naar London ….en ik weet niet wanneer ik terug kom! Kan wel 6 maanden duren….of langer. Je zei toch altijd dat ik Engels moest leren, en in mogelijkheden moet denken?!…en ja je hebt gelijk! Ik ga het  leren in London, en ik ga daar ook werk vinden. Mijn vriendin die daar ook naar toe vertrokken is zegt dat het heel makkelijk is. Ik vertrek over een paar dagen, zou jij een ticket voor me willen boeken? Oh ja en maak je vooral geen zorgen…. no te preocupes”

uhhhh….denk ik…..dit gaat helemaal fout! WTF …wat gaat ze doen? Ze is nog maar 19 jaar, ze spreekt de taal niet, nog geen woord en ze heeft echt nog geen euro!….. Hoe ga ik haar vertellen dat ze het uit haar mooie hoofd moet laten….??!

Dat waren mijn allereerste gedachten. Alle beren en drempels zijn duidelijk zichtbaar op mijn netvlies…. Wie weet is het herkenbaar, hoe snel dit patroon van “drempels zien” en “beperkende overtuigingen” zich onbewust afspeelt!

Op dat soort momenten ben ik blij met mijn NLP opleiding want ik herken het meteen en kan dus actie nemen om mijn gedachten te veranderen!

De woorden van Michael komen weer in mijn gedachten.

Hoe tegenstrijdig is dit?!, bedenk ik me. We prediken het ene, iedereen knikt ja bekend,  en we doen het tegenovergestelde of doen niets. En we veroordelen anderen wanneer ze de tips niet opvolgen, en nu dus ook wanneer ze de tips wel opvolgen.

Mhhh dilemma….en heeeel verwarrend!

Ik hoor ’t Michael nog zeggen:

Als je in het probleem zit zie je geen uitweg, maar dit zijn leermomenten. Hoe ga je om met de problemen om er beter uit te komen? Wees niet bezig met het probleem, maar met de oplossing. Blijf niet hangen. Men denkt bezig te zijn met de oplossing maar dat is niet zo.

Oplossingen en doelen, dat is waar je mee bezig moet zijn.

Men is bezig met twijfel en angst, en durft (lang) niet te kiezen. dus maken ze altijd de verkeerde keuzes en daardoor wordt men onzeker.

Keuzes maken en beslissen, en doe het snel! Ga niet twijfelen! om te voorkomen dat je angstig wordt of gaat twijfelen, zorg dat je je goed voorbereidt

Voorbereiden is een pre, weet wat je doet en wees helder in je communicatie.”

En ja, mijn vriendinnetje zit in de problemen, in Spanje, waar ze woont, voelt ze de crisis, eigenlijk leeft ze de crisis. Waar de shoppingmalls uitpuilen van de rijen met mensen met overvolle winkelmandjes die ze willen afrekenen en waar geld geen probleem lijkt te zijn, weet haar familie niet hoe ze de maandelijkse huur moeten betalen, laat staan hoe ze de 3 maaltijden van de dag voor het gezin op tafel kunnen zetten. Vader en moeder zeer getalenteerd maar beide werkeloos, zonder uitkering, en waar ook alcohol en depressies volop aanwezig, met alle problemen en gezinsdrama’s die daar bij horen, met weinig tot geen hulp van de Spaanse overheid. In Spanje zijn de sociale voorzieningen net even iets anders dan in Nederland.

Zij zelf heeft door deze omstandigheden haar middelbare school niet af kunnen maken en een beroeps opleiding zit er ook al niet in. Geen geld, en niet los kunnen laten van de geweldige hechte familieband lijkt de eeuwige response op alle enigszins mogelijkheden die wel op haar pad kwamen. Ze ziet geen uitweg en blijft letterlijk al maanden vastgenageld op de bank stil zitten. Zonder dollen, wordt ze dagelijks rond 14 uur wakker….14 uur!! Dan ben ik bijna klaar met de dag 🙂 Tja kan ook de jeugd zijn, dat weet ik niet, maar gezond vind ik het niet!

Vandaar dat ze ook al maanden mijn ongevraagde advies krijgt, ga online Engels leren, doe iets en investeer in het enige wat je nu wel hebt.. “Tijd”!

Kijk naar de mogelijkheden die je wel hebt, en doe iets. onderneem iets! Blijf niet hangen op de bank, maar kom in actie! Maak een CV. Ga bij elke winkel langs en bestudeer wat deze winkel misschien nodig heeft en hoe jij daarin kunt bijdragen…Wat kan jij zelf doen?! Zonder crisis zal dit laatste hoogst waarschijnlijk een herkenbaar stukje tiener problematiek zijn!

ik moedig ze zo veel mogelijk aan maar het lijkt de bodemloze put moeiteloos in te gaan…..

Tot het moment van het whatsupje..

Ja ik kon het niet ontkennen, ze had zichzelf een doel gesteld, en bleef niet hangen in de circle of DOOM en het vooruitzicht van haar ouders en dorpsgenoten. Ze was duidelijk in haar communicatie, met focus.. Twijfel had ze ook niet, en een klein beetje nerveus over alles was ze wel, echter ze was vast besloten “ze gaat naar Londen”! en wel 6 februari….dat is al in een paar dagen!

 Ik dacht ja dat is wel leuk allemaal en om Michael’s metafoor ook nog maar even aan te halen  “als het huis in brand staan, zeg je ook niet het gaat vanzelf uit, blijf maar kalm, laten we even gaan bedenken wat we kunnen doen….NEE dan neem je direct actie!” En dat doet ze.

Maarrr, is ze wel goed voorbereid? Het huis staat nog niet helemaal in vuur en vlam, dus voor nadenken is toch nog wel een beetje tijd? toch??

Na een tot in de detail door mijzelf uitgevoerde sporen onderzoek, kan ik niet anders concluderen, dat ze de grote lijnen goed heeft voorbereid. Zelfs voor haar levensonderhoud daar heeft ze naar oplossingen gekeken. Het was een waanzinnig snel besluit en een wel overwogen beslissing. Niet zonder risico, dat dan wel niet, maar ik ben trots op haar, en zal haar natuurlijk steunen waar nodig, en besluit in ieder geval haar ticket terug alvast zeker te stellen en een reisverzekering af te sluiten.  Het blijkt maar weer dat snel beslissen je vooruit helpt anders dan het continu afwegen, wikken en wegen, onzeker voelen en stil te blijven staan.

Wat een voorbeeld en wat een dappere meid. Haar eerste trip naar het buitenland, waar de voertaal onbekend is, en voor het eerst in een vliegtuig, voor het eerst op eigen benen! Met als doel werk vinden en de taal leren. Ik weet zeker dat het gaat lukken!

Voordat ze vertrekt, laat ze me weten dat ze al die tijd aan mijn woorden heeft gedacht “Denk in mogelijkheden! Daar waar problemen zijn, zijn ook altijd oplossingen, kijk in de juiste richting!”

Blind vertrouwen hebben en geloof in jezelf, kansen pakken daar waar ze zijn, en actie nemen is nogmaals de boodschap. Dat je in je eigen land een achterstand op de arbeidsmarkt hebt omdat je je middelbare school niet hebt afgemaakt, maar dat je wel werk kunt vinden in een land waar je de taal niet spreekt, bewijst dat.

Dank je wel, voor dit prachtige voorbeeld van hoe alles wat door NLP opleiders, persoonlijke ontwikkelaars, coaches en andere grote sprekers vaak wordt gezegd, maar door velen nog niet altijd wordt gedaan en toegepast. En waar vaak onze drempels en beperkende overtuigingen leidend zijn voor onze acties.

Denk dus nog eens terug aan alle tips uit het stappenplan van Michael, die voor velen en ook voor mij bekend waren, en wat je ervan binnen 24 uur daadwerkelijk om kunt zetten in actie. En het daadwerkelijk toe te passen!

Wees nieuwsgierig, en als je een droom hebt, kom in actie. Focus, waar een wil is is een weg! En het uitdenken van een gedetailleerd “hoe” is niet altijd nodig om de eerste stappen te nemen!

Bon viaje cariña, soy orgullosa!

[social_sharing style=”style-9″ fb_like_url=”https://www.nlpacademie.nl/de-allereerste-lets-talk-avond-met-michael-pilarczyk-ging-over-succes-en-leiderschap/” fb_color=”light” fb_lang=”nl_NL” fb_text=”like” fb_button_text=”Share” tw_lang=”nl” tw_url=”https://www.nlpacademie.nl/de-allereerste-lets-talk-avond-met-michael-pilarczyk-ging-over-succes-en-leiderschap/” tw_button_text=”Share” g_url=”https://www.nlpacademie.nl/de-allereerste-lets-talk-avond-met-michael-pilarczyk-ging-over-succes-en-leiderschap/” g_lang=”nl” g_button_text=”Share” linkedin_lang=”en_US” alignment=”center”]

Over de schrijver
Reactie plaatsen