De 3 ultieme breintips om je training onvergetelijk te maken
15 juli 2023 
in NLP
2 min. leestijd

De 3 ultieme breintips om je training onvergetelijk te maken

Als trainer sta je voor de uitdaging om nieuwe kennis en inzichten over te brengen aan je cursisten. Maar hoe zorg je ervoor dat ze de stof ook écht onthouden en in de praktijk gaan toepassen? Daarvoor is begrip van de werking van het brein onmisbaar.

Ons brein leert en onthoudt namelijk niet zomaar alles wat we horen of zien. Of iets beklijft hangt af van heel specifieke factoren. Als trainer moet je dus rekening houden met de beperkingen én mogelijkheden van het menselijk brein.

Gelukkig weten we steeds meer over hoe ons brein informatie verwerkt en opslaat. Met de juiste breintechnieken help je je cursisten dus om het geleerde daadwerkelijk eigen te maken en toe te passen.

In deze blog deel ik drie krachtige breintips voor trainers die ik in mijn eigen trainingen met veel succes toepas. Deze tips helpen je om:

 • De aandacht en betrokkenheid vast te houden
 • Informatie diep te verankeren voor de lange termijn
 • Te zorgen dat kennis beklijft en niet meteen vergeten wordt

Kortom, met deze bewezen brein strategieën maak je complexere leerstof toegankelijk en boeiend. Je trainingen worden een stuk effectiever! Lees snel verder voor de 3 ultieme tips.

1. Zet ze in beweging 

Het menselijk brein is niet gemaakt om urenlang stil te zitten. Al na 20 minuten concentratie zakken de energie en focus weg. Om dit te voorkomen is regelmatige beweging cruciaal.

Zorg voor actieve werkvormen waarbij cursisten door de ruimte lopen, zoals:

 • Energizers en rekoefeningen tussendoor
 • Kennisquiz met antwoorden in de zaal verstopt
 • Rollenspellen waarbij ze opstaan

Varieer niet alleen zittend en staand, maar ook individueel en in groepjes. Zo blijft de doorbloeding op gang en het brein geactiveerd. Een wandeling buiten kan ook wonderen doen om de boel weer op te frissen.

Laat ze bijvoorbeeld 5 minuten rondlopen terwijl ze de kernpunten herhalen met een partner. Of doe een korte quiz waarbij ze door het lokaal moeten bewegen. De doorbloeding neemt toe, het zuurstofniveau stijgt en neurotransmitters als dopamine en serotonine komen vrij. Hierdoor daalt de stress en stijgt de motivatie om te leren weer.


2. Trigger de emoties

Onthoud dit: emotie is de sleutel tot leren. Informatie die gepaard gaat met een emotionele lading wordt veel dieper verankerd in ons brein. Evolutionair gezien zijn emoties verbonden met overleving. Kennis met een sterke emotie erachter blijft dus beter plakken.

Zorg in je training voor een afwisseling van emoties om zoveel mogelijk 'haakjes' te creëren: vertel persoonlijke verhalen, gebruik humor, confronteer stevige overtuigingen, laat ze succeservaringen opdoen. Positieve emoties als plezier, trots en nieuwsgierigheid stimuleren de dopamine-productie en maken leren leuker.

Zorg daarom voor een rollercoaster van emoties:

 • Persoonlijke verhalen met emotie en humor
 • Prikkelende vragen, controversiële stellingen
 • Afwisseling van spannende en ontspannende werkvormen
 • Visuele en auditieve prikkels (muziek, film)

Door emoties te triggeren, activeer je het limbische systeem en blijft de stof veel beter hangen. Verveel je cursisten nooit!


3. Repeteer, repeteer, repeteer

Repetitio est mater studiorum - herhaling is de moeder van alle studie. Onthoud dit LATIJNSE spreekwoord en pas het toe! Om kennis echt te verankeren zijn herhaling en oefening essentieel. Het brein heeft tijd nodig om nieuwe verbindingen te smeden.

Bouw daarom regelmatig repetitie in:

 • Laat oefeningen en werkvormen vaker terugkomen
 • Kom terug op eerder behandelde stof
 • Vat samen, herhaal de kernpunten
 • Gebruik memory cues, ezelsbruggetjes

Ook al zuchten cursisten dat ze het nu wel weten, blijf toch herhalen. Hoe vaker ze de stof verwerken, hoe beter het beklijft. Met deze tips benut je de kracht van je brein optimaal!

Klaar om je passie voor NLP om te zetten in impact? 

De NLP Trainers Training van de NLP Academie geeft je alles in huis om professioneel aan de slag te gaan als gecertificeerd NLP trainer. In slechts 16 dagen ontwikkel je je tot een trainer die groepen kan boeien, motiveren en blijvende verandering teweeg kan brengen.

Wil jij je talent voor NLP inzetten om anderen te inspireren? Meld je dan nu aan voor deze unieke NLP trainers training.

DAY ONE starts wanneer jij dat wilt. Grijp nu je kans en schrijf je in voor de NLP Trainers Training bij NLP Academie!

Over de schrijver