Communicatie met het onderbewuste
14 februari 2019 
in Blog
3 min. leestijd

Communicatie met het onderbewuste


Je zult vast wel eens hebben gezien dat iemands lichaamshouding en gebaren niet in overeenstemming waren met de woorden die iemand uitsprak. Niet congruent noemen we dat. Echter sommigen vinden het vreemd dat je dit tegelijkertijd kunt. Spreken en een tegenstrijdige lichaamshouding aannemen en de woorden ontkrachten door gebaren die iets anders aangeven

Als je aan dezelfde mensen vraagt of ze zich bewust waren van de gebaren die ze maakten en de lichaamshouding die ze aannamen is het standaard antwoord:”he? Nee ik was het niet me bewust.” Dit betekent dat deze signalen wel uit het onderbewuste moeten komen en klaarblijkelijk het onderbewuste van iemand dus ook communiceert. En nu je dit weet kun jij als meester communicator hier gebruik van maken door direct met het onderbewuste van iemand te communiceren zodat je nog krachtigere verbondenheid voelt met iemand, iemand kunt helpen met gewenste veranderingen en andere waardevolle dingen.
Een beetje NLP gaat tegenwoordig uit van het principe dat het onderbewuste communiceert door non-verbale signalen zoals handgebaren, het optrekken van een wenkbrauw of misschien door een minuscule beweging van een vinger. Het is dan ook om deze reden dat ik je uitdaag om vanaf vandaag meer aandacht te schenken aan de non-verbale communicatie van iemand en dan met name gebaren en jezelf te volgende vragen te stellen:

– Welke gebaren komen vanuit het onderbewuste?
– Ik vraag me af wat dit gebaar betekent? Wat beelden ze uit?

Onze handen spreken boekdelen.

Voordat kinderen überhaupt maar een woord kunnen spreken, beginnen ze langzaam maar zeker te praten zonder woorden en met gebaren. Wist je dat gebaren van nature symbolisch zijn en betekenis hebben zoals woorden dit ook zijn en hebben. Zoals we aan het woord leeuw de betekenis gekoppeld hebben van een landdier op vier poten en lijkt op een grote kat en zoals we aan het woord rennen de betekenis hebben gekoppeld van een fysieke activiteit. Zo hebben gebaren ook betekenis en staan ze ergens voor.

“Maar waar staan ze dan voor?” hoor ik je vragen

Het hangt ervan af.
De betekenis van gebaren varieert van universeel bepaald (zoals de instinctieve lichaamshouding die iemand aanneemt die zich wil beschermen tegen iets wat dreigt op hem/haar te vallen door de armen en handen boven het hoofd te houden) tot cultureel bepaald (zoals de vele handgebaren van boze chauffeurs in het verkeer) tot aan de gebaren van de mensen die druk in gesprek zijn met elkaar en de onbewuste gebaren die jij maakt in een gesprek.

Zie en luister naar wat mensen letterlijk willen vertellen
Geest en lichaam vormen een systeem en door goed op te letten en te kijken naar de gebaren en bewegingen die mensen maken en te luisteren wat mensen letterlijk zeggen kun je de structuur ontdekken hoe mensen over dingen denken. Neem letterlijk wat mensen zeggen en doen en je krijgt waardevolle informatie over hetgeen zich in hen afspeelt. Kijk eens naar de volgende voorbeelden.

“Ik zou echt graag willen stoppen met roken maar er is iets wat me tegenhoud (houd zijn handen voor zijn borst alsof hij tegen een dichte deur duwt.)”;
“Ik wil vooruit maar ik moet eerst dingen uit het verleden los laten (linkerhand gebald als een vuist alsof zij iets vasthoud)”
“Aan de ene kant wil ik een andere baan (een gebaar makend met de rechterhand) en aan de andere kant vind ik het hebben van een baan in deze tijd wel erg prettig (een gebaar makend met de linkerhand).”

Zoals ik al eerder aanhaalde zijn de meeste mensen zich niet bewust van de gebaren die ze met hun handen maken of de handgebaren van anderen. Je kunt deze gebaren dan ook het beste typeren als gebaren die direct uit ons onderbewuste komen.

Een directe verbinding met het onderbewuste
Het bovenstaand biedt je een verbazingwekkende mogelijkheid!!. Omdat de gebaren rechtstreeks uit ons onderbewuste komen kun je deze als het ware “lenen” en direct met het onderbewuste van iemand anders communiceren door zelf ook deze gebaren te maken. Dit geeft vaak en snel een gevoel van verbinding. Alsof je iemand al jaren kent. En omdat deze gebaren vaak onbewust worden uitgevoerd zal de ander deze vaak niet opmerken wanneer je ze even “leent”

Wanneer ik NLP trainingen geef maak ik hier veelvuldig gebruik van en wanneer ik na afloop vraag aan cursisten vraag of ze dit opgevallen, vertelt 95% dat ze dat niet is opgevallen. Zo zie je dat de kans dat iemand het merkt uitermate klein is.
Zolang je deze techniek met respect voor de ander gebruikt maak je snel contact met mensen. En dat is soms erg handig.

Over de schrijver
Jos van Diggelen
Door

Jos van Diggelen

op 09 Feb 2011

Welke gebaren gebruik jezelf dan in de training die niet opvallen?

admin
Door

admin

op 09 Feb 2011

Hoi Jos,Leuke vraag stel je en doet me meteen denken aan mijn volgende onderwerp.Ik maak bijvoorbeeld vaak gebruik van de gebaren en houdingen gebaseerd op de Satir categorieën met als doel om de energie in de ruimte te beïnvloeden.Groet Eric

Jos van Diggelen
Door

Jos van Diggelen

op 09 Feb 2011

Hoi Eric,Ik ben benieuwd, ik heb hier nog weinig info over gehad in de practioner die ik op dit moment volg. Vind het moeilijk om concrete info te vinden over handgebaren en lichaamstaal op onbewust niveau (om bewust te gebruiken).Groeten, Jos

Reactie plaatsen