Coachen met het veld
06 juni 2022 
in NLP
3 min. leestijd

Coachen met het veld

Uit het gesprek bleek dat ze coach was.  En er zijn nogal wat coaches die op een of andere manier zijn gaan geloven dat er zoiets bestaat als een “veld” Een verenigd veld, een energetisch veld, een onzichtbaar veld. In ieder geval een veld wat iets lijkt te doen of waar iets in zit.

Nu kan ik persoonlijk niet zoveel zeggen over “het veld”. Misschien is het er, misschien is het er niet. Wie zal het zeggen. Immers geldt niet :”wat onzichtbaar is, bestaat niet”. Zuurstof kun je ook niet zien maar gelukkig is het er wel.

Dus het gaat niet om of je geloofd in een veld maar het gaat om je lot in handen te leggen in iets waarvan je onmogelijk kunt zeggen of dat wel mogelijk is.  Als het veld je geeft waarom je vraagt dan is het goed, als het veld je niet geeft wat je wilt dan is het niet goed.

Maar hier wringt nu net de schoen. Ik geloof heilig dat alles wat je in je leven gebeurt voor het grootste deel een creatie is van jezelf en een optelsom is van alle beslissingen die je in je leven hebt genomen. Dus in mijn optiek ben je ook altijd op de juiste plaats. Immers al je beslissingen hebben geleid tot het moment waar je nu bent. Natuurlijk kan het zo zijn dat het niet de plek die je nu het meest leuk vindt maar je bent er wel. En met een reden. De reden is: juist jij!

Stel je voor dat je nu je eigen verantwoordelijkheid weggeeft aan het veld. Het veld werkte niet mee dus jammer dan. Het roept bij mij een soort gedachte op aan mensen die weinig verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en onder het mom van het veld rechtvaardigen waar ze zijn.

Iemand moet ze dat geleerd hebben. Iemand moet ze het ooit verteld hebben dat er een veld zou zijn die problemen oplost, kleiner maakt en als het niet wordt opgelost het veld een andere lotsbestemming voor je in petto heeft. Hier kan dan ook je verantwoordelijkheid stoppen. En dat is klinklare onzin. Iemand heeft dus onbedoeld iemand krachtelozer gemaakt dan de bedoeling door anderen te laten geloven. Dat is letterlijk wat het is. Het is een handigheidje wat goeroes nogal eens gebruiken. Laten geloven en als het nog niet werkt, verkondigen dat je kennis over het veld nog niet toereikend is en dat je nog een extra sessie nodig hebt.

Hoe je wereld bekijkt, is een projectie van je eigen innerlijke wereld en niet van het veld

Beter is om anderen te leren dat jouw wereld en hoe je naar de wereld kijkt, een projectie is van je eigen innerlijke wereld en dat je zelf in staat bent om je innerlijke wereld te veranderen.
En als je eenmaal weet dat die innerlijke wereld kunt veranderen en aan de basis staat van alles wat je in je leven bereikt hebt en nog gaat bereiken, is de sky de limit. En als het mis gaat, ligt dat aan jou en als het goed gaat ligt dat ook aan jou. Zo kun je genieten van al je successen en kun je van falen pas echt leren.  En dan is de uitspraak :”falen bestaat niet, je krijgt alleen feedback” pas echt zinnig.

Bijkomstig voordeel: Je hebt dan gelijk ook geen goeroes meer nodig die je vertellen hoe je moet leven en hoe zij geweldige resultaten hebben gerealiseerd en je wijs proberen te maken dat jij dat ook voor elkaar kunt krijgen onder het mom: Wat een ander kan, kun jij ook bereiken” Meestal de grootste onzin uit persoonlijk ontwikkelingsland.

In NLP gaat we hier gelukkig een stuk praktischer mee om. Je gaat uit van eigen verantwoording en dat de verandering die je wilt doormaken in je leven vooral een proces is waar je zelf aan de basis staat en waar de vooruitgang ook geheel jouw succes is.

Een NLP opleiding geeft je allerlei handige en praktische tools om je leven een stuk aangenamer te maken en vooral vooruit te gaan in plaats van te blijven hangen in oude en negatieve gedachten en hier iets wat buiten jezelf staat verantwoordelijk voor te maken.

Have fun!

Over de schrijver
Reactie plaatsen