Wat als een NLP opleiding je €1000.000 zou opleveren? Zou je het doen?
08 april 2017 
3 min. leestijd

Wat als een NLP opleiding je €1000.000 zou opleveren? Zou je het doen?

Te duur! Hou toch op!!

Soms ben ik volledig verbaasd als mensen vragen waarom een 18 daagse NLP Practitioner zo duur is. Ok, eerlijk is eerlijk. Het hang natuurlijk van je inkomen af met welke maatstaf je meet, dat snap ik. Maar kijkende naar de ervaringen van anderen is een investering in NLP so “solid as a rock”.  Het is waardevast, ook in crisistijd en niemand kan het van je afpakken ook dreigt iedereen je alles af te nemen. Nieuwsgierig? Laat ik het je uitleggen.

Voordat ik het je ga uitleggen, moeten we twee aannames maken over tijd. Tijd die je besteed aan je werk en in euro’s is uit te drukken. Laten we dat voor het gemak op €20 euro per uur zetten. De andere tijd is de emotietijd. De emotietijd is de tijd die je besteedt aan slecht voelende emoties. Deze is wel hoger dan €20 euro per uur want die slecht voelende emoties zorgen voor stress en spanning en dus economisch gezien voor een verkorting van de levensduur. Juist, jouw levensduur en ik vermoed dat die tijd je iets meer waard is. Aan de andere kant wil ik niet overdrijven dus laten we dit uurtarief op €25 zetten.

Ok, nu de uitleg. Wat ik je ga uitleggen is wat de waarde is van een 16-daagse NLP Practitioner aan de hand van de leerblokken en daarna ga ik vertellen wat die zelfde NLP Practitioner kost in euro’s. Ben je klaar?

Blok 1: Communicatie begint bij inleving in de ander.

In dit blok leer hoe belangrijk inleving in het model van de wereld van de ander is wanneer het gaat om effectieve communicatie. Het resultaat is dat je beter en effectiever met anderen gaat communiceren. Nog beter dan je al deed met de mensen die hetzelfde doen als jij maar ook met de mensen die niet bij je passen, die je irritatie opleveren en je veelvuldig boos maken. Stel je voor dat je dit helemaal niet meer zo hebben en sneller met mensen kunt samenwerken waar je voorheen met moeite door dezelfde deur kon. ? Wat zou het je opleveren? Ik schat het in op 10 minuten werktijd per dag en 10 minuten emotietijd. Dus een besparing van 10/60*€20 en 10/60*25 of respectievelijk €3,33 en €4,17 per dag, samen €7,50 Dat is per jaar 260 (werkdagen) *€7.50 = €1950. Stel je moet nog 20 jaar werken dan is de waarde 20 *€1950 = €39.000.

Voor het gemak heb ik de tijd die verspilt met moeizame communicatie in privétijd even buiten beschouwing gelaten.

Dus zelfs als je alleen het eerste blok zou volgen, drie dagen, is de investering al meer dan de moeite waard.

Blok 2: Communicatie en meer.

Je leert in dit blok de fijne kneepjes van communicatie en je krijgt twee modellen aangereikt. Eén die je vaardigheid vergroot om problemen haarscherp helder te krijgen en één model om overtuigender over te komen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik alleen de eerste inschatten als het gaat om tijd. De tijd die ik bespaarde om problemen helder te krijgen en geen oplossingen te bedenken voor niet bestaande problemen was ongeveer 40 uur per jaar. Niet zo schokkend, denk ik. Maar de tijd die ik bespaarde om met dat zelfde model minder communicatie stoornissen te hebben, leverde me zeker een uur per dag op en een een half uur emotietijd. Ik hoefde me niet meer te storen aan miscommunicatie. Dus de waarde hiervan is €20  + 12,50 = €37,50 per dag = €9.750 = €195.000 voor 20 jaar nog te werken.

Dat andere model wat je leert, het Milton model, kun je inzetten in verkoop. En dan bedoel ik niet alleen verkopen van goederen of diensten maar ook verkopen van standpunten, overtuigingen en nieuwe ideeën. Tja koppel hier maar een waarde aan. Dat kan variëren van €5000 per jaar tot €50.000 per jaar. Of misschien meer. Dus €100.000 tot €1.000.000 voor 20 jaar nog te werken

Dus Blok 1 en 2 volgen kan je tussen de €234.000 tot €1.039.000 opleveren.

Blok 3: Emotie management. Hoe je emotie gebruikt voor beïnvloeding

Deze is makkelijk. Je voelt vaker lekker voelende emoties en minder slecht voelende emoties. En je kunt met behulp van emoties anderen beïnvloeden om ze tot grootse prestaties te laten komen. Een goed presterend team is goud waard. OK, 10 minuten emotietijd per dag. Dus €4,17 per dag * 365 * 20 = €30.441,-

Weet je ik stop ermee, want het is makkelijk om de waarde van een NLP Practitioner aan te tonen en tot de conclusie te komen dat de investering van €2590 absoluut de moeite waard is.
Stel je voor dat je die investering mag doen en dat bovenstaande bedragen een garantie zijn. Zou je het dan doen? Natuurlijk!! Het is een absolute no-brainer. Toch!

Die garantie? Die garantie ben jij, overigens 🙂

Nog 1 ding.

Het gaat niet allemaal over geld. Dat is maar 1 aspect. Het gaat, misschien wel belangrijker, om persoonlijke ontwikkeling. Je wordt beter, scherper, mooier en authentieker. Dat alleen al, is volgens mij niet in waarde uit te drukken.

Hasta Pronto!

Over de schrijver
Reactie plaatsen