Als negatieve mensen je te veel worden.
19 februari 2019 
2 min. leestijd

Als negatieve mensen je te veel worden.

Er zijn weinig mensen die ze niet kennen hoewel ik vermoed dat diezelfde weinige mensen die ze niet kennen ze stiekem toch ook kennen. Anderen die altijd negatief zijn, altijd klagen over  van alles en nog wat, nooit is iets goed, altijd kan alles beter. Vijf minuten en dan wegwezen is nog uit te houden maar wanneer je langer wordt blootgesteld aan negativisme merk je al snel dat je zelf ook geïrriteerd en vermoeid raakt. Je gedachten beginnen negatief te worden. Het lijkt besmettelijk. Maar wat doe je er nu aan terwijl je tegelijkertijd respectvol met de ander wil blijven omgaan? Een aantal tips kunnen je verder helpen.

Haak handig in op waar de ander over klaagt.

Dit is misschien nog wel de meest snelle manier. Je doet waarschijnlijk je zelf er een plezier mee en de ander. Het is gebaseerd op de het eeuwenoude principe van eerst meebuigen met de ander voordat je de ander laat meebuigen met jou. Klaag gerust een minuut of wat mee om de ander het gevoel te geven dat je één en al oor bent om dan toe te slaan.  Op het juiste moment haak je handig in op wat de ander zegt om het gesprek over te nemen en te vertellen over de leuke dingen die jij allemaal meemaakt. Het gesprek heeft zojuist een positieve wending gekregen en wanneer jij enthousiast raakt, zal je merken dat de ander dit vaak ook doet. Natuurlijk kun je wel gewoon luisteren als er echt iets te klagen valt. Immers een luisterend oor voor iemand in nood is een dankbaar moment en helpt iemand om stoom af te blazen en beter met een situatie om te gaan.

Onderbreek het patroon

Maak een grapje, barst in lachten of in huilen van het lachen uit, gooi koffie om, doe alles wat de ander uit zijn negatieve staat haalt en in een positieve staat brengt. Gedrag en denken is voor een groot deel afhankelijk van de staat waarin we verkeren. Als de staat negatief is, zullen gedachten patronen vaak ook negatief zijn. Als de staat positief is, zullen gedachten patronen vaak positief zijn.

Doe als zij.

Doe als zij in de letterlijke zin en klaag naar hartelust mee net zolang dat het de ander opvalt dat je wel erg negatief bent en het tijd is om het misschien over wat meer positievere dingen te hebben. Les die ik leerde is dat je hier soms wel erg veel geduld voor moet hebben, maar het werkt.

Een paar simpele tips over wat je kunt doen als je in het gezelschap bent van negatieve mensen. Echter de “one million dollar” tip is om zelf in de meest positieve stemming te blijven die je mogelijkerwijs maar kunt hebben en als je deze niet hebt dan vooral toch te doen alsof. Een sterke positieve stemming werkt als een rode lap op een deken. De ander moet uiteindelijk wel mee en jij blijft je goed voelen. Dus waar wacht je op? Sta op, loop en laat je mondhoeken van oor tot oor krullen. Dat heet een brede glimlach en dan ben je op je mooist en wedden dat de ander je niet kan weerstaan om toch vooral ook zelf te glimlachen. En dat is nu precies wat je wilt, toch?

 

Over de schrijver