10 handige tips bij het kiezen van het juiste NLP instituut
26 september 2018 
in Blog
2 min. leestijd

10 handige tips bij het kiezen van het juiste NLP instituut

Er zijn zoveel NLP instituten dat je soms best wel even wat tips kunt gebruiken. Dus hier zijn 10 handige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste NLP instituut.

Tip 1 Bepaal voor jezelf wat je specifiek wilt gaan leren
Ga je de NLP opleiding gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling of meer beroepsmatig? Bepaal voor jezelf specifiek wat je wilt leren en zoek naar de opleiding die je dat kan geven.

Tip 2: Maak altijd een persoonlijke afspraak met de trainer(s)
Voel of je een klik hebt met de trainer(s). Kan hij of zij je dichter bij je doel brengen.

Tip 3: Check of het instituut is aangesloten bij een officiële certificeringsinstelling
Je kunt kijken naar de NVNLP, ABNLP, ITA, IA-NLP en the Society of NLP. Let op aansluiting bij de CRKBO zegt niets over de kwaliteit. Het zegt of het instituut BTW vrijstelling mag toepassen.

Tip 4: Vraag naar de insteek van het instituut
De één zoekt de grenzen van spiritualiteit op, de ander heeft de zakdoekjes op tafel staat en maakt er een soort groepstherapie van. De één is meer theoretisch, de ander kiest voor een praktische benadering. Vraag er gewoon zodat je zeker weet dat het instituut bij je past.

Tip 5: Kies voor ervaren NLP trainers
Vraag naar de ervaring van de trainers. Hoe lang geven ze al NLP training? Hoe lang doen ze al NLP? Ervaring met de resultaten van NLP en ervaring in het geven van training zijn belangrijke peilers bij de beoordeling van het juiste instituut.

Tip 6: Kies de groepsgrootte die bij je past.
NLP gaat o.a. over communicatie en effectiever leren communiceren doe je bij voorkeur in een grotere groep. Ook voor kleinere groepen valt iets te zeggen. Het is waar je het best in thuis voelt. Let op voor instituten die kleinere groepen als argument aanvoeren voor persoonlijke aandacht. Deze hebben voor je bedacht dat dit standaard goed voor je is maar hebben nog niet naar jouw wensen gekeken.

Tip 7: Check of er andere onderdelen in de NLP opleiding zijn verwerkt.
Sommige instituten bieden extra onderdelen, zoals familieopstellingen, transactionele analyse, hypnose, of coaching.  Het kan een mooie aanvulling zijn of niet, zolang als het bij je wensen past.

Tip 8: Dichtbij is soms ver weg!
Kies voor een opleider die bij je past. Je ontwikkeling mag best wel wat moeite en inspanning kosten. Daarom is kiezen voor een opleiding omdat deze dichtbij is, niet altijd de beste keuze.

Tip 9: Vraag of je contact op mag nemen met oud cursisten.
Heeft het instituut ervaringen van cursisten beschikbaar? Kun je deze ergens lezen en is het mogelijk contact met oud-cursisten te zoeken? Het kan je handige en persoonlijke informatie geven.

Tip 10: Let op prijs/aantal dagen
Om de prijs van een NLP opleiding goed te beoordelen, kun je beter kijken naar prijs/aantal dagen dan naar de totale prijs. Over het algemeen krijg je meer inhoud in een langere opleiding dus meer waarde. Een prijs van €2500 voor 7 dagen betekent €357 per dag. Een prijs van €3000 voor 16 dagen betekent €187,50 per dag. Let op: Een 7-daagse training kan ook erg goed zijn alleen je leert gewoon weg minder inhoud. Dus lengte en prijs zeggen afzonderlijk erg weinig.

Over de schrijver
Reactie plaatsen