Zelfvertrouwen is geen gave, maar een vaardigheid. Ontdek hoe NLP helpt.
09 januari 2025 
5 min. leestijd

Zelfvertrouwen is geen gave, maar een vaardigheid. Ontdek hoe NLP helpt.

Stel je voor: je staat op het punt om een presentatie te geven, of je hebt een belangrijk gesprek waarin je jezelf moet laten zien. Je weet dat je de kennis hebt, dat je het kunt, maar toch voel je die knoop in je maag. Je handen worden klam, je hartslag versnelt en je voelt je opeens onzeker. Je bent niet de enige.

Veel mensen denken dat zelfvertrouwen een gave is – iets dat je hebt of niet hebt. Maar wat als ik je vertel dat zelfvertrouwen eigenlijk een vaardigheid is? Iets dat je kunt trainen en ontwikkelen, net zoals leren fietsen of koken. Met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) krijg je praktische tools om je zelfvertrouwen te versterken. En met onze 30 dagen challenge krijgt jouw zelfvertrouwen direct een boost! Klaar om te ontdekken hoe?


Wat is zelfvertrouwen echt?

Zelfvertrouwen wordt vaak gezien als het ontbreken van angst, maar dat is een misvatting. Zelfvertrouwen is niet dat je geen angst hebt, maar dat je ondanks de angst actie onderneemt. Het is de vaardigheid om te handelen, zelfs als je je onzeker voelt.

Denk aan een eerste keer autorijden. Je was waarschijnlijk zenuwachtig, maar door te oefenen kreeg je vertrouwen in je vaardigheden. Hetzelfde geldt voor sollicitaties, presentaties of sociale situaties. Door herhaling en het aanpassen van je interne dialoog kun je je zelfvertrouwen vergroten.

Praktisch voorbeeld: Stel, je zit in een vergadering en hebt een goed idee. Maar in plaats van het te delen, denk je: “Wat als het stom klinkt?” Je houdt je mond. NLP leert je die gedachte om te buigen naar: “Wat als mijn idee het verschil maakt?” Die kleine verschuiving kan een wereld van verschil maken.


Waarom denken we dat zelfvertrouwen aangeboren is?

Zelfvertrouwen wordt vaak gezien als iets dat je van nature hebt. “Hij is altijd al zo zeker van zichzelf geweest,” zeggen mensen dan. Maar de waarheid is dat veel van die zelfverzekerde mensen hun zelfvertrouwen hebben opgebouwd door ervaringen en oefening.

De maatschappij speelt hierin een grote rol. Van jongs af aan leren we dat je goed moet presteren om waardering te krijgen. We horen zinnen als: “Je bent zo slim!” of “Je bent een natuurtalent!” Dit versterkt de overtuiging dat je bepaalde eigenschappen moet hebben om succesvol te zijn. Maar wat als we leren dat vaardigheden en groei belangrijker zijn dan aangeboren talent?

Vraag: Durf jij in een vergadering je mening te geven, zelfs als je weet dat anderen anders denken? Voel je je comfortabel om feedback te vragen na een sollicitatiegesprek? Zo niet, dan kun je hier met NLP aan werken.


NLP als sleutel tot meer zelfvertrouwen

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methode die zich richt op het begrijpen en sturen van je gedachten, emoties en gedrag. Met NLP leer je hoe je je interne dialoog kunt verbeteren, beperkende overtuigingen kunt doorbreken en meer controle krijgt over je gemoedstoestand.

Een belangrijk onderdeel van NLP is state management. Dit betekent dat je leert hoe je je stemming kunt beïnvloeden, zodat je jezelf in een krachtige, zelfverzekerde staat kunt brengen wanneer dat nodig is. Je kunt nog zoveel positieve gedachtes hebben, maar als je niet de staat van zelfvertrouwen ervaart, levert het niet genoeg op.

Praktisch voorbeeld: Stel je voor dat je voor een sollicitatiegesprek staat. In plaats van te denken: “Ik ben vast niet goed genoeg,” zeg je tegen jezelf: “Ik heb waardevolle vaardigheden die dit bedrijf nodig heeft.” NLP helpt je om die gedachte daadwerkelijk te geloven en uit te stralen.


Drie concrete NLP-technieken om je zelfvertrouwen te vergroten

1. Ankeren: Positieve gemoedstoestanden oproepen

Ankeren is een NLP-techniek waarbij je een positieve emotie koppelt aan een specifieke fysieke actie, zoals het drukken op een specifieke knokkel. Dit anker kun je activeren wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld vlak voor een belangrijk gesprek. Stel dat je veel zelfvertrouwen ervaart en je drukt tegelijkertijd op die knokkel, dan veranker je de stemming. Het idee is dat je later die stemming makkelijker kunt oproepen wanneer je dan op diezelfde knokkel drukt op dezelfde manier.

Praktisch voorbeeld: Een sollicitant gebruikt zijn krachtanker vlak voordat hij de kamer binnenloopt. Door zijn anker te activeren, voelt hij zich meteen zelfverzekerder en straalt dit uit tijdens het gesprek.

2. Reframen: Negatieve gedachten ombuigen

Reframen betekent dat je een situatie vanuit een ander perspectief bekijkt. In plaats van te denken: “Ik kan dit niet,” zeg je: “Ik kan dit leren.”

Praktisch voorbeeld: Je krijgt kritiek van een collega. In plaats van het persoonlijk op te vatten, zie je het als een kans om te groeien en te verbeteren.

3. Visualisatie: Jezelf mentaal voorbereiden

Visualisatie is een krachtige techniek waarbij je je toekomstige succes mentaal oefent. Door jezelf voor te stellen hoe je een sollicitatiegesprek zelfverzekerd voert, bereid je je brein voor op dat moment. Veel mensen denken alleen maar aan de doemscenario's waarin alles misgaat en ze nog net niet achterna worden gezeten met een hooivork.


Zelfvertrouwen en VAKOG

VAKOG staat voor visueel, auditief, kinesthetisch, olfactorisch en gustatoir – oftewel de vijf zintuigen waarmee we de wereld ervaren. Merk eens op wat er gebeurt wanneer je zelfvertrouwen beschrijft via deze zintuigen?

  • Visueel: Hoe zie je eruit als je zelfvertrouwen hebt?
  • Auditief: Hoe klinkt je stem als je vol zelfvertrouwen spreekt?
  • Kinesthetisch: Hoe voelt het om zelfvertrouwen te ervaren? Welke dingen doe je wanneer je zelfvertrouwen ervaart?
  • Olfactoir en gustatoir: Deze zintuigen spelen een kleinere rol bij het ervaren van zelfvertrouwen in praktische situaties, waardoor ze vaak minder nadruk krijgen.

Via NLP kun je gedrag beschrijven aan de hand van je zintuigen. Op deze manier worden die 'ongrijpbare dingen', zoals zelfvertrouwen, tastbare activiteiten die je kunt oefenen en verbeteren.


Praktische stappen: Hoe bouw je zelfvertrouwen op in 30 dagen?

Wil je je zelfvertrouwen echt een boost geven? Doe kosteloos mee aan onze cursus 'Zelfvertrouwen Boost'. Deze cursus gaat verder dan alleen theorie. Wat kun je verwachten? We starten met een interactieve online kick-off meeting waarin je direct inzicht krijgt in je huidige zelfvertrouwen en hoe je dit kunt vergroten. Tijdens de challenge is er een tussentijds contactmoment (per mail en via de besloten groepen) om je voortgang te bespreken, vragen te beantwoorden en je te motiveren om door te gaan. Tot slot sluit je af met een masterclass zelfvertrouwen, waarin je alles wat je hebt geleerd verzilvert en tools krijgt om je nieuwe zelfvertrouwen vast te houden. 

Welke resultaten kun je verwachten:

  • Bewustwording van je interne dialoog: Leer herkennen wanneer je negatieve gedachten hebt en vervang deze door positieve overtuigingen die je ondersteunen.
  • Werk aan je lichaamstaal: Oefen krachtige houdingen (powerposing) en gebruik spiegelen om verbinding te maken en zelfverzekerder over te komen.
  • Oefen met visualisatie: Zie jezelf dagelijks in situaties waarin je succesvol en kalm bent, zodat je brein gewend raakt aan positieve uitkomsten.
  • Toepassen in de praktijk: Test je nieuwe vaardigheden in een oefengesprek, vraag om feedback en verfijn je aanpak.
  • Een duidelijke ervaring en beeld van meer zelfvertrouwen: het gaat niet alleen om denken aan zelfvertrouwen, maar vooral om het voelen, uitstralen, klinken, denken en handelen alsof je die zelfverzekerde persoon al bent. 

In 30 dagen maak je een enorme transformatie door. Zelfvertrouwen is een vaardigheid – en jij kunt het leren!

Meld je vandaag nog gratis aan


Kortom...

Zelfvertrouwen is geen aangeboren talent, het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Wil je weten hoe? Doe mee met onze Zelfvertrouwen Challenge van de NLP Academie en ontdek hoe je met praktische NLP-technieken je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Het is tijd om zelfverzekerder door het leven te gaan. Doe jij mee met onze zelfvertrouwen challenge?

Over de schrijver
Reactie plaatsen