Veel gehoorde dingen over NLP

Er zijn altijd wel hardnekkige geruchten over NLP. Soms volkomen onzin, soms een kern van waarheid maar dan toch meer een geval van klepel en bel. Ik heb er een paar opgeschreven. Overigens wel met een grote knipoog.

Veel gehoorde dingen over NLP: NLP is niet wetenschappelijk bewezen

Dat is inderdaad wel een hardnekkige uitspraak. Maar om de uitspraak beter te kunnen beoordelen, moeten we wel weten wat NLP nu precies is en heeft het een nut om het ook te willen bewijzen. NLP is in de essentie nooit gestart als een wetenschap. De bedenkers van NLP hadden ook nooit de intentie om een wetenschappelijk model te maken maar een pragmatisch en praktisch model om toe te passen in therapie. Het doel was om de snelheid van verandering te verhogen. Het andere doel was om excellent gedraag in een model te kunnen zetten om anderen soortgelijk gedrag te leren. Dus je ziet, niets wetenschappelijks.

Toch zijn er altijd stromingen die menen te vinden dat iets pas kan werken als het wetenschappelijk bewezen is dat het werkt. Ik denk dat het te kort door de bocht is. Soms werkt iets gewoon omdat het werkt maar het wil geenszins zeggen dat het altijd en bij iedereen werkt. Ook psychologie werkt niet altijd en zeker niet bij iedereen.

Ik denk als je NLP beschouwt als een verzameling krachtige technieken die je kunnen helpen bij krachtiger en effectiever communiceren met jezelf en met anderen en NLP bij uitstek geschikt is om je persoonlijk beter te leren kennen en daarmee ook persoonlijk te ontwikkelen, gaat het helemaal goed en is NLP één van de meest praktische methodieken die momenteel te vinden is.

Overigens er is wel heel veel onderzoek gedaan naar NLP. Hier kun je er een aantal vinden:

NLP-WIKI: http://nlpwiki.org/wiki

NLP Research: http://www.nlp.de/

Veel gehoorde dingen over NLP 2: NLP ruïneert relaties

Altijd leuk deze maar ik denk dat deze toch net iets te veel credits geeft aan NLP.  NLP ruïneert natuurlijk helemaal niets. Mensen daarentegen wel :-). Dus het beter om te zeggen dat mensen relaties ruïneren. 
Het moet gezegd worden, ook ik heb wel eens gehoord dat mensen uit elkaar gingen na het volgen van een NLP opleiding. Ik denk dat het komt omdat NLP je wel helderheid geeft over hoe jezelf in elkaar steekt en ook sneller doorkrijgt hoe anderen in elkaar steken. Dus zou het zomaar kunnen zijn dat als je je partner niet aangehaakt houdt, dat je beide een andere kant uit ontwikkeld. Kan in veel gevallen geen kwaad en sommigen komen tot de conclusie dat ze niet voor elkaar bestemd zijn. NLP heeft hooguit het proces misschien iets versneld. Maar aangezien onze tijd om deze aardbol beperkt is, is het misschien wel goed om er sneller achter te komen dat het niet past dan jaren blijven sleuren aan een relatie die toch al niet zo goed werkte.  Dus conclusie NLP ruïneert geen relaties maar geeft wel inzicht in je eigen persoonlijkheid en hoe de ander daarbij kan passen.

Veel gehoorde dingen over NLP 3: NLP is zweverig

Tja, dat hangt er een beetje vanaf.  Voor ons is NLP erg concreet en makkelijk toepasbaar. Geen poespas en geen open deuren. NLP kan wel zweverig worden als je vaag begint te worden. NLP combineren met uitspraken zoals “leef je mooiste leven”, “maak een betere versie van jezelf” of “dichter bij je eigen kern komen” maken het onnodig vaag en complex. En dan vinden mensen het al snel zweverig. Die zweverigheid is natuurlijk afhankelijk hoe je in je eigen leven staat en hoe je tegen dingen aankijkt. Dingen die je nog nooit gedaan hebt en die te maken hebben met verandering en mindset hebben de neiging al snel zweverig gevonden te worden. Maar als je goed om je heen kijkt, moet je toch ook opgevallen zijn dat er tegenwoordig wel erg veel mensen last hebben van die mindset.  Negatief denken, burn-out of continu klagen over hoe slecht het allemaal wel niet is. Sleutelen aan je mindset is dan ook altijd verstandig. En soms kan de manier hoe je dat doet, zweverig lijken. Maar als het werkt dan werkt het. Zweverig of niet.

Veel gehoorde dingen over NLP 4: NLP leidt tot overdreven aardig worden

In NLP kennen we de term rapport. Rapport is niets anders dan een connectie met de ander maken op een onbewust niveau door technieken zoals spiegelen of matching in te zetten. Niets bijzonders want dit doe je je hele leven al. Als je met anderen een connectie maakt, zie je vaak dat gedrag van elkaar overgenomen wordt. Niet bewust maar onbewust. Je zit hetzelfde, je spreekt op dezelfde toonhoogte of je maakt dezelfde gebaren. Ik denk dat iedereen dat wel zal herkennen. Dat rapport maken is erg handig als het even niet klikt met iemand en je moet met hem of haar toch door 1 deur. Met opzet een connectie maken op onbewust niveau doet dan vaak wonderen.

Soms zijn er wel mensen die overdreven aardig worden, je woorden als een soort papegaai herhalen en wat zachter beginnen te praten en je overdreven vaak even aanraken. Het is alsof het niet echt oprecht gemeend is. Je voelt dat het niet klopt. Het zijn de mensen die rapport iets te serieus zijn gaan nemen en altijd overdreven rapport maken. Niet nodig! Met de meeste mensen heb je echt wel een klik en gaat het helemaal vanzelf. Daar waar het dan even stroever verloopt, kun je terugvallen op het maken van rapport en voegt het daadwerkelijk iets toe aan de relatie. Vertrouw op jezelf.

Veel gehoorde dingen over NLP 5: NLP is een trucje

Yes!!! NLP is een trucje. Dat klopt wel. Het wel een mooi, fijn en bruikbaar trucje. Het mooie van trucjes is dat wanneer je ze maar vaak genoeg oefent, het een onderdeel van jezelf geworden is. Je bent onbewust bekwaam geworden. Maar niet iedereen wordt onbewust bekwaam. Zij die niet oefenen halen nooit dat meesterschap en zal het altijd wel een trucje blijven. Niets mis mee, want trucjes zijn hartstikke handig. Vaak komt de uitspraak van mensen die zich wat oncomfortabel voelen met iets anders doen dan normaal en vinden dat ze geen trucjes waardig zijn. Ze blijven liever authentiek. Geen punt natuurlijk, maar alles wat mensen leren is ooit een trucje geweest 🙂

Veel gehoorde dingen over NLP 6: Als je NLP hebt gedaan, ben je een heilige

Als je NLP hebt geleerd ben je natuurlijk bovenmenselijk. Een soort god. Je hebt alle problemen opgelost, doet nooit meer slechte dingen of je bent nooit meer ergens verslaafd aan. Je bent altijd maar congruent.
Natuurlijk werkt het niet zo. NLP is immers een methodiek om succesvoller te worden. Maar je hebt gewoonweg geen tijd om in alles succesvol te worden. En daarbij komt dat mensen nu eenmaal soms incongruent of niet consequent zijn. Het hangt van de omstandigheden af.
Als je NLP hebt geleerd, kun je wel veel van je slechte gedrag oplossen of verbeteren maar het hoeft niet. Je kunt ook gewoon blijven zoals je bent. Of het verstandig is, is geheel aan jou. Het is jouw leven. NLP levert je in de essentie meer keuze vrijheid op. Je leert om keuzes te maken en soms zijn onverstandige keuzes heel menselijk en onderdeel van het leven.

Zomaar een aantal veel gehoorde uitspraken over NLP.  Ach, zo heeft iedereen zijn mening of oordeel ergens over. En dat is helemaal prima. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die NLP leren en dat maakt de wereld weer een stukje beter.

Ik ben benieuwd welke vooroordelen of meningen jij regelmatig hebt gehoord?