Zelfvertrouwen. Hoe krijg je dat met NLP

Zelfvertrouwen. Hoe krijg je dat met NLP

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen met NLP?


Inhoudsopgave

 • Hoe werkt zelfvertrouwen?
 • Stappenplan om meer zelfvertrouwen te krijgen
 • Stap 1 - Maak het hebben van zelfvertrouwen minder belangrijk
 • Stap 2 - Hul jezelf in een gouden aura van zelfvertrouwen
 • Stap 3 - Voel hoe het is om 100% zelfverzekerd te zijn in een situatie die je kent
 • Stap 4 - Voel hoe goed het voelt als je 100% zelfvertrouwen hebt in een situatie die je nog niet kent
 • Stap 5 - Neem een “snapshot” van jezelf in de situatie van stap 4
 • Stap 6 - Gebruik het anker
 • De andere weg naar Rome!

 • Zelfvertrouwen is één van die dingen die je altijd wel van pas kan komen in je leven. En met NLP kun je eenvoudig meer zelfvertrouwen krijgen of je zelfvertrouwen versterken. Trouwens is zelfvertrouwen krijgen door NLP even krachtig als zelfvertrouwen krijgen door “live” ervaringen. Zodra je eenmaal doorhebt hoe je met NLP zelfvertrouwen kunt krijgen of kunt versterken, wordt NLP iets wat je niet meer uit je leven wilt hebben.


  Zelfvertrouwen is een relatief simpel psychologisch trucje met grote gevolgen voor iemands leven. Maar waarom is het dan voor veel mensen zo moeilijk om voldoende zelfvertrouwen te krijgen?

  Zelfvertrouwen. Hoe doe je dat met NLP

  Neem het plaatje van de kat hierboven. Een kat blijft natuurlijk een kat maar als je in de spiegel kijkt en je ziet een leeuw dan zegt dat iets over je zelfvertrouwen. De andere katten zien natuurlijk ook gewoon een kat maar door de grote mate van zelf vertrouwen die de kat uitstraalt, zien ze toch net even een andere kat. Een kat met zelfvertrouwen. En dat zal niet voor niets zijn.

  Hoe werkt zelfvertrouwen?

  Zelfvertrouwen werkt als een soort vicieuze cirkel zowel de positieve kant als de negatieve kant uit. Dit is ook direct een reden waarom, eenmaal beschadigd, zelfvertrouwen niet meer zo makkelijk de juiste kant uit te krijgen is. Immers je hebt een “live” ervaring gekregen.

  De cirkel ziet er als volgt uit.

  Zelfvertrouwen. Hoe krijg je dat

   

  Vergelijk dat nu eens met de positieve kant van de medaille

  Zelfvertrouwen. Hoe krijg je dat


  Stappenplan om meer zelfvertrouwen te krijgen

  Hier is een stappenplan wat je kan helpen bij het krijgen van meer zelf vertrouwen met behulp van NLP. Je kunt het stappenplan gewoon wat aanpassen naar je eigen voorkeur zodat het voor jou nog beter gaat werken

  Stap 1 - Maak het hebben van zelfvertrouwen minder belangrijk


  Als je ervan overtuigd bent dat je bang moet zijn om minder zelf vertrouwen te hebben of te krijgen, zorg je ervoor dat je er ook overtuigd van raakt dat zelf vertrouwen moeilijk te krijgen is. Beter is om overtuigd te raken van het feit dat zelfvertrouwen gewoon een geprogrammeerde emotionele cirkel is in het limbische gedeelte van je brein. Dat is wat zelf vertrouwen is. Niet meer en niets minder. Een klein dingetje. En geloof het of niet, je hebt er 100% controle over.

  Stap 2 - Hul jezelf in een gouden aura van zelfvertrouwen.


  Zelfvertrouwen. Maak een gouden auraStel je een persoon voor met veel zelf vertrouwen. Misschien een filmster of een artiest of gewoon iemand uit je omgeving. Noem deze voor het gemak Mr/Mrs Zelfvertrouwen. Stel je voor dat hij/zij op een groep vreemden afstapt en gewoon een praatje begint te maken.  Ze zijn direct helemaal gecharmeerd van hem/haar omdat hij/zij zo aardig is en vol zelf vertrouwen is. Het is overduidelijk dat hij/zij dat al wist nog voor dat hij/zij op hen afliep. Dat is zelf vertrouwen.


  Beeld je nu in dat hij/zij een gouden aura om zich heen heeft. Pak als het ware de gouden aura en ga er zelf in zitten of staan en voel hoe jezelf het zelfvertrouwen als een deken om je heen voelt vallen. Alles voelt fijn en je voelt je zelfverzekerd om alles te doen wat je wilt.


  Stap 3 - Voel hoe het is om 100% zelfverzekerd te zijn in een situatie die je kent.


  Terwijl je deze stap uitvoert, moet je een anker plaatsen. Mijn advies is om je linker wijsvinger en je duim tegen elkaar aan te drukken

  Ga in gedachten terug naar een herinnering waar je iets deed wat je erg leuk vond en waar je niet kon worden beoordeeld door anderen. Het was veilig om te doen!. Misschien een boek lezen op het strand of een goed gesprek met een goede vriend in een fijne omgeving. Welke herinnering komt er bij je op?

  Wat zie je?
  Wat hoor je?


  Maak de herinnering zo levendig mogelijk. Beschrijf desnoods de herinnering hardop.
  Hoe zie je eruit, hoe is je lichaamshouding. Ben je ontspannen en voel je je zelfverzekerd? 
  Maak het gevoel van zelfvertrouwen zo sterk mogelijk.


  Elke keer dat je een vlaag van dat gevoel voelt, druk duim en linker wijsvinger tegen elkaar (je ankert het gevoel)  en verdubbel het gevoel van zelfvertrouwen.

  Stap 4 - Voel hoe goed het voelt als je 100% zelfvertrouwen hebt in een situatie die je nog niet kent.


  Tijdens deze stap, blauw gearceerd, druk je weer het anker in

  Zelfvertrouwen. Hoe doe je dat met NLP?Neem dit gevoel van zelfvertrouwen mee en laat het door je hele lichaam vloeien terwijl je een nieuwe, voor jou onbekende situatie, in beeld. Een situatie waarin je vol zelfvertrouwen op vreemden afstapt. Beeld je in dat je op een feest bent en naar een groep vreemde toe loopt die druk met elkaar in gesprek zijn. Je hebt de uitstraling iemand vol zelfvertrouwen. Je weet, omdat je 100% zelfvertrouwen hebt, het helemaal goed gaat komen. Terwijl je dichterbij komt, draaien de vreemden zich om en kijken je lachend aan, het voelt alsof ze helemaal voor je gaan. Je begint gewoon te praten alsof het de normaalste zaak is van de wereld. De groep neemt je op alsof je er altijd al was.

  Merk op dat je helemaal jezelf bent. Niet je anders voordoen! Helemaal jezelf.

  Blijf het anker versterken door elke keer dat je het zelfvertrouwen voelt jouw duim en linker wijsvinger tegen elkaar drukt.

  Stap 5 - Neem een “snapshot” van jezelf in de situatie van stap 4


  Wat je in stap 4 hebt gedaan is een situatie bedenken waarin het mogelijk is om je 100% voor zelfvertrouwen te voelen. Ondanks dat het een bedachte situatie is, kan je brein geen onderscheid maken tussen een situatie die aan de gang en een situatie die je bedenkt. De gevoelens die erbij horen zijn levensecht.

  Wat je nu mag doen is een stilstaand beeld uit de situatie kiezen die voor jou kenmerkend is voor zelfvertrouwen.  Maak dit beeld groter, levendiger en geef het misschien wat meer kleur zodat je weer vol zelfvertrouwen komt. Stap dan denkbeeldig in dat beeld, druk je linker wijsvinger en duim weer in en versterk het anker weer. Verdubbel het gevoel, elke keer dat je drukt tussen linker wijsvinger een duim. Doe dit proces voor ongeveer twee minuten.

  Stap 6 - Gebruik het anker


  Je “moet” het nu wel gebruiken. Dus zorg er eerst voor dat wanneer je duim en linker wijsvinger tegen elkaar drukt, je een sterk gevoel krijgt van zelf vertrouwen. En “then go for it”. Stap op vreemden af, bel die nieuwe klant of bel die werkgever voor die droombaan. DO IT.


  Zelfvertrouwen. Hoe doe je dat met NLP?En let op:

  • Door het meer te voelen, ga je er ook zo uit zien
  • Door er zelfverzekerd uit te zien, gaan mensen positiever op je reageren
  • Als mensen positiever op je reageren, versterkt het je zelfvertrouwen.

   

  De cirkel is compleet.


  De andere weg naar Rome!


  Mocht het je toch niet lukken, helemaal ok want met NLP bedenk je vaak meerdere wegen die naar het welbekende Rome leiden.
  Doe dan gewoon net alsof! Dat lijkt misschien gek omdat je toch het liefst jezelf wilt zijn. En dat klopt helemaal. Goed punt. Maar hier komt de maar!!!. Er zijn gewoon situaties te bedenken waarin je gewoon zelfverzekerd wilt zijn en geen tijd hebt om eerst allerlei fratsen uit te moeten halen. Ik snap het!.


  Deze tips werken tijdelijk ook prima. Hier komen ze:
  • Neem een open houding aan. 
  • Ontspan je nekspieren en je schouders
  • Spreek duidelijk en met voldoende volume. Wat je te zeggen hebt, mag iedereen horen.
  • Neem jezelf niet al te serieus. Niets is beter dan lachen om jezelf en humor valt altijd goed bij anderen.
  • Veroordeel anderen wat minder. Mensen hebben het recht om iets van jou te vinden en jij iets van hen. Dat ze iets van je vinden is alleen maar goed. Je bent belangrijk genoeg om iets van te vinden.

  Overweeg eens een NLP opleiding als je permanent meer zelfvertrouwen wilt hebben.

   

Reactie plaatsen